Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έρχονται τα τρακτέρ από την Κρήτη
Έρχονται τα τρακτέρ από την Κρήτη Εκτύπωση E-mail
02.02.09

Με κατεύθυνση το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν το βράδυ της Κυριακής τα πλοία Φαιστός και Κρήτη 1 από το Ηράκλειο και το Λατώ από τα Χανιά.

Προηγήθηκαν πολύωρες συσκέψεις, με τη συμμετοχή εισαγγελά, πριν τελικά οι αγρότες να επιβιβαστούν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στα τρια πλοία ώστε τη Δευτέρα το πρωί να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πλοίο Φαιστός μεταφέρει 900 αγρότες 52 τρακτέρ και 137 αγροτικά φορτηγάκια, το Κρήτη1 100 αγρότες, 9 τρακτέρ και 15 αγροτικά φορτηγάκια ενώ το Λατώ που απέπλευσε από Χανιά έχουν επιβιβαστεί 160 αγρότες.

Αρχικά ο εισαγγελέας αρνήθηκε την επιβίβαση των τρακτέρ στα πλοία και στη συνέχεια έδωσε «πράσινο φως» για να μπουν μόνο 40.

Επικαλέστηκε το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται η μετακίνηση τρακτέρ αλλά και γενικώς πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε νομό διαφορετικό από αυτόν στον οποίο εκδόθηκε η άδεια.

Οι αγρότες επιθυμούν να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό δηλώνουν ότι θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό.

Όπως όμως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, η συνάντηση θα γίνει με τον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο καθώς το πρόγραμμα του κ. Χατζηγάκη διευρύνθηκε αφού θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, την Επιτρόπο αρμόδια για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων, Αντρούλα Βασιλείου και την Επίτροπο αρμόδια για θέματα γεωργίας Φ. Μποέλ.

Να σημειωθεί πάντως ότι και τα δύο μπλόκα στο νήσι, τόσο στα Λινοπεράματα στο Ηράκλειο όσο και στο Πλατάνι στα Χανιά είναι πλέον ανοιχτά από το απόγευμα της Κυριακής.

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα ανοίξει το μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας μετά την απόφαση των αγροτών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι αγρότες πάντως ανακοίνωσαν πως τα αιτήματα τους δεν ικανοποιήθηκαν δίνοντας νέο ραντεβού στις 15 Μαρτίου στην επέτειο του Κιλελέρ.

Την Τετάρτη η συνεδρίαση του συντονιστικού του μπλόκου στον Προμαχώνα.

Μήνυμα Χατζηγάκη προς τους αγρότες

«Αιτήματα πέραν του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ για όλους, δηλαδή ενισχύσεις ειδικού εισοδηματικού χαρακτήρα, οι οποίες συγκρούονται ευθέως με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να υιοθετηθούν και να προωθηθούν από την Ελλάδα» τόνισε σε δήλωση του την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγάκης συζητήσεις και δεσμεύσεις σε παρόμοια αιτήματα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. την οποία οφείλουμε όλοι να θωρακίζουμε με σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Ο κ. Χατζηγάκης αφού τονίζει ότι στο διάλογο των 17 ημερών έλαβαν μέρος και παράγοντες από την Κρήτη, κάνει έκκληση προς όλους του αγρότες και ιδιαιτέρως προς τους Κρητικούς:

- να μη δυσκολέψουν τις διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες,
- να μη διαχωρίζουν τον αγώνα τους από τη στάση όλων των άλλων αγροτών της Ελλάδος και,
-να μη δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην Αθήνα της οποίας οι καταστηματάρχες και οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζει, τέλος, ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και ότι μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες θα ξεκινήσει ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήμτα της ελληνικής γεωργίας.

Νωρίτερα έκκληση στους αγρότες της Κρήτης να μη μεταβούν στην Αθήνα με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, καθώς θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα», απηύθυνε από τα Χανιά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Λίγες ώρες πριν την επιβίβαση αγροτών της Κρήτης στα πλοία της γραμμής με προορισμό την Αθήνα, ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε πως όλοι έχουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης αιτημάτων, ωστόσο, όπως είπε, η παρουσία αγροτικών οχημάτων και τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2971&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote