Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ενοχοι κρίθηκαν οι πέντε ανήλικοι
Ενοχοι κρίθηκαν οι πέντε ανήλικοι Εκτύπωση E-mail
03.02.09

Με το σχόλιο «για κανένα μας η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια είτε πρόκειται για τη μητέρα είτε για τα παιδιά», που αποδίδεται στον πρόεδρο του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης έκλεισε χθες η ακροαματική διαδικασία τεσσάρων μηνών στην οποία εξετάστηκαν εκατό μάρτυρες.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για την πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης του εντεκάχρονου Αλεξ και τους πέντε ανήλικους κατηγορούμενους, επιβάλλοντας αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα.

Μολονότι πολλοί παράγοντες της δίκης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «αυτό που μπορούσε να αποδοθεί αποδόθηκε», η ακροαματική διαδικασία δεν έδωσε απάντηση στο μεγάλο ερώτημα της υπόθεσης «τι απέγινε το πτώμα του Αλεξ…».

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα κ. Ν. Καραμολέγκου για μετατροπή του κατηγορητηρίου σε «επικίνδυνη σωματική βλάβη» και για νέα έρευνα στη Βέροια προκειμένου να διευκρινιστεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «έκθεσης» κι αν εμπλέκεται ενήλικας σ’ αυτήν. Μετατρέποντας την κατηγορία από «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» σε «μη σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» αποφάσισε:

• Τα δύο Ελληνόπουλα (αδέλφια), ηλικίας σήμερα 14-15 ετών να παραμείνουν μέχρι την ενηλικίωσή τους στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου παρακολουθώντας παράλληλα εντατικό θεραπευτικό πρόγραμμα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου.

• Να ανατεθεί η επιμέλεια του ανήλικου Ρουμάνου και του ανήλικου Αλβανού στην Υπηρεσία Επιμέλειας Ανηλίκων Βέροιας, να παρακολουθήσουν το νυχτερινό γυμνάσιο, να προσφέρουν καθημερινά τετράωρη κοινωνική υπηρεσία σε ιδρύματα στη Βέροια, να παρακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Ανάλογη είναι η απόφαση για τον ανήλικο Βορειοηπειρώτη που ζει τώρα στην Αθήνα (ο μόνος που ομολόγησε τη συμμετοχή του στα γεγονότα) ο οποίος θα ενταχθεί σε πρόγραμμα της Μονάδας Εφήβων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και την εποπτεία θα έχει υπηρεσία της Αθήνας. Η Υπηρεσία Ανηλίκων της Βέροιας θα έχει και την εποπτεία του μεγαλύτερου αδελφού των δύο Ελληνόπουλων που κατηγορήθηκε ότι γνώριζε αλλά δεν μίλησε (υπόθαλψη εγκληματία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση). Ο ίδιος προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο, αντιδρώντας στην απόφαση με χειρονομίες.

«Η απόφαση θα βάλει τέλος στη γάγγραινα που τρώει την ψυχή της μάνας (του Αλεξ)» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ενώ σε δηλώσεις του, ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων ανέφερε πως «η μητέρα, τραγική φιγούρα, είδε την κάθαρση».

Η Νατέλα πάντως δεν παρέστη χθες στο δικαστήριο, ενώ ο συνήγορος της οικογένειας δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ουσιαστικά το δικαστήριο δέχθηκε ότι οι ανήλικοι χτύπησαν στον Αλεξ χωρίς να έχουν σκοπό να τον σκοτώσουν και στη συνέχεια μετέφεραν το πτώμα του στο ακατοίκητο σπίτι. Δεν δόθηκε απάντηση για το τι εκτυλίχθηκε από ’κει και πέρα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2980&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote