Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στην Κυπριακή Δημοκρατία «ρίχνει το μπαλάκι» ο ΟΗΕ για το φορτίο του «Monchegorsk»
Στην Κυπριακή Δημοκρατία «ρίχνει το μπαλάκι» ο ΟΗΕ για το φορτίο του «Monchegorsk» Εκτύπωση E-mail
08.02.09

Ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι το υπό κυπριακή σημαία και ρωσικών συμφερόντων πλοίο «Monchegorsk» που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Λεμεσού μεταφέρει φορτίο, το οποίο καλύπτεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας με τα οποία επιβλήθηκαν απαγορεύσεις στην εξαγωγή οπλισμού από το Ιράν και τώρα επαφίεται στην Κύπρο να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χειρισθεί περαιτέρω το θέμα.

Η κυπριακή κυβέρνηση παρέλαβε τα ξημερώματα τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράν, στην οποία είχε υποβάλει σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το φορτίο του πλοίου.

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι από το περιεχόμενο της απόφασης συνάγεται πως «επαφίεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιλέξει, σε συνεργασία με χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαδικασία που θα ακολουθήσει».

Πρόσθεσε πως μια πρώτη επιλογή είναι να συνεχισθεί η έρευνα στο φορτίο του πλοίου, δεδομένου ότι η μέχρι τώρα έρευνα ήταν δειγματοληπτική, και να υποβληθεί νέα έκθεση στην Επιτροπή, για να δώσει νέες απαντήσεις.

Μια δεύτερη επιλογή αφορά το μέλλον του φορτίου, «που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλύπτεται από τις διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προνοούν απαγόρευση της εξαγωγής πολεμικού, στρατιωτικού ή συναφούς υλικού από το Ιράν».

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι για το μέλλον του φορτίου εξετάζονται διάφορες επιλογές, αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο να επιστραφεί στο Ιράν.

Είπε επίσης ότι ήδη έχει εξετασθεί πολύ σημαντικός αριθμός εμπορευματοκιβωτίων, αλλά ο έλεγχος θα συνεχισθεί, χωρίς όμως αυτό να προδικάζει πως η κυβέρνηση θα αποστείλει νέα έκθεση στην επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι το θέμα του πλοίου συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει τις σχέσεις της Κύπρου με τις διάφορες χώρες, πράγμα που έχει καταφέρει μέχρι τώρα και έχει αποσπάσει εύφημα σχόλια.

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3002&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 08.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote