Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Λουκέτο» στο Γκουαντάναμο
«Λουκέτο» στο Γκουαντάναμο Εκτύπωση E-mail
23.01.09

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα, που προβλέπει το κλείσιμο της φυλακής στη βάση Γκουαντάναμο, στην Κούβα, μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Στο διάταγμα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η φυλακή θα κλείσει εντός ενός έτους από τη στιγμή της υπογραφής του και οι κρατούμενοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγές για την κράτησή τους.

Επίσης ζητείται να εξεταστεί κατά πόσο οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές ή να αφεθούν ελεύθεροι. Για όσους δεν εγκριθεί η απελευθέρωση ή η μεταφορά τους, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαγωγής τους ενώπιον αμερικανικών δικαστηρίων.

Εντός 30 ημερών από την υπογραφή του διατάγματος, ο υπουργός Άμυνας θα είναι επίσης υποχρεωμένος να επανεξετάσει τις συνθήκες κράτησης στο Γουαντάναμο και να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών.

O Ομπάμα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του, διέταξε το κλείσιμο το συντομότερο δυνατό των κέντρων κράτησης που η CIA διατηρεί στο εξωτερικό για τους υπόπτους για τρομοκρατία.

Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσταλούν στην Κίνα οι Ουιγούροι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, όταν αυτή η φυλακή κλείσει, και δεσμεύτηκε να μην μεταφέρει τους κρατούμενους στις χώρες τους όπου κινδυνεύουν να τύχουν κακομεταχείρισης.

«Δεν μπορώ καν να φανταστώ ότι υποστηρίζεται η ιδέα να μεταφερθούν οι Ουιγούροι στην Κίνα», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος την Κίνα ως παράδειγμα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφέρουμε τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, όταν αυτό κλείσει όπως διέταξε ο πρόεδρος Ομπάμα, στις χώρες τους, όπου ενδέχεται να τύχουν κακομεταχείρισης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τέλος, η Λιβύη ζήτησε από τις ΗΠΑ τον ταχύ επαναπατρισμό εννέα Λίβυων που κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, μετά από την απόφαση του προέδρου Ομπάμα, που υπέγραψε και σχετικό διάταγμα να κλείσει οριστικά μέσα σε ένα χρόνο αυτός ο χώρος κράτησης, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Ιδρύματος Καντάφι.

Για Ιράκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε την Τετάρτη από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει σε συμπληρωματικές διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους του στρατού και συμβούλους για θέματα εθνικής ασφάλειας, με τους οποίους συζήτησε για το θέμα της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Στη διάρκεια των συνομιλιών μας ζήτησα από τη στρατιωτική ηγεσία να προχωρήσει στον απαραίτητο, περαιτέρω σχεδιασμό για την εφαρμογή μιας υπεύθυνης στρατιωτικής απόσυρσης από το Ιράκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ήταν κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, στη διάρκεια της οποίας ο πόλεμος αποτελούσε και τη μεγαλύτερη ανησυχία των αμερικανών ψηφοφόρων μέχρι που επισκιάστηκε από την οικονομική κρίση.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και ότι θα συμβουλευτεί την ηγεσία του Πενταγώνου κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Θα προχωρήσουμε σε πλήρη αναθεώρηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν προκειμένου να αναπτύξουμε μια περιεκτική πολιτική για όλη την περιοχή», είπε ο πρόεδρος.

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε τη γρήγορη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μία χώρα που είναι ακόμη εύθραυστη λόγω των εχθροπραξιών.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2916&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote