Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Απεβίωσε ο Σταύρος Επαμεινώνδας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αποδήμων, στο Υ.E. της Κύπρου.
Απεβίωσε ο Σταύρος Επαμεινώνδας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αποδήμων, στο Υ.E. της Κύπρου. Εκτύπωση E-mail
23.01.09

Απεβίωσε τη Δευτέρα το βράδυ στο νοσοκομείο King’ s του Λονδίνου και σε ηλικία 56 ετών ο Πρέσβης Σταύρος Επαμεινώνδας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αποδήμων, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, κτυπημένος από την επάρατο νόσο.

Στο νοσοκομείο εισήλθε την Κυριακή μόλις έφθασε από την Κύπρο για να υποβληθεί εσπευσμένα σε εγχείρηση.

• ΠΣΕΚΑ

"Ο ξαφνικός θάνατος του Πρέσβη Σταύρου Επαμεινώνδα, Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Αποδήμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκάλεσε βαθιά λύπη και πόνο σε όλους μας", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

«Όσοι από εμάς τον γνωρίζαμε πάντοτε εντυπωσιαζόμασταν από το πάθος, την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στην υπόθεση της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Κρίστοφερ.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ εκφράζει συμπάθεια και αγάπη στην οικογένεια του Σταύρου Επαμεινώνδα, «με την ευχή να αποτίσουμε φόρο τιμής για τα επιτεύγματά του».

• ΠΟΜΑΚ

Τη βαθιά τους θλίψη για τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αποδήμων, Πρέσβη Σταύρου Επαμεινώνδα, εκφράζουν οι ηγεσίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία και η ΠΟΜΑΚ αναφέρουν ότι ''με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του αγαπητού μας φίλου και στενού συνεργάτη, Πρέσβη Σταύρου Επαμεινώνδα, Διευθυντή της Υπηρεσίας Αποδήμων, ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Kings College Hospital του Νοτίου Λονδίνου, όπου μεταφέρθηκε την Κυριακή το πρωί για θεραπεία''.

''Στη σύζυγό του Χρυσάνθη και τις δυο του θυγατέρες, Νικολέττα και Θεοδώρα, απευθύνουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια'', καταλήγει η ανακοίνωση.

• ΣΑΕ

Εκ΄ μέρους του προεδρείου του ΣΑΕ ο Πρόεδρος κ.Στέφανος Π. Ταμβάκης εξέφρασε στη οικογένεια του εκλιπόντος «τα αισθήματα οδύνης και λύπης για τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού σε όλους Πρέσβη Σταύρου Επαμεινώνδα, αγαπητού φίλου και συνεργάτη, με τον οποίο είχαμε μια ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία τα τελευταία χρόνια».

• Δυσαναπλήρωτο κενό στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο ενός εκλεκτού στελέχους της Διπλωματικής Υπηρεσίας, του Πρέσβη Σταύρου Επαμεινώνδα, εκφράζει, σε ανακοίνωση του σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο θάνατος του Σταύρου Επαμεινώνδα, προσθέτει, αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής και όλο το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν στην οικογένεια του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.

Από το 1979 που προσλήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σταύρος Επαμεινώνδας υπηρέτησε τόσο στο Κέντρο όσο και σε Διπλωματικές Αποστολές στο εξωτερικό, καθώς και σε ειδικές αποστολές που του είχαν ανατεθεί.

Διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής στο Νέο Δελχί, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών στη Βιέννη και Πρέσβης στη Ρώμη. Από το Δεκέμβριο του 2006 υπηρετούσε στο Κέντρο ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων.

Ο Σταύρος Επαμεινώνδας διακρινόταν για την εργατικότητα, το ζήλο και την αφοσίωσή του στο καθήκον. Διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία το έργο που του είχε ανατεθεί προασπιζόμενος με σθένος τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσω δε της τελευταίας θέσης την οποία υπηρετούσε ως Διευθυντής Αποδήμων, συνέβαλε τα μέγιστα στη σύσφιγξη των σχέσεων των απανταχού Κυπρίων αποδήμων με την ιδιαίτερη τους πατρίδα.

Πέρα από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, ο Σταύρος Επαμεινώνδας ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση με αποτέλεσμα τη σαφή βελτίωση των συνθηκών εργασίας της Διπλωματικής Υπηρεσίας.

• Σύντομο βιογραφικό του Στ. Επαμεινώντα

Ο Σταύρος γεννήθηκε στα Κατύδατα το 1952 και έμεινε ορφανός από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ όπου αποφοίτησε το 1977.

Εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία το 1979 και υπηρέτησε στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Τμήμα Διμερών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (1979), στην Αυστραλία (1980-1985), στην Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο (1989-1992), Ύπατος Αρμοστής στο Νέο Δελχί, Ινδία (1993-1997), Πρέσβης στη Βιέννη (2001-2005), Μόνιμος Αντιπρόσωπος (2001-2005) στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε), στα Ηνωμένα Έθνη (Βιέννη) και Πρέσβης στη Ρώμη (2005-2006) με παράλληλες διαπιστεύσεις στην Ελβετία, Μάλτα και Άγιο Μαρίνο. Εκπροσώπησε την Κύπρο και ηγήθηκε αποστολών σε διεθνή συνέδρια και διεθνείς συναντήσεις, συμμετείχε σε σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια και έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια για την Κύπρο, τη κυπριακή ιστορία, στρατηγική, διεθνείς σχέσεις και τη λογοτεχνία.

Συγγραφέας άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά για την Κύπρο, την επίλυση διαφορών στο πλαίσιο του ΟΗΕ, την κυπριακή μετανάστευση, την ιστορία της μετανάστευσης των Κυπρίων στην Αυστραλία και τη νεότερη κυπριακή ιστορία. Έγραψε την εισαγωγή και συμμετείχε στην επιμέλεια έκδοσης ενός βιβλίου με τίτλο Ομοσπονδία και Κυπριακό που κυκλοφόρησε το 1987. Συγγραφέας ενός κειμένου για την Κυπριακή Δημοκρατία στο βιβλίο Focus on Cyprus που κυκλοφόρησε το Πανεπιστήμιο του Βορείου Λονδίνου το 1993. Εισαγωγή και επιμέλεια έκδοσης σε συνεργασία με τον καθηγητή R.C. Sharma του βιβλίου Cyprus in Search of Peace and Justice που κυκλοφόρησε στην Ινδία το 1997.

Σε συνεργασία με τον Γιάννη Καραολή ετοίμασε τα κείμενα μιας σειράς ντοκιμαντέρ του ΡΙΚ για τους Κύπριους στη Ζιμπάμπουε και την Αυστραλία.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με τη Χρυσάνθη το γένος Χατζηνικόλα. Έχει δύο θυγατέρες, την Νικολέτα και την Θεοδώρα.

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2917&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 23.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote