Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υποχωρούν τα σενάρια περί εκλογών
Υποχωρούν τα σενάρια περί εκλογών Εκτύπωση E-mail
21.01.09

Ατονεί, χωρίς να υποχωρεί, η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπό τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, αλλά και το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, που εμφανίζει περιορισμένα τα οφέλη του κυβερνώντος κόμματος από την κοινωνική στροφή την οποία εσχάτως επιχειρεί και από τον ανασχηματισμό.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργοί και βουλευτές εξακολουθούν να υπεραμύνονται της εξάντλησης της τετραετίας, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ στελέχη που συνομιλούν τακτικά με τον πρωθυπουργό επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει δώσει απολύτως κανένα δείγμα σε σχέση με τις πραγματικές του προθέσεις. Με το τελευταίο, υπονοούν ότι το σχετικό σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη δεν εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου και διακινείται είτε από άλλες πολιτικές δυναμεις είτε από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. που εκφράζουν προσωπικές εκτιμήσεις. Στον αντίποδα, κορυφαίοι της κυβέρνησης -σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις-δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, με την κυβέρνηση να διεκδικεί νωπή εντολή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι στις παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών ο χρόνος των εκλογών βρίσκεται στην αιχμή του προβληματισμού και συνδέεται κυρίως με τις εξελίξεις στην οικονομία και με την εμφανή προσπάθεια που καταβάλλει εσχάτως το κυβερνητικό επιτελείο να ασκήσει μια πιο κοινωνική πολιτική.

Τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργό, η κ. Μπακογιάννη. Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πανευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει το τιμόνι σταθερά και να βγάλει τους Ελληνες από αυτή την κρίση».

Χθες, οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης και Παιδείας Αρ. Σπηλιωτόπουλος επιχείρησαν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση - η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ανεξαρτήτως των τελικών προθέσεων του πρωθυπουργού, σε αυτή τη χρονική συγκυρία εικάζεται βασίμως ότι λειτουργεί αρνητικά για την κυβέρνηση. «Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών», σχολίασε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι κατά την προσωπική του εκτίμηση η νέα προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό έχει γίνει θετικά αποδεκτή από την κοινωνία και αυτό που προέχει εφεξής είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου κατά τομείς ευθύνης.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος μετά τη μακρά συνάντηση που είχε χθες με την πρώην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. «Κανείς δεν μιλάει για πρόωρες εκλογές και αυτό έχει αποσαφηνιστεί από την ίδια την κυβέρνηση αρκετές φορές», δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ αποσυνέδεσε την επικείμενη αλλαγή του συστήματος εξετάσεων από τη σχετική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, η επιχειρούμενη στροφή της οικονομικής πολιτικής -που δεν θα αποκλίνει από την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας- πυροδοτεί αιτήματα από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες αλλά και αιτήματα από τους ίδιους τους γαλάζιους βουλευτές. Με τα τρακτέρ των αγροτών από σήμερα στους δρόμους, ο κ. Θεόδ. Καράογλου επανέφερε το αίτημα 32 βουλευτών της Ν.Δ. για αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, πάγωμα των δανείων και αύξηση των προκαταβολών για την αγορά εφοδίων. Ο δε κ. Αργ. Ντινόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταργώντας, παράλληλα, «τους χρυσούς μισθούς στο Δημόσιο».

 

Συνάντηση «πρώην» άνευ αιχμών

 

Μηδενική πολιτική και κυρίως εσωκομματική αξία αποδίδει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην κατοικία του με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, κατόπιν πρότασης του δεύτερου. Η συνάντηση αυτή ερμηνεύτηκε από ορισμένα μέσα ως προπομπός δημιουργίας εσωκομματικού μετώπου, υπό την έννοια ότι αφορούσε δύο στελέχη, τα οποία έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δυσαρεστημένα από την στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Συνεργάτες του κ. Αλογοσκούφη διευκρίνιζαν χθες ότι στη συνάντηση, ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον συνομιλητή του ότι και οι δύο υπήρξαν επί πέντε και πλέον έτη υπουργοί της κυβέρνησης, ότι ο ίδιος νιώθει ευγνώμων γι’ αυτό και ότι θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού φέρεται να εκτίμησε ότι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει –και μάλιστα άμεσα– η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της και ότι το βασικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι η οικονομία. Από την πλευρά του, ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να εκτίμησε ότι η σημερινή κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει εκτεταμένες παροχές και ότι οι κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2908&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote