Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπακογιάννη: O Γκρούεφσκι δεν πιστεύει στις διαπραγματεύσεις
Μπακογιάννη: O Γκρούεφσκι δεν πιστεύει στις διαπραγματεύσεις Εκτύπωση E-mail
27.01.09

Τη βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επέκρινε παράλληλα τη στάση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι που, όπως σημείωσε, επιδιώκει «πολιτικά οφέλη μέσα από κοντόφθαλμο λαϊκισμό».

Σε ομιλία της στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα με έδρα τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι παρά τη θέληση της Ελλάδας δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα λάβει αποφάσεις προς όφελος των πολιτών της εγκαταλείποντας την εθνικιστική ρητορική και τις αναχρονιστικές πρακτικές.

Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «θα πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αντανακλά την γεωγραφική πραγματικότητα χωρίς νικητές και ηττημένους», ενώ εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για την μονοπωλιακή χρήση του όρου «Μακεδονία» που κάνει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας από κράτη που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις του ο κ. Γκρούεφσκι αποδεικνύει ότι «δεν πιστεύει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται» και αναφέρθηκε στην πρόσφατη προκλητική κίνηση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να ονομάσει τον οδικό άξονα που θα διασχίζει την ΠΓΔΜ «Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδόνας».

Υποστήριξη της τουρκικής ένταξης υπό προϋποθέσεις

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Είπε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία είναι ή ίδια όπως και για κάθε υποψήφιο κράτος μέλος τονίζοντας πως «δεν υπάρχει Ευρώπη α λα κάρτ, ανεξάρτητα από το εάν μια χώρα έχει 700.000 πληθυσμό ή 70 εκατ.».

Η Ντ. Μπακογιάννη επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία τονίζοντας πως ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εδραίωση του δημοκρατικού συστήματος, στο σεβασμό των μειονοτήτων, στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία έκφρασης. Καίριας σημασίας είναι επίσης η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση τους, κάτι που όμως, όπως είπε, δεν διαπιστώθηκε το 2008 καθώς σημειώθηκε αύξηση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων πρέπει να βασίζεται στα ευρωπαϊκά κριτήρια και στο διεθνές δίκαιο. Η υπουργός εξωτερικών εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι το 2009 θα υπάρξει βελτίωση ιδίως τώρα που η Τουρκία επιδεικνύει εκ νέου τη βούλησή της για την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για την επανένωση της νήσου. Μια λύση η οποία όπως είπε η Ντ. Μπακογιάννη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ με όλες τις αρχές και πρόνοιες που αυτό περιλαμβάνει. Η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αυτή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη διζωνική και δικοινοτική λύση.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα η υπουργός Εξωτερικών, με την ιδιότητα της προέδρου του ΟΑΣΕ που ασκεί αυτή την περίοδο η Ελλάδα, καλωσόρισε την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Νότια Οσσετία επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ να αντιμετωπίσει και άλλες επείγουσες ανθρωπιστικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της παροχής ύδατος.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2940&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote