Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απώλειες καταγράφουν οι αγορές ανά τον κόσμο
Απώλειες καταγράφουν οι αγορές ανά τον κόσμο Εκτύπωση E-mail
03.02.09

Με μικτή εικόνα έκλεισαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρά την καλή απόδοση των μετοχών του τεχνολογικού τομέα, καθώς η αγορά εξακολουθεί να είναι ανήσυχη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γενικός δείκτης Dow Jones με απώλειες 63,80 μονάδων, κατέγραψε πτώση 0,80%, φθάνοντας στις 7.937,06 μονάδες, ενώ ο δείκτης επιχειρήσεων τεχνολογίας αιχμής Nasdaq με κέρδη 18,01 μονάδων, κατέγραψε άνοδο 1,22% κι έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 1.494,43 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE κατέγραψε απώλειες 1,73% κι έκλεισε στις 4.077,78 μονάδες ενώ μικρότερη πτώση σημείωσε στο Παρίσι ο δείκτης Cac, σε ποσοστό 1,48%, στις 2.930,05. Αρνητικό ήταν και το πρόσημο του δείκτη Dax στη Φρανκφούρτη, με πτώση -1,55%, στις 4.271,04.

Πτώση για δεύτερη ημέρα κατέγραψαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ασιατικά χρηματιστήρια, με αιχμή τις μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι μεγάλες ζημίες των ιαπωνικών εταιρειών Hitachi Ltd. και Mizuho Financial Group Inc. προκάλεσαν ανησυχίες στους επενδυτές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη επιδείνωση της ύφεσης που αντιμετωπίζει.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,5%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ζημίες, σε ποσοστό 3,2% σημείωσε ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, στην Κίνα, ο δείκτης Composite στη Σαγκάη κέρδισε 1,1% καθώς η αγορά εκεί λειτούργησε για πρώτη ημέρα μετά από μια εβδομάδα που ήταν κλειστό λόγω του εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Έτους. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύτηκε για περισσότερες ενισχύσεις του αγροτικού κλάδου, με επιδοτήσεις προς τους οικονομικά ασθενείς της επαρχίας, όπου υπάρχουν φόβοι για κοινωνικές αναταραχές εξαιτίας της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους εσωτερικούς μετανάστες από τις αγροτικές περιοχές.

Όλες οι υπόλοιπες αγορές στην περιοχή της Ασίας κινήθηκαν πτωτικά, με εξαίρεση την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Πτώση καταναλωτικών δαπανών

Σημαντική πτώση για έκτο συνεχόμενο μήνα, που αποτελεί και ρεκόρ πτώσης, παρουσίασαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, με όλους τους οιωνούς να συνηγορούν ότι η κάμψη θα συνεχιστεί καθώς οι εταιρείες προβαίνουν σε απολύσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Το 1% της πτώσης στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις, ενώ τον Νοέμβριο είχε ανέλθει στο 0,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εμπορίου σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Η απώλειες θέσεων εργασίας, που έχουν φτάσει για το 2008 στις 2,6 εκ., και οι πτώσεις-ρεκόρ στις τιμές των κατοικιών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, υποδεικνύοντας ότι η κάμψη των πωλήσεων και των τιμών πιθανότατα θα συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πιέζει το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο ενίσχυσης που περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές για τη βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2977&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 03.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote