Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Απόβαση» αγροτών της Κρήτης και επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά
«Απόβαση» αγροτών της Κρήτης και επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά Εκτύπωση E-mail
03.02.09

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε την Δευτέρα το λιμάνι του Πειραιά, μετά την απόβαση των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι συνεπλάκησαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αγρότες ήθελαν να κάνουν πορεία με τα αγροτικά τους μηχανήματα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ακολούθησαν συμπλοκές με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, χρήση δακρυγόνων, συλλήψεις και τραυματισμοί για τουλάχιστον 2 ώρες. Οι παραγωγοί έχουν μπλοκάρει το λιμάνι και απαιτούν να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό.

Στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες αποβιβάστηκαν με τα τρακτέρ τους από το πλοίο και ήρθαν αντιμέτωποι με άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι τους εμπόδισαν να βγουν στους δρόμους γύρο από το λιμάνι κάνοντας χρήση χημικών και δακρυγόνων. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη τραυματίσθηκε στο πόδι της από τρακτέρ που έπεσε πάνω της, όταν ο χειριστής του δέχθηκε δακρυγόνα από τους αστυνομικούς, καθώς και ένας αγρότης. Οι αγρότες απάντησαν στην ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς, πετώντας τους πατάτες και ντομάτες, που έφεραν απ’ την Κρήτη, για να τα αφήσουν έξω απ’ το υπουργείο.

Δύο αγρότες συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, ενώ η ένταση στο λιμάνι συνεχίσθηκε για πολλές ώρες. Μάλιστα, οι αγρότες προπηλάκισαν τον βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη, που πήγε στο λιμάνι για να μιλήσει μαζί τους. «Κόκκινο πανί» για τους παραγωγούς της Κρήτης αποτελεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, για τον οποίο ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Ντισπιράκης είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9, ότι «δεν έχει πλέον κανένα λόγο να πατήσει το πόδι του στο νησί». Μια ομάδα αγροτών κατάφερε να σπάσει κιγκλιδώματα του λιμανιού και να βγει στο δρόμο στο ύψος του Αγίου Διονυσίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία μέχρι αργά το βράδυ από το ύψος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι το σταθμό του Ηλεκτρικού.

Οι αγρότες από την Κρήτη που ήθελαν συνάντηση με τον υπουργό, αισθάνονται αδικημένοι, καθώς όπως λένε, τα πρόσφατα μέτρα δεν τους άγγιξαν και ζητούν περαιτέρω ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, στρεμματική ενίσχυση της πατάτας και των κηπευτικών, μείωση του κόστους παραγωγής και επιστροφή 15% του ΦΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για την χρήση βίας κατά των αγροτών, για την οποία κατηγορούσε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «τα δακρυγόνα δεν είναι κίνηση βίας. Είναι κίνηση απώθησης κάποιων, οι οποίοι θέλουν να παραλύσουν τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης». Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «όσοι ζούμε και δουλεύουμε στο κέντρο της Αθήνας, έχουμε καταλάβει πολύ καλά, ότι υπάρχει μια αλόγιστη χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία, πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό και πολύ παραπάνω από τις όποιες ενέργειες χρειάζεται να γίνουν, για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη σε μια πόλη».

Και στη Κρήτη αγρότες κατέλαβαν τα γραφεία της Περιφέρειας του νησιού σε ένδειξη συμπαράστασης. Το απόγευμα της Δευτέρας αντιπροσωπεία των αγροτών της Κρήτης βρέθηκε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να συναντηθεί με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο και Οικονομίας Αθανάσιο Μπούρα, δεδομένης της απουσίας του Σωτήρη Χατζηγάκη στις Βρυξέλλες 2 ημέρες νωρίτερα από το προκαθορισμένο κρίσιμο ραντεβού με την αρμόδια Κοινοτική Επίτροπο. Στο πλευρό των αγροτών έχουν ταχθεί λιμενεργάτες, ναυτεργάτες, ο Δήμος, η Νομαρχία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ το απόγευμα διοργανώθηκε συναυλία συμπαράστασης με τη συμμετοχή φοιτητών και συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι.

Εν τω μεταξύ, η ΑΝΕΚ ενημέρωσε, ότι λόγω της κινητοποίησης δεν θα πραγματοποιούταν το βράδυ της Δευτέρας τα δρομολόγια από και προς Κρήτη, το δρομολόγιο του ΠΡΕΒΕΛΗ προς Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη, καθώς και το αντίστροφο από Σαντορίνη προς Πειραιά την Τρίτη. Επίσης αναβλήθηκε ο απόπλους το βράδυ της Δευτέρας του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ για την Μυτιλήνη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, τι θα γίνει με τα δρομολόγια της MINOAN για την Κρήτη.

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2979&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote