Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Η Τουρκία δεν χωράει στην Ε.Ε.» Εκτύπωση E-mail
24.05.07
 Υπέρ μιας «απλοποιημένης συνταγματικής συνθήκης» τάχθηκε χθες ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ενώ για το θέμα της Τουρκίας δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μετά τη σύνοδο κορυφής (21-22 Ιουνίου). Και επανέλαβε ότι «η χώρα αυτή δεν έχει θέση στην Ευρώπη»...

Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, με την επιδίωξη να αφήσει την εντύπωση ότι δεν διέφερε με τον υποψήφιο- Σαρκοζί.

Και το πέτυχε... Ηταν ο ρεαλιστής πολιτικός σε βαθμό που να γίνεται κυνικός και ειλικρινής, έως και ωμός...  «Δεν άλλαξα γνώμη.

Η χώρα αυτή δεν έχει θέση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί από τις Βρυξέλλες Για την Τουρκία Ουσιαστικά, λοιπόν, οι θέσεις του δεν διέφεραν από τις εξαγγελίες που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: απλουστευμένο Ευρωσύνταγμα για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση και τη σημερινή παραλυσία, η Ευρωζώνη να καταστεί μία «πραγματική οικονομική κυβέρνηση» της Ε.Ε., χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόταση στην Τουρκία για ειδική σχέση αντί της ένταξης («Δεν άλλαξα γνώμη: η χώρα αυτή δεν έχει θέση στην Ευρώπη»).

Η πρωτοβουλία, όμως, που θα αναλάβει για την Τουρκία, σε συνδυασμό με τον καθορισμό συνόρων της Ε.Ε., μπορεί να περιμένει, διότι άμεση προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η θέσπιση του Ευρωσυντάγματος...

 Η «σωτηρία» της Ε.Ε.

 Ολα αυτά με συνθήματα, όπως «Πρέπει να σώσουμε την Ευρώπη», «Η Ευρώπη πρέπει να εξέλθει από την ακινησία», «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της», «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» και αρκετές ενδείξεις εγωπάθειας: «Επιδιώκω τη διαφάνεια», «Είμαι πραγματιστής και ρεαλιστής», «Μου αρέσει η ειλικρίνεια», «Πιστεύω στην Ευρώπη» «Θέλω να απλοποιήσω», «Δεν μου αρέσει η υποκρισία»...

 Δίπλα του ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν έπαυσε τις φιλοφρονήσεις, μέχρι κολακείας. Τον χαρακτήρισε «ενθουσιώδη», «πολιτικό που επιβάλλει τη θέλησή του και τον είχαμε ανάγκη», «γεννημένο αρχηγό».

  Ο πρόεδρος της Επιτροπής φαίνεται ότι θέλει από τώρα να διασφαλίσει την παράταση της θητείας του... Αλλωστε, η ανταπόκριση του Νικολά Σαρκοζί ήταν θετική: «Εχουμε ανάγκη τον Ζοζέ Μπαρόζο»...  

Βέβαια, για το θέμα της Τουρκίας ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαχωρίζοντας τη θέση της Επιτροπής από αυτήν του Γάλλου προέδρου.

Πρόσθεσε, όμως, ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Αλλωστε, κατέληξε, αυτό που προέχει τώρα είναι η συνταγματική συνθήκη...    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=291&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 24.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote