Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Χτύπησαν «παρουσία» Ομπάμα
Χτύπησαν «παρουσία» Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
30.01.09

Ενίσχυση της εκεχειρίας ζήτησε ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, επισκεπτόμενος Ιερουσαλήμ και Κάιρο, ενώ φουντώνει στο Ισραήλ το κλίμα υπέρ των διώξεων στρατιωτικών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εισβολή στη Γάζα.

Ο Τζορτζ Μίτσελ είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αιγύπτου και ζήτησε να παραταθεί η ισχύς της εκεχειρίας. Τη νύχτα χθες ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν πάλι στη Ράφα τις σήραγγες που επισκευάζονται πυρετωδώς, για να συνεχιστεί το λαθρεμπόριο από Αίγυπτο προς Γάζα. Η επίθεση έγινε στο πλαίσιο της απάντησης των Ισραηλινών στον θάνατο στρατιωτών τους την Τρίτη. Ενώ συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο στην Ιερουσαλήμ για να αποφασίσει αν θα κλιμακώσει την απάντησή του, ο Μίτσελ έφτασε στην Ιερουσαλήμ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Ο Ολμερτ του είπε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει αν ξαναδεχτεί επίθεση. Ο Μίτσελ επέμεινε ότι η εκεχειρία πρέπει να ενισχυθεί και να διαρκέσει. Ο Ολμερτ απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικό, τώρα που η Χαμάς είναι αδύναμη λόγω των ισχυρών πληγμάτων που υπέστη στον πόλεμο, να αναλάβει εκ νέου η Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη.

Ολμερτ για Σαλίτ

Ο Ολμερτ τόνισε ότι το μόνιμο άνοιγμα των σημείων εισόδου εξαρτάται από την τύχη του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίον έχει συλλάβει η Χαμάς. Οσο για την εκεχειρία, είπε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει την κατάσταση και θα τη συνεχίσει αν έχουν σταματήσει οι ρίψεις ρουκετών και το λαθρεμπόριο όπλων στη Ράφα. Οκτώ παλαιστινιακές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς) ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λόγω της βίας στη Γάζα. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» όμως έγραψε ότι ο Μπάρακ απέκρυψε πληροφορίες για παράνομες ανοικοδομήσεις στους παράνομους οικισμούς για να μη χαλάσει η εικόνα του Ισραήλ διεθνώς. Το ισραηλινό, ανθρωπιστικό κίνημα Ειρήνη Τώρα ανακοίνωσε χθες ότι το 2008 αυξήθηκαν κατά 60% οι οικοδομές μέσα στους εβραϊκούς οικισμούς. Ο Μπάρακ έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός δεν θα σταματήσει την ανοικοδόμηση μέσα στους υφιστάμενους οικισμούς. Το Ισραήλ, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, χρησιμοποιεί την ανοικοδόμηση γιατί ξέρει ότι ενοχλεί σφόδρα τους Παλαιστινίους.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τον πρόεδρο Σαρκοζί να πιέσει ώστε, όσο προεδρεύει η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να εκδοθεί απόφαση για διεθνή έρευνα γύρω από τη σύγκρουση στη Γάζα. Επτά ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από τον ανώτατο στρατιωτικό επίτροπο του Ισραήλ να ανοίξει έρευνα για τη συμπεριφορά του στρατού στη Γάζα προς τους αιχμαλώτους. Τη χαρακτήρισε «απάνθρωπη και φοβερή». Ο στρατός τιμώρησε με επίπληξη αξιωματικό που διένειμε θρησκευτικό έντυπο, που παρότρυνε τους στρατιώτες να μη δείξουν κανένα έλεος στον εχθρό.


enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2953&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote