Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ζητάει τη λίμνη πίσω ο Εφραίμ!
Ζητάει τη λίμνη πίσω ο Εφραίμ! Εκτύπωση E-mail
23.01.09

 

Η Μονή Βατοπεδίου, από τη στιγμή που επέστρεψε οικόπεδα, ακίνητα και χρήματα στο Δημόσιο, ζητάει πίσω όλη τη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και τις παραλίμνιες εκτάσεις της!
 

 

Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα την έφεση που κατέθεσαν στην Κομοτηνή, στις 5 Ιανουαρίου, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Μονής Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) και να γίνει δεκτή η αρχική αγωγή της Μονής (15/1/2003), βάσει την οποίας όλη η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της τής ανήκουν!
 
Η εξέλιξη αυτή, που έγινε λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ καταθέσει την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον «συμβιβασμό» που υπήρξε με αποτέλεσμα την ανταλλαγή της λίμνης με οικόπεδα και ολυμπιακά ακίνητα, δίνει νέα διάσταση στην όλη υπόθεση, καθώς είχε διαφανεί ότι ο νέος τοποτηρητής του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γερμανός είχε παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα της Μονής στο Ελληνικό Δημόσιο.
 
Στην έφεσή της η Μονή Βατοπεδίου επικαλείται τρεις λόγους ακυρότητας της όλης διαδικασίας και διεκδικεί πλέον (να πάρει πίσω) όλη τη λίμνη Βιστωνίδα, καθώς και τις παραλίμνιες εκτάσεις (συνολικά κάπου 48.000 στρέμματα).
 
Ο πρώτος λόγος –και πιο ουσιαστικός– είναι ότι η απόφαση του δικαστηρίου βγήκε τέσσερα χρόνια μετά τη συνεδρίασή του και κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου προς την τότε πρόεδρο Μ. Ψάλτη να γράψει τη μειοψηφική της θέση και να εκδοθεί η απόφαση έστω και με άλλη σύνθεση δικαστηρίου.
 
Όπως είναι γνωστό, δεν είχε εκδοθεί απόφαση επειδή οι δύο διάδικοι (Μονή και Δημόσιο) «υπέβαλαν την κοινή δήλωσή τους περί μη εκδόσεως αποφάσεως και νομίμως το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση» (επειδή «τα βρήκαν» στην ανταλλαγή).
 
Την απόφαση που δημοσιεύθηκε τελικά στις 6 Νοεμβρίου 2008 η Μονή τη θεωρεί τώρα αυτοδίκαια άκυρη και ανυπόστατη, αφού έδωσε πίσω όλα όσα πήρε, και άρα ζητάει πίσω τη λίμνη και τις εκτάσεις της!
 
Ο πρώτος λόγος της έφεσης αφορά παρέμβαση στο δικαστήριο με άνωθεν εντολή του αντεισαγγελέα, ενώ ο δεύτερος λόγος αφορά τις λεγόμενες παραλίμνιες εκτάσεις και τα «χρυσόβουλα» με τα οποία κατοχυρώνεται, κατά τη Μονή, η πλήρης κυριότητα, νομή και κατοχή από μέρους της αυτών των εκτάσεων από το 1.080 μ.Χ.!
 
Στο σημείο αυτό έχει μεγάλη σημασία και αξία ο ισχυρισμός της Μονής ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι στην ουσία ο διάδοχος του βυζαντινού αυτοκράτορα. Είναι συγκεκριμένα ο «φορέας των νομοθετικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων του βυζαντινού αυτοκράτορα», όπως κατά λέξη γράφεται!
 
Επιπλέον, όλη αυτήν την περίοδο «το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παγίως αποφαίνεται ότι η λίμνη μεθ' όλης της περιοχής ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου».
 
Ο τρίτος λόγος της έφεσης, τέλος, αφορά τη συνταγματική προστασία της ιδιοκτησίας, με άλλα λόγια δεν μπορείς να χάνεις κάτι που έχεις στην κατοχή σου.
 
Δηλαδή «προ της καταβολής της οριστικής ή προσωρινής ορισθείσης αποζημιώσεως, διατηρούνται ακέραια πάντα τα δικαιώματα του ιδιοκτήτου, μη επιτρεπομένης της καταλήψεως»!
 
Με απλά λόγια, αφού τα χρήματα ή τα οικόπεδα που πήραν ως αντάλλαγμα τα επέστρεψαν, πρέπει να τους επιστραφεί επίσης η ιδιοκτησία τους! Διαφορετικά είναι κατάληψη ξένης περιουσίας!
 
Για να δούμε πώς θα αντιδράσει τώρα η κυβέρνηση, τα κόμματα αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
 
Τελικά πάνω από 50 οι ύποπτοι!
 
Τελικά είναι πάνω από 50 οι ύποπτοι του Βατοπεδίου. Μέχρι στιγμής έχουν κληθεί και καταθέσει 45, ενώ οι μάρτυρες ξεπερνούν τους 150.
 
Επίσης, δεν έχουν καταθέσει οι Πελέκηδες, ενώ δεν έχει σταλεί κλήση στον Εφραίμ και στον Αρσένιο. 

παρον

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2918&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote