Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η νέα Εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
Η νέα Εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
08.02.09

Την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθύνης για κάποιους από τους κρατούμενους στις φυλακές του Γκουαντανάμο

ζήτησε ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, κατά την σημερινή πρώτη παρουσίαση της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στο εξωτερικό, από το βήμα της 45ης Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στη νέα αμερικανική πολιτική, η οποία προβλέπει διαφύλαξη της ασφάλειας της χώρας, χωρίς όμως καταπάτηση των θεμελιωδών αρχών και ιδεωδών της.

"Θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε τις αρχές οι οποίες διαμόρφωσαν την αμερικανική Δημοκρατία. Δεν θα κάνουμε βασανιστήρια. Πρέπει να συνεργαστούμε. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας. Θα ζητήσουμε από άλλους να αναλάβουν την ευθύνη για κάποιους από εκείνους οι οποίοι κρατούνται στο Γκουαντανάμο. Η Αμερική θα κάνει περισσότερα, αλλά θα ζητήσει και περισσότερα από τους συμμάχους της", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Μιλώντας σχετικώς με τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας, ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι η σωματική και η οικονομική ασφάλεια δεν μπορούν πλέον να διαχωρίζονται και ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η αμερικανική κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Αναφερόμενος ωστόσο στην αμερικανική στρατηγική σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, τόνισε ότι "οι πολιτικές επιλογές μας πρέπει να είναι αξιοπρεπείς, με σεβασμό στις απόψεις της ανθρωπότητας" και πρόσθεσε ότι η Αμερική "θα εργαστεί με συνεργασίες όποτε μπορεί και μόνη μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή", αλλά διευκρίνισε ότι οι συμμαχίες που σχηματίζονται θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν και το ζήτημα των πυρηνικών, μίλησε για έναν υπέροχο λαό με σπουδαία ιστορία, αλλά επισήμανε ότι κάποιες επιλογές της ηγεσίας του αποτελούν απειλή για τον ίδιο τον λαό της χώρας, αλλά ίσως και για ολόκληρο τον κόσμο και επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη "να συζητήσει με την Τεχεράνη και να της παρουσιάσει μια σαφή επιλογή: εγκαταλείψτε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και θα έχετε σημαντικά κίνητρα".

Νέα εποχή και στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία υποσχέθηκε ακόμη ο κ. Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι είναι καιρός να αλλάξει η άποψη ότι "το κέρδος του ΝΑΤΟ σημαίνει αυτονόητα απώλεια για την Ρωσία" και πρότεινε συνεργασία με την Μόσχα στο Αφγανιστάν.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία ως ανεξάρτητα κράτη, αλλά σημείωσε ότι "μπορούμε να διαφωνούμε και πάλι να συνεργαζόμαστε".

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την Μέση Ανατολή, στη βάση της αρχής για δημιουργία δύο κρατών και έκανε λόγο για προσπάθεια, η οποία πρέπει να καταβληθεί ώστε να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή και όχι η Χαμάς και προκειμένου να επιτευχθεί μακροχρόνια ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3003&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote