Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πυρηνική συμφωνία με Μόσχα
Πυρηνική συμφωνία με Μόσχα Εκτύπωση E-mail
06.02.09

Η πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα, όπως αποκάλυψε χθες η βρετανική εφημερίδα «Τimes», προβλέπει τον περιορισμό των πυρηνικών κεφαλών της κάθε χώρας σε 1.000, από περίπου 5.000 αυτή τη στιγμή.

Η Ρωσία χαιρέτισε τη δέσμευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού SΤΑRΤ, μια συνθήκη που είχε υπογραφεί για πρώτη φορά το 1991 και είχε μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών για την κάθε χώρα από 10.000 σε 5.000. Η ισχύς της συμφωνίας εκπνέει τον Δεκέμβριο. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με τις οποίες είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες και να ολοκληρώσει μέσα σ΄ ένα χρόνο από σήμερα, με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, την υπογραφή μιας νέας ρωσοαμερικανικής συνθήκης για τον περιορισμό των επιθετικών στρατηγικών όπλων».

Γα την επίβλεψη των συνομιλιών θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο στον Λευκό Οίκο, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Γκάρι Σαμόρ ο οποίος υπήρξε διαπραγματευτής για το ίδιο θέμα στην κυβέρνηση Κλίντον. «Πρόκειται να προσελκύσουμε τη Ρωσία σε μια πιο παραδοσιακή και νομικά δεσμευτική διαδικασία περιορισμού των πυρηνικών όπλων», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Και έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε σε έναν ευρύτερο διάλογο με την Μόσχα».

Η πίεση
Οποιαδήποτε συμφωνία στο θέμα των πυρηνικών κεφαλών θα αυξήσει την πίεση και προς τις άλλες χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να τα περιορίσουν. Για το ζήτημα της εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη (περιλαμβάνει 10 πυραύλους στην Πολωνία και ένα ραντάρ στην Τσεχία) δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση από την κυβέρνηση Ομπάμα. Όμως ακόμα και μια καθυστέρηση στην τοποθέτηση- η συντήρηση ετησίως θα φθάνει τα 4 δισ. δολάρια- θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα που αντιδρά σθεναρά στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι εκπρόσωποι των 6 χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) που συναντήθηκαν στο Βισμπάντεν για το θέμα αυτό κάλεσαν την Τεχεράνη να συνεργασθεί πλήρως με τον ΟΗΕ και δεσμεύθηκαν από κοινού στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης. Μετά την αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, οι έξι συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στο Λονδίνο το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2992&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote