Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Ευρώπη γερνά
Η Ευρώπη γερνά Εκτύπωση E-mail
23.01.09

H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας, γίνεται γηραιότερη.

Το δημογραφικό πρόβλημα προβλέπεται οτι θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τις επόμενες δεκαετίες και το 2050 ο ενεργός πληθυσμός στην Ευρώπη θα έχει μειωθεί κατά 50 εκατομμύρια. Σύμφωνα με έρευνα του Παντοίου Πανεπιστημίου, ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή οι πολιτικές στους τομείς της απασχόλησης και της ασφάλισης λαμβάνοντας υπόψη την ηλικιακή ανατροπή του πληθυσμού.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργό πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 48 εκ. έως το 2050. Ο στόχος που έχει τεθεί ως το 2010 είναι οι μισοί Ευρωπαίοι ηλικίας από 55 έως 64 να απασχολούνται. Σήμερα το ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται σε 45%.

Η ελληνική κοινωνία γερνάει, και το ίδιο συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές χώρες. Ωστόσο, όλο και δυσκολότερη υπόθεση είναι η εύρεση εργασίας για όσους έχουν περάσει τα 55. Ακόμα κι εκείνοι που απασχολούνται όμως αισθάνονται ανασφάλεια, καθώς ο παράγοντας ηλικία τους καθιστά υποψήφια θύματα απόλυσης. Έντονη είναι η επιθυμία των συνταξιούχων στη χώρα μας να παραμείνουν ενεργοί, καθώς ο 1 στους 2 θέλει να εργάζεται. Αυτό βέβαια εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι 7 στους 10 ζουν με εισόδημα κάτω των 750 ευρώ και οι 2 στους 3 ζουν μόνο με τη σύνταξή τους. Ωστόσο, από τους συνταξιούχους που απασχολούνται, μόλις το 10 με 15% δηλώνουν το εισόδημά τους. Οι υπόλοιποι δουλεύουν ανασφάλιστοι, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα είναι υψηλά και οι απολαβές χαμηλές.

Πρόκληση, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, την εφαρμογή νέων πολιτικών που θα ενισχύουν την απασχόληση των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 55 έως 64. Πολιτικών καθόλα αναγκαίων, αφού οι παρούσες αφορούν τα κοινωνικά δεδομένα που ίσχυαν πριν 50 χρόνια.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2919&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote