Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αστυνομικός κλοιός στο λιμάνι
Αστυνομικός κλοιός στο λιμάνι Εκτύπωση E-mail
02.02.09

Εγκλωβισμένους στο λιμάνι του Πειραιά κρατούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι έφτασαν τα ξημερώματα με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προγραμματίζοντας πορεία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέσσερις ελαφρά τραυματίες- δυο αγρότες, μια βουλευτής και ένας αστυνομικός- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση δυο συλληφθέντων. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση είτε με τον Υπουργό Οικονομίας είτε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, και απορρίπτουν την πρόταση του υφυπουργού Μ. Παπαδόπουλου να κατέβει ο ίδιος να τους συναντήσει στο λιμάνι.

Την ίδια ώρα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Με δέσιμο των πλοίων απειλεί η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού αν δεν αποσυρθούν από το Λιμάνι του Πειραιά οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται από νωρίς στην περιοχή.

Στα σοβαρά επεισόδια που προηγήθηκαν μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ, τραυματιστήκαν ελαφρά δυο αγρότες, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη και ένας αστυνομικός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο και το 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο.

«Η αστυνομία ήταν απαράδεκτη», δήλωσε στον City 99,5 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εγκλώβισαν τους αγρότες μεταξύ των πλοίων «ΛΑΤΩ» και «Κρήτη1» και έκαναν χρήση χημικών, με τους αγρότες να απαντούν πετώντας λαχανικά και καδρόνια.

«Η αγροτική πολιτική δεν γίνεται με επιδόματα. Σε περιόδους κρίσης και όταν το κράτος παρεμβαίνει, πρέπει να πείσει ότι είναι δίκαιο απέναντι σε όλους», δήλωσε στο City 99,5 ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, o οποίος πήγε στο Λιμάνι αλλά προπηλακίστηκε από τους αγρότες και φυγαδεύτηκε στο πλοίο «Κρήτη1».

«Αν τα προϊόντα τους δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, οι αγρότες έχουν δίκιο», δήλωσε στο City 99,5 ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αυτή την ώρα οι αγρότες έχουν αποκλείσει την Ακτή Κονδύλη αλλά και τη διασταύρωση που οδηγεί προς Πέραμα, Κερατσίνι, Σχιστό και Δραπετσώνα, ενώ επιμένουν να ανέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, αν και το απαγόρευσε ο εισαγγελέας. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για μια μέση λύση: η άνοδος στην Αθήνα - συμβολικά - ενός μόνο τρακτέρ.

Οι αγρότες της Κρήτης ζητούν 100 εκατομμύρια ευρώ για τα προϊόντα τους, μεταξύ των οποίων και για το λάδι.

«Εμείς ανεβήκαμε ειρηνικά, αυτό που αντικρύσαμε θύμισε άλλες εποχές, ευχαριστούμε τον κ. Μαρκογιαννάκη γι’ αυτό», δήλωσε ειρωνικά, μιλώντας στον City99,5, ο πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Κουντούρας Χανίων Αντώνης Μπιτσάκης.

Σημασία έχει να γίνει διάλογος, σχολίασε τα σημερινά επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος και σημείωσε πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να συναντηθούν χθες με τον κ. Χατζηγάκη. Πρόσθεσε πως όταν οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν στον Πειραιά τους διαμηνύθηκε ότι ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος ήταν έτοιμος στο γραφείο του να τους συναντήσει ή αλλιώς να κατέβει στο Πειραιά.

«Το ουσιαστικό είναι να γίνει συζήτηση κι όχι να γίνει διαδήλωση με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, και να παρακωλυθεί ολόκληρη η λειτουργία της πόλης των Αθηνών. Για αυτό δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» τόνισε και πρόσθεσε πως «όσοι προσπάθησαν με υπερβολικές ενέργειες να βγουν από το λιμάνι απλώς απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης». Συμπλήρωσε πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα επικροτούσε τέτοια διαμαρτυρία και επεσήμανε πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο.

Σε ερώτηση αν η απάντηση της κυβέρνησης ήταν τα δακρυγόνα, απάντησε πως τα δακρυγόνα δεν είναι κίνηση βίας αλλά κίνηση απώθησης κάποιων που θέλουν να παραλύσουν τη λειτουργία ολόκληρης της πόλης. Ανέφερε παράλληλα πως έχουν προβλεφθεί και για τους αγρότες της Κρήτης, τους ελαιοπαραγωγούς, αποζημιώσεις για τις καλλιέργειές τους αλλά παρ' όλα αυτά οι αρμόδιοι της κυβέρνησης είναι στη θέση τους για να συζητήσουν. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, δείχνει προς τους εκπροσώπους των Ελλήνων αγροτών τη στρατηγική της κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν και των αιτημάτων που υποβάλλουν. «Πρώτοι θα είχατε κριτικάρει την κυβέρνηση αν είχε επιτρέψει να μετατραπεί η μείζονα περιοχή των Αθηνών σε αποκλεισμένη περιοχή. Σημασία έχει ο διάλογος και όσοι τον θέλουν βρίσκουν τις πόρτες της κυβέρνησης ανοικτές», υπογράμμισε και είπε ότι έχει απαντήσει στο ερώτημα αν οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέκρινε τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Αστυνομίας. Κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει ευθύνη και να συζητήσει με τους αγρότες, ενώ επέκρινε και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για εσπευσμένη αναχώρηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να μη συναντηθεί, όπως είπε, με τους αγρότες.

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «τα δακρυγόνα δεν συνιστούν βία, αλλά προσπάθεια απώθησης όσων δημιουργούν προβλήματα στο κέντρο της πόλης» ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «υπερβολική και αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, πολύ παραπάνω από όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη σε μια πόλη».

Αντιδράσεις και στην Κρήτη

Ραντεβού στις 6 το απόγευμα έδωσαν αγρότες και εκπρόσωποι φορέων του νομού Χανίων, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση συμπαράστασης στους αγρότες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Φορείς του νομού Ηρακλείου αλλά και αγρότες κατέλαβαν τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Κουντουριώτη, διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση των Κρητών αγροτών. Οι δήμοι του νομού Ηρακλείου με απόφαση της ΤΕΔΚ είναι σήμερα κλειστοί σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες. Επίσης κλειστές είναι και οι υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν προχωρήσει από το πρωί και αγρότες των Χανίων.

Συμπαράσταση στους αγρότες

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο, όπως τον χαρακτηρίζει, αγώνα των αγροτών της Κρήτης που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα για να προβάλλουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ. Η κορυφαία οργάνωση των αγροτών καταγγέλλει την κυβέρνηση για την παρεμπόδιση της πορείας που έχουν προγραμματίσει οι αγρότες της Κρήτης, με τα αυτοκίνητα και τα αγροτικά τους μηχανήματα, από τον Πειραιά έως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η χώρα και η κοινωνική γαλήνη δεν κινδυνεύουν από την ολιγόωρη παρουσία των Κρητικών τρακτέρ στην Αθήνα. Αντίθετα κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος και της ελληνικής υπαίθρου στην οποία οδηγούνται οι αγρότες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι αγώνες των αγροτών δεν τελείωσαν αλλά μόλις ξεκίνησαν», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «αυταρχισμό» και «πανικό». «Ούτε η βία ούτε η προπαγάνδα μπορούν να υποτάξουν ή να ξεγελάσουν τους αγρότες», προσθέτει.

Στις Βρυξέλλες ο Σ. Χατζηγάκης

Ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησής του την Τετάρτη με την Αρμόδια κοινοτική Επίτροπο Μάριον Φίσερ Μπόελ με αντικείμενο την ενίσχυση των 500 εκατομμυρίων προς τους αγρότες.

Στα υπόλοιπα αγροτικά μέτωπα

Ραντεβού στο Κιλελέρ, στα τέλη Μαρτίου, έδωσαν χθες οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, που απέσυραν σήμερα τα τρακτέρ τους από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, πήραν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά. Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.
«Δεν θα ξανανοίξουμε τα σύνορα», δήλωσε ο πρόεδρος των «Αδέσμευτων Αγροτών Νιγρίτα» Στέργιος Λίτος και πρόσθεσε: «είναι ανεπίτρεπτο, αστυνομικός να επιτίθεται σε αγρότη, όταν μάλιστα πρόκειται για μία ειρηνική διαδήλωση των αγροτών». Το μπλόκο του Προμαχώνα, που είναι και το μοναδικό μπλόκο αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ενισχυθεί κι από άλλους αγρότες του νομού.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2973&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote