Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Θέλουν κάλπες οι «νταβατζήδες»!
Θέλουν κάλπες οι «νταβατζήδες»! Εκτύπωση E-mail
26.01.09

Όλη αυτή η σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, με εμμονή μάλιστα, παρά τις σχετικές διαψεύσεις, έχει και αφετηρία συγκεκριμένη και σκοπιμότητες ευδιάκριτες και πρόσωπα απ' τον πολιτικό χώρο που την εκφράζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις που παραθέτουμε παρακάτω, τις πρόωρες εκλογές «σπρώχνουν» οι «νταβατζήδες» με προφανέστατο στόχο να... κυβερνήσουν οι ίδιοι, αφού η μη αυτοδυναμία μοιάζει με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα ως η πιθανότερη εκδοχή, οπότε είτε η χώρα περάσει ένα διάστημα ακυβερνησίας, είτε οδηγηθεί σε «μεγάλο συνασπισμό» συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στην ουσία αυτοί θα είναι οι αφανείς πλην επί της ουσίας κυβερνήτες.

Έτσι, πιστεύουν, θα προωθήσουν τα μεγάλα deals των συμφερόντων τους, που μια μονοκομματική κυβέρνηση αδυνατεί να προωθήσει συνυπολογίζοντας και το πολιτικό κόστος. Άλλωστε αυτού του τύπου τα deals συνήθως προωθούνται σε τέτοιες περιόδους, ακυβερνησίας.

Βέβαια, όπως παρακάτω εξηγούμε, η επιτυχία ενός τέτοιου σεναρίου προϋποθέτει την περιθωριοποίηση των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι και το αδύνατο του σεναρίου...

ΣΚΗΝΙΚΟ πρόωρων εκλογών «στήνουν» εκδοτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου, προκειμένου, μέσα σ' ένα κλίμα ρευστότητας και αστάθειας, να προωθήσουν (και να υλοποιήσουν) τις επιδιώξεις τους. Στην προσπάθειά τους αυτή είναι προφανές ότι συνηγορούν και πολιτικοί από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη που διατηρούν «σχέσεις στοργής και… αλληλεξάρτησης» με επιφανείς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. «Κερασάκι» στην τούρτα…το «μπαράζ παροχών» από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, γεγονός που υποχρεώνει ακόμη κι εκείνους που θεωρούν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών την προσεχή άνοιξη, να επανεξετάσουν τη θεωρία τους. Από το Μαξίμου πάντως δηλώνουν σταθερά ότι οι εκλογές δεν είναι στα… άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού!

Εξόφθαλμα, αν όχι προκλητικά, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό εκδοτικά συγκροτήματα προωθούν την… ιδέα των πρόωρων εκλογών, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις με τον προσδιορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών (29 Μαρτίου ή 5 ή 12 Απριλίου), ενώ οικονομικοί παράγοντες, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, εμφανίζονται κατηγορηματικοί ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι δεδομένη και έχει οριστικοποιηθεί! Πολιτικοί αναλυτές, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την «επιχείρηση κάλπες» στην οποία έχει επιδοθεί το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο, επισημαίνουν ότι μοναδικός τους στόχος είναι να διαμορφώσουν τις πολιτικές εκείνες συνθήκες που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους στόχους τους, οικονομικούς και πολιτικούς. Με τα σημερινά δεδομένα που καταγράφονται ανάγλυφα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στην περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο δεν θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε, αυτές θα πρέπει να επαναληφθούν μέσα στα συνταγματικά προβλεπόμενα όρια, καθώς αυτήν τη στιγμή δεν διαφαίνεται προοπτική μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας. Κατά συνέπεια η χώρα θα περάσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο «πολιτικής ρευστότητας και αστάθειας», με παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Σ' αυτό ακριβώς το κρίσιμο διάστημα, εκδότες και επιχειρηματίες εκτιμούν ότι θα συναντήσουν ασθενέστερες αντιστάσεις στα… «αιτήματά» τους προς το κράτος (προμήθειες, «ρουσφέτια» κ.ά.).

Επιπροσθέτως, οι οικονομικοί παράγοντες ανησυχούν ότι λόγω της παρατεινόμενης κρίσης θα ενισχυθεί αναγκαστικά ο ρόλος του κράτους και κατά συνέπεια θα περιορισθεί αυτός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Χαρακτηριστική περίπτωση οι τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων προέβαλαν διάφορα προσκόμματα για την υλοποίηση του σχεδίου με τα 28 δισ. ευρώ, αλλά υποχρεώθηκαν να πειθαρχήσουν κάτω από τις «απειλές» της κυβέρνησης. Κι αυτό ακριβώς έχει εξοργίσει τους τραπεζίτες, ορισμένοι από τους οποίους μετέχουν ενεργά στις συζητήσεις περί πρόωρων εκλογών.


Σενάρια

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και στελέχη κομμάτων, δεν αποκλείουν το οικονομικό κατεστημένο να έχει ταυτόχρονα και πολιτικές επιδιώξεις, τις οποίες θα μπορούσε να προωθήσει μέσα από τις πρόωρες εκλογές. «Με δεδομένο ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ίσως ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή ηγεσίας τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου το σενάριο για «δίδυμο κορυφής» Ντόρας Μπακογιάννη - Βαγγέλη Βενιζέλου, όσο κι αν αυτό δείχνει για την ώρα εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο κ. Βενιζέλος δεν έχουν διαμορφώσει «ρεύμα στήριξης» στο εσωτερικό των κομμάτων τους και οποιαδήποτε κίνηση αμφισβήτησης θα προκαλούσε κλυδωνισμούς και συγκρούσεις.

Ένας άλλος στόχος μιας αποσταθεροποίησης, από την έλλειψη ισχυρής κυβέρνησης, είναι να επιβάλουν ελεγχόμενους υπουργούς στο Οικονομικών και στο ΠΕΧΩΔΕ, που είναι τα αποφασιστικά υπουργεία. Το μεν πρώτο για το μοίρασμα του χρήματος και το δε δεύτερο για το μοίρασμα των μεγάλων έργων.

Δεν είναι τυχαία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, η στοχοποίηση από ορισμένα ΜΜΕ της υπεύθυνης του ΠΑΣΟΚ για τα Οικονομικά Λούκας Κατσέλη, επειδή δεν είναι ελεγχόμενη.


Διαψεύσεις

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν, όπως προαναφέραμε, ότι θέμα πρόωρων εκλογών δεν εξετάζει ο Κώστας Καραμανλής. Παραδέχονται ωστόσο δύο πράγματα: Πρώτον, την προσπάθεια εκδοτικών συγκροτημάτων να διαμορφώσουν «κλίμα εκλογών», διογκώνοντας γεγονότα και διαστρεβλώνοντας τη σημασία κυβερνητικών αποφάσεων, και δεύτερον, τη «συμβολή» σ' αυτήν τη προσπάθεια και κυβερνητικών στελεχών που προκρίνουν την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως δεν εντάσσουν την τακτική αυτή των υπουργών στα «σκοτεινά σχέδια», αλλά την αποδίδουν στην πολιτική τους ανασφάλεια και στην αγωνία τους μπροστά στο ενδεχόμενο μιας εκλογικής ήττας. «Δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν κλίμα ηττοπάθειας στον κόσμο της παράταξης», επισημαίνουν. Οι ίδιοι άνθρωποι απορρίπτουν τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «προεκλογικών παροχών» και ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται έχουν στόχο να ανακουφίσουν τους πολίτες που «δοκιμάζονται» από την οικονομική κρίση. Το επιχείρημά τους όμως αποδυναμώνεται τη στιγμή που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπεται νέο «κύμα παροχών» για ανέργους, χαμηλόμισθους και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Όσοι θεωρούν πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών εκτιμούν ότι για δύο λόγους θα μπορούσε ο Καραμανλής να καταφύγει στη συγκεκριμένη «λύση»: Είτε ελπίζοντας ότι μετά από ένα «μπαράζ παροχών» θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και να κερδίσει έστω και οριακά ή στη χειρότερη περίπτωση να περιορίσει την ήττα, είτε διότι έχει καταλήξει στη διαπίστωση ότι το εύρος της οικονομικής κρίσης είναι τέτοιο που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και ας βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ!

Ωστόσο, όσοι διαφωνούν με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καταθέτουν τον δικό τους αντίλογο: Ποιο θα είναι το όφελος για τον Καραμανλή ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές; Αφενός η νίκη του θα είναι οριακή και ως εκ τούτου «προβληματική» και αφετέρου κανείς δεν του διασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει εκ νέου στις κάλπες έναν χρόνο μετά, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας οικονομικής κρίσης, δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα ενός χρόνου θα είχαν «καταστροφικές συνέπειες» για τη χώρα.

Ταυτόχρονα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκρούουν… μετά βδελυγμίας τη θεωρία περί «παραίτησης» του Καραμανλή, όπως και το ότι μέσω των πρόωρων εκλογών θα επεδίωκε να «φορτώσει» τις ευθύνες διαχείρισης της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ. paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2935&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 26.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote