Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πιέζει ο Ομπάμα για την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης
Πιέζει ο Ομπάμα για την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης Εκτύπωση E-mail
07.02.09

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρινε «ανεύθυνη» την καθυστέρηση εκ μέρους της Γερουσίας του ογκώδους «Νομοσχεδίου για την Αποκατάσταση και τις Επανεπενδύσεις»

χαρακτηρίζοντας αυτήν την καθυστέρηση «ασυγχώρητη» ενόψει της παρούσας οικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ανεύθυνο και ασυγχώρητο είναι, να είμαστε μπροστά σε εμπόδιο και να καθυστερούμε, την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανών χάνουν τις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Ομπάμα (με τα νεότερα στοιχεία Ιανουαρίου, η ανεργία έκανε άλμα στο 7,6% του αμερικανικού ενεργού πληθυσμού).

«Είμαι βέβαιος ότι στην απέναντι πλευρά της «Λεωφόρου Πενσυλβάνια» (είναι μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου, που εδρεύει στο Καπιτώλιο) διάβασαν και οι γερουσιαστές σήμερα στις εφημερίδες τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία μας». «Ευελπιστώ ότι οι γερουσιαστές συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος, που με διακατέχει προσωπικά».

Πιέσεις και από τον Λευκό Οίκο

Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι η αυξημένη ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζει την προσταγή να εγκριθεί από το Κογκρέσο το ογκώδες «Νομοσχέδιο για την Αποκατάσταση και τις Επανεπενδύσεις», ενώ προϊδέασε ότι τυχόν καθυστερήσεις θα αυξήσουν σε διψήφιο ποσοστό ως προς τον «ενεργό πληθυσμό» τον συνολικό αριθμό ανέργων Αμερικανών.

«Οι αριθμοί αυτοί, δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο, τα δεινά με τα οποία είναι αντιμέτωπα τα αμερικανικά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι, ενισχύουν δε την αναγκαιότητα ώστε η δράση, που θα αναληφθεί, να είναι τολμηρή», εκτιμήθηκε από την κυρία Κριστίνα Ρόμερ, δηλαδή την επικεφαλής του Συμβουλίου για την Οικονομία, που ο πρόεδρος Ομπάμα θέσπισε. «Συνεπώς, εάν αποτύχουμε στην ανάληψη δράσης, κινδυνεύουμε να χάσουμε εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας», τόνισε η ίδια.

Τώρα, το ποσοστό της ανεργίας (που σημειωτέον θεωρείται πως είναι παραπλήσιο του 35%-40% της πραγματικής), προσεγγίζει πλέον το 8% του «ενεργού πληθυσμού» στις Ην. Πολιτείες.

Το «Νομοσχέδιο για την Αποκατάσταση και τις Επανεπενδύσεις» είναι έκτασης περίπου 650 σελίδων.

Αισιοδοξία Δημοκρατικών

Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Γερουσία, γερουσιαστής Χάρι Ρέϊντ, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι τελικά «θα επιτευχθεί η (συναινετική) λύση» στη διαδικασία ενώπιον αυτού του Νομοθετικού Σώματος αναφορικά με το ογκώδες «Νομοσχέδιο για την Αποκατάσταση και τις Επανεπενδύσεις». «Μετά τη νύχτα, που πέρασε, έχουμε προοδεύσει», τόνισε. «Αυτό, μου επιτρέπει να νοιώθω άνετα», πρόσθεσε.

Η Γερουσία επιδιώκει με πρωτοβουλία μετριοπαθών Δημοκρατικών αλλά και Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων τους να «ψαλιδίσει» δημόσιες δαπάνες από το πολυνομοσχέδιο αυτό, περίπου 650 σελίδων, που ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του ήταν περίπου 815 δισ. δολάρια, μετά την αρχική ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυξήθηκε στα 937 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, για τις οποίες δεν θα διαπιστώνεται η ομοφωνία ως προς την διατύπωσή τους, θα επακολουθήσει μία κοινή συνεδρίαση βουλευτών και γερουσιαστών, με σκοπό την αναζήτηση μιας κοινής συναινετικής διατύπωσής τους.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2997&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote