Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την ορκωμοσία του Ομπάμα
Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την ορκωμοσία του Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
21.01.09

Περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει την ιστορική προεδρία του, καλώ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να βεβαιώσουν την αλληλεξάρτησή τους και την ανάγκη τους για ευθύτητα, ενώ θα εργάζονται στενά μαζί για να μοιράζονται πολλαπλά θέματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση μέχρι την ειρήνη και τη σταθερότητα -περιλαμβανόμενης της Μέσης Ανατολής- και φυσικά του μεγάλου προβλήματος της γενιάς μας που είναι να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές», επισήμανε ο Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς-Γκέρτ Πέτερινγκ ανέφερε: «Με τον ερχομό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες υπερατλαντικές σχέσεις και να τις θέσουμε σε μια καινούργια και δυναμική σφαίρα. Έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να δεσμευτούμε σε νέες ιδέες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που να βασίζεται στην ισότητα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα "ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία και στην ιστορία του κόσμου".

«Δεν είναι μόνο ο πρώτος μαύρος πρόεδρος αλλά είναι και αυτός που εξ αρχής έδειξε αποφασιστικότητα για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έστειλε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ευχές για επιτυχία και δήλωσε «αποφασισμένος να εργαστεί μαζί του χέρι με χέρι για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις» του κόσμου.

«Με την εκλογή σας ο αμερικανικός λαός εξέφρασε με ένταση την επιλογή του για πρόοδο καθώς και τη θέλησή του για μια Αμερική ανοικτή, νέα, ισχυρή και αλληλέγγυα που εσείς εκπροσωπείτε», αναφέρει ο Σαρκοζί σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή της ορκωμοσίας του Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα προεδρεύει της G8 κάλεσε στο συγχαρητήριο μήνυμά του, τον Αμερικανό πρόεδρο να «αντιμετωπίσουν μαζί τις τρέχουσες προκλήσεις: την οικονομική κρίση, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν».

Ο Μπερλκουσκόνι ανέφερε ότι υπάρχει η «ανάγκη να διατηρηθεί ένας μόνιμος διάλογος με την Ρωσία και να ευνοηθεί η πλήρης συμμετοχή της στο σύστημα της παγκόσμιας ασφάλειας και διακυβέρνησης».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «εταίροι» στην προσπάθεια προώθησης της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

«Ευχόμαστε καλή τύχη στο νέο πρόεδρο και είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνουμε εταίροι προσηλωμένοι στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Εχούντ Ολμέρτ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μανουσέρ Μοτακί, δήλωσε ότι το Ιράν προτιμά να αναμένει «πολιτικές ενέργειες» από τον Ομπάμα για να κρίνει τις προθέσεις του έναντι του Ιράν και έναντι της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Irna.

Κάλεσε πάντως τον διάδοχο του Μπους να αντιμετωπίσει με νέα ματιά τη Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι «η παραδοσιακή αντιμετώπιση δεν προσέφερε τίποτε».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2906&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 21.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote