Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Κόβει» τις πρόωρες το άνοιγμα της ψαλίδας
«Κόβει» τις πρόωρες το άνοιγμα της ψαλίδας Εκτύπωση E-mail
08.02.09

Βαθιά στο συρτάρι στέλνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τα νέα δεδομένα για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος που καταγράφει το «ΕΤ-Περισκόπιο», η μηνιαία έρευνα της MRB για τον ΕΤ.Κ.

Αφενός οι πολίτες στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, αφετέρου οι αγροτικές κινητοποιήσεις είχαν ορατό πολιτικό κόστος. Στον απόηχό τους, οι δημοσκοπικές επιδόσεις της Ν.Δ. εμφανίζουν επιδείνωση, μετά την ανάκαμψη που είχε φέρει ο ανασχηματισμός στη μέτρηση του Ιανουαρίου, ενώ επιβεβαιώνονται και αριθμητικά οι πολιτικές εκτιμήσεις ότι το περιβάλλον των ευρωεκλογών μπορεί να είναι ευνοϊκότερο για την κυβερνητική παράταξη από μια εθνική κάλπη.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ., με 28,6%, υστερεί κατά 3,9 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, που, με 32,5%, διευρύνει το προβάδισμά του κατά σχεδόν μία μονάδα. Σε σχέση με το ναδίρ του μείον πέντε, που είχαν καταγράψει οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών το Δεκέμβριο, η Ν.Δ. δείχνει να χάνει περίπου το μισό των κερδών που της είχαν εξασφαλίσει οι κινήσεις Καραμανλή στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και τις αρχές του νέου.

Η συσπείρωσή της είναι ελαφρά χαμηλότερη, στο 71,3% από 73,5%, αλλά οι ευθείες μετακινήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ σε αναλογία που ξεπερνά το ένα προς έξι. Η εκτίμηση ψήφου κινείται στο 33-36% για τη Ν.Δ., έναντι 37,7-40,7% για το ΠΑΣΟΚ, με το επικρατέστερο σενάριο να μη δίνει και πάλι αυτοδυναμία. Ο Συνασπισμός παραμένει με μικρή διαφορά μπροστά από το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ στην περιοχή του 5% και οι Οικολόγοι στο 2,7%.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ διευρύνει τη διαφορά του στις 35,4 μονάδες, καθώς σχεδόν έξι στους δέκα (57,9%) πιστεύουν πως θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ. και η πλειοψηφία των «αναποφάσιστων» (52%), όπου μόνον ένας στους δέκα προβλέπει νέα επικράτηση της Ν.Δ.

Αξιοσημείωτη, ωστόσο, είναι η διαφορά της εθνικής ψήφου με εκείνη στις ευρωεκλογές. Εδώ η ψαλίδα κλείνει στις 2,8 μονάδες (30,3% ΠΑΣΟΚ, 27,5% Ν.Δ.) με ενίσχυση κυρίως του ΣΥΝ στο 9,4% και των Οικολόγων στο 3,5%. Το ΚΚΕ με 7,8% και ο ΛΑΟΣ με 5,3% έχουν ένα πιο σταθερό εκλογικό ακροατήριο.

Οι απώλειες της Ν.Δ. οφείλονται σε μια γενική επιδείνωση της εικόνας της, όπως και εκείνης του Κώστα Καραμανλή. Η απαισιοδοξία για τη γενική πορεία της χώρας ανεβαίνει κατά 5 μονάδες, στο 76,1%.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης η διαφορά διευρύνεται κατά μία μονάδα, στις εξίμισι. Ο κ. Καραμανλής έχει πια δέκα μονάδες αρνητικό ισοζύγιο στη δημοτικότητα του συνόλου των αρχηγών, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου αποκτά προβάδισμα στις θετικές γνώμες (39,9% έναντι 39,5% του κ. Καραμανλή) και είναι ο μόνος με συνολικό θετικό πρόσημο (+1,1%). Στην ευθεία σύγκρισή τους ο κ. Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμά του, μειωμένο όμως στις 2,1 μονάδες, από 4,8 τον Ιανουάριο.

Η τάση διαμορφώνεται από το χειρισμό του αγροτικού ζητήματος. Τρεις στους τέσσερις βαθμολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ η βάση της Ν.Δ. διχάζεται, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ παίρνει το καλύτερο μεταξύ των κομμάτων ποσοστό κρίσεων για τη στάση του (35,7%).
Η γεωγραφική κατανομή εδώ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ενώ γενικά το 36,2% θεωρεί πως η κυβέρνηση αδικεί τους αγρότες σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες (και 28,4% θεωρεί ότι τους ευνοεί), στις αγροτικές περιοχές, καθώς και στις μεγαλύτερες ηλικίες, επικρατεί (τέσσερις στους δέκα) αίσθημα αδικίας.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3001&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote