Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θέμα τιμής
Θέμα τιμής Εκτύπωση E-mail
04.02.09

Κλείνει ο κύκλος των επεισοδίων στο λιμάνι του Πειραιά μετά από δύο ημέρες συγκρούσεων των ΜΑΤ με τα... αποβατικά τμήματα των αγροτών της Κρήτης, μετά την απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης οι περίπου 2.000 αγρότες με τα τρακτέρ τους έθεσαν ως όρο για την αποχώρησή τους την αποχώρηση των ΜΑΤ από το λιμάνι και, μόλις αυτό άρχισε να πραγματοποιείται, αυτοί αντίστοιχα ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για να επιβιβαστούν και πάλι στα πλοία για το νησί τους.

Σημειώνεται ότι εκεί τους περιμένουν χιλιάδες ακόμη συνάδελφοί τους, καθώς η αποχώρηση από τον Πειραιά δεν σημαίνει επ' ουδενί και άρση των κινητοποιήσεων στο νησί.

Ο Ζαχ.Σπυριδάκης, πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων του Ηρακλείου κατηγόρησε για αναλγησία την κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε δριμύτατα και κατά των πρακτικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επεισόδια το πρωί

Το πρωί με δακρυγόνα και χημικά οι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους αγρότες αλλά και εκατοντάδες άτομα που παρευρίσκονται σε ένδειξη συμπαράστασης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι αγρότες πετώντας αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και αυτοί εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα για δέκα περίπου λεπτά το λιμάνι να θυμίζει πεδίο μάχης.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων φάνηκε να αντιμετωπίζει κάποιο μικρό πρόβλημα και ο νομάρχης Πειραιά Τάκης Μίχας.

«Απαράδεκτη κατάσταση»

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέφθασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνάντησε... νέφος χημικών, καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ εκείνη την ώρα προσπαθούσαν να απωθήσουν ομάδες αγροτών.

Στη σύντομη ομιλία του λόγω των δακρυγόνων, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση και κατέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει από το πρωί της Δευτέρας απέναντι στους αγρότες.

Εξάλλου, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκε επίσης στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει ξεχάσει να συνομιλεί».

Τη συμπαράστασή του στους αγρότες εξέφρασε και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ, Αστέριος Ροντούλης.

Οχι στην πορεία για το φόβο επεισοδίων

Οι αγρότες πάντως επέδειξαν και έμπρακτα την επιθυμία τους να μην γίνουν επεισόδια, καθώς απέφυγαν κινητοποιήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες ομάδες για την δημιουργία επεισοδίων.

Νωρίς το πρωί το Συντονιστικό Όργανο των 2.000 περίπου αγροτών, που συνεδρίαζε από τα ξημερώματα της Τρίτης μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" αποφάσισε να μη δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης να μεταβεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο του πειραϊκού λιμανιού.

Η αιτιολογία της μη πραγματοποίησης της πορείας τους , όπως τόνισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ήταν ο φόβος της παρείσφρησης ξένων ομάδων μέσα στην πορεία των αγροτών. Επίσης, τα ξημερώματα της Τρίτης έφτασαν κι άλλοι αγρότες από τη Μεγαλόνησο, προκειμένου να ενισχύσουν τους περίπου 1.000 συναδέλφους τους.

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια εις βάρος των αγροτών στο λιμάνι το πρωί της Δευτέρας.

Ακάθεκτοι οι αγρότες στον Προμαχώνα

Παραμένουν στο μπλόκο του Προμαχώνα οι αγρότες της περιοχής κι όπως δηλώνουν, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν.

Ο συνοριακός σταθμός παρέμεινε κλειστός τη Δευτέρα, όλη την ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με μόνη εξαίρεση μία ώρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όταν επετράπη να περάσουν τα σύνορα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

"Δηλώνουμε αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στους αγρότες της Κρήτης και θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας", τονίζει ο Πρόεδρος των Αδέσμευτων Αγροτών, Νιγρίτας Στέργιος Λίτος.

Κύριο αίτημα των αγροτών είναι η κατάθεση των αποζημιώσεων στα βιβλιάριά τους, ποσό που ανέρχεται, σύμφωνα με όσα δηλώνουν, στα 2.500.000 Ευρώ.

Οι "ουρές" των οχημάτων που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα από και προς τη Βουλγαρία μεγαλώνουν, ενώ τους αγρότες του Προμαχώνα πρόκειται να επισκεφθεί, σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Το απόγευμα της Τετάρτης οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αναβρασμός στα Χανιά

Αποκλεισμένες από αγρότες είναι και σήμερα οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες στα Χανιά, από αγρότες που συμπαραστέκονται στους αγρότες της Κρήτης που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Αποκλεισμένη από το πρωί είναι και η Τράπεζα Ελλάδος στην είσοδο της οποίας αγρότες έχουν αναρτήσει πανό με αίτημα να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

Με απόφαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού παραμένουν από το πρωί κλειστοί όλοι οι δήμοι εκτός από το δήμο Χανίων, ενώ ο σύνδεσμος ιδιοκτητών ταξί νομού Χανίων ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες τα ταξί θα βάλουν χειρόφρενο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Κλειστά την Τετάρτη από τις 06.00 έως τις 10.00 θα μείνουν και τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων των Χανίων.

Από χθες το βράδυ αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν στήσει μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στα όρια των δύο νομών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2982&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote