Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΕΩΝ «ΟΜΟΝΟΙΑ» 46Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΕΩΝ «ΟΜΟΝΟΙΑ» 46Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Εκτύπωση E-mail
26.01.09

Του Σάκη Σερέτη

Σε μια πόλη σαν την δική μας που οι απονομές έχουν την δική τους αξία ,ο σύλλογος Καστοριέων κατέθεσε για άλλη μια φορά το δικό του μερίδιο στον βωμό της Παιδείας, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Ετσι το Σάββατο 24 Ιανουαρίου το μεσημέρι, κατά την διάρκεια μια πολύ απλής αλλά ουσιαστικής τελετής,, απένειμε 36 υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές και μαθητές που σπουδάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και σε σπουδαστές και μαθητές των Λυκείων και Τ.Ε.Ε. του Νομού Καστοριάς..

Την εκδήλωση που άρχισε στις 2.30 το μεσημέρι στην αίθουσα του ιδιόκτητου κτηρίου των Καστοριέων στο Whitestone, τίμησαν με την παρουσία τους ο επίσκοπος Μελόης Φιλόθεος, η Γενική Πρόξενος στην Νέα Υόρκη κ.Αγη Μπαλτά ο γερουσιαστής της περιοχής κ.Φράνκ Πάνταβαν , η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του ημερησίου σχολείου του Αγίου Νικολάου στο Φλάσιγκ κ.κ. Α.Κρομμύδα και Μ.Τζάλλα., ο διευθυντής του ημερησίου σχολείου Αγίου Δημητρίου Τζαμέϊκα δρ,Γεώργιος Μελικόκης, ο δρ.Φώτης Πλακογιάννης και ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και Καναδά κ.Δ.Τασσόπουλος .

Υπεύθυνος της διοργάνωσης ήταν ο δρ,Θωμάς Παπαθωμάς ,ενώ σύσσωμο παρουσιάσθηκε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, καθώς και η πλειοψηφία του συμβουλίου της φιλόπτωχου.

Έλαμψε δια της απουσίας του το γραφείο Ελληνικής παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, που εποπτεύει και προΐσταται όλων των Ελληνικών σχολείων , παρόλο που οι υπεύθυνοι του συλλόγου Καστοριέων, ενημέρωσαν την Αρχιεπισκοπή αρκετό καιρό νωρίτερα.

Μια προσπάθεια επιβράβευσης των μαθητών που ξεκίνησε το 1963,παρουσιάζεται σήμερα στην πιο εξελιγμένη του μορφή και με την συνδρομή των ακαδημαϊκών (δρ.Ιωάννης Φράγκος,δρ.Γεώργιος Μελικόκης και δρ.Φώτης Πλακογιάννης) που αξιολόγησαν τις επιδόσεις των υποψηφίων, απένειμαν χρηματικά ποσά και επαίνους σε παιδιά που έλκουν τις ρίζες τους από τον Νομό Καστοριάς, αλλά επίσης και σε παιδιά που προέρχονται από άλλα μέρη.

Τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης βασίζονται κατά κύριο λόγο στην επίδοση του υποψηφίου, γεγονός που απορρέει από την βαθμολογία του και αντιπροσωπεύει ένα 50% της αξιολόγησης.

Ένα ποσοστό της τάξεως του 25%, αντιπροσωπεύει την κατάταξη στην κλίμακα που βρίσκεται το σχολείο όπου φοιτά ο υποψήφιος και το τελευταίο 25%, προκύπτει μέσα από μια έκθεση που γράφουν οι υποψήφιοι και βαθμολογείτε από την ομάδα των ακαδημαϊκών που προανέφερα.

Η επιτροπή των υποτροφιών απαρτίζονταν από τους : δρ.Θωμάς Παπαθωμάς (πρόεδρος),δρ.Ντόρα Πίνου(αντιπρόεδρος),δρ.Η.Πανίδης, Σ.Μπούτης, Κ.Φράγκος, Γ.Τζώρτζης,Ι.Μαλεγκάνος,Ν.Μέγαρης,Γ.ΜελλλιδηςΙ.Παπάζογλου,Π.Τακάντζας,και Β.Ζήσης.

Όσον αφορά στους αποδέκτες των υποτροφιών, χωρίζονται σε κατηγορίες : Α)ΦΟΙΤΗΤΈΣ

Λία Παπαθωμά, Μοσχούλα Χαρισιάδη, Όλγα Καϊδά, Ελένη Παπακώστα, Σούζυ Τασιόπουλου, Ιάσων Μπερτόλδι, Μαρία Καϊδά ,Κωνσταντίνα Παπαθωμά, Χριστόφορος Κουσζ, Ιουλία Κράτσιου, Πατρίτσια Ζίλλα, Αιμιλία Πόλιχρομ, Εβελίνα Φισσέκη, Ντέεν Μακρής, Κατερίνα Τζιακόνε, Μαριάνα Βλάχου, Μαρία Νταβάντζη, Ρενέ Κοζάνη,Καίτη Μαυροβίτη.

Β) ΜΑΘΗΤΕΣ

Αλέξανδρος Αδάμης, Δήμητρα Ξενοπούλου, Αλέξανδρος Αργυρίου, Τζον Νικολαράς, Φώτης Παπίρης, Σαμπρίνα Χαν και Νικόλαος-Ναπολέων-Τζάλλας.

Οι μαθητές αυτοί προέρχονται από τα Ελληνοαμερικανικά σχολεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης και φυσιολογικά θα έπρεπε να ήταν δέκα στον αριθμό.

Όμως οι διευθυντές των σχολείων της Κορώνας και του Αγίου Σπυρίδωνα, προφανώς δεν είχαν τον χρόνο να απαντήσουν στο έγκαιρο αίτημα του συλλόγου Καστοριέων (απο τον Σεπτέμβριο είχε σταλεί το γράμμα), και έτσι στέρησαν την δυνατότητα βράβευσης σε κάποιον από τους μαθητές τους.

Όσον αφορά το σχολείο των τριών Ιεραρχών του Μπρούκλιν, η απάντηση εκ μέρους του σχολείου ήρθε καθυστερημένα και έτσι δεν πρόλαβαν οι υπεύθυνοι του συλλόγου Καστοριέων, να εντάξουν το όνομα του αριστούχου μαθητή στο πρόγραμμα τους, ωστόσο ο δικαιούχος θα παραλάβει το βραβείο του, έστω και καθυστερημένα .

Επίσης δέκα υποτροφίες θα αποσταλούν σε αντίστοιχους μαθητές και σπουδαστές που αρίστευσαν στα Λύκεια και Τ.Ε.Ε. του νομού Καστοριάς.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές και φοιτητές που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους ,όμως θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις τύχες του συλλόγου Καστοριέων, οι οποίοι απέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον τους προς την παιδεία και την μόρφωση της νέας γενιάς.

Μια κατεύθυνση που θα πρέπει να απασχολήσει το ίδιο δυναμικά και έντονα ,όλους τους Ομογενειακούς φορείς που δραστηριοποιούνται εδώ στην Αμερική, διότι όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του συλλόγου δρ. Ηλίας Πανίδης ,»η εκμάθηση και η μόρφωση της νέας γενιάς πρέπει αποτελεί το υψηλότερο μέλημα μας, διότι έτσι μόνο εγγυάται την διασφάλιση του μέλλοντος».

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2932&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 09.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote