Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ελπίδα και αρετή στην εποχή Ομπάμα
Ελπίδα και αρετή στην εποχή Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
20.01.09

Ένα διπλό μήνυμα τόσο προς τους πολίτες της χώρας του όσο και προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε με την ομιλία του ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, στην ομιλία της ορκωμοσίας του, μπροστά σε ένα ζωντανό ακροατήριο δύο και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, στην Ουάσιγκτον.

Κοινός παρονομαστής του διπλού μηνύματος ήταν η συμφωνία για μια νέα αρχή βασισμένη σε αρετές των ιστορικών προγόνων του αμερικανικού έθνους, που προέρχονταν από όλο τον πλανήτη, όπως υπενθύμισε.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 70 χρόνων διακήρυξε την αμερικανική φιλία στους λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα προς στους Μουσουλμάνους, στη βάση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σεβασμού. Ταυτόχρονα απευθυνόμενος στο αμερικανικό έθνος, το οποίο βαδίζει στο τούνελ της οικονομικής κρίσης, κάλεσε τον λαό να επαναβεβαιώσει την ύπαρξη του στη βάση της θεόσταλτης υπόσχεσης για την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στην ελευθερία και στην ευκαιρία για το όνειρο και την ευτυχία.

Αναφερόμενος στην εκλογή του είπε ότι με την ψήφο τους οι Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν «την ελπίδα αντί για τον φόβο».

Οσο δεν για την τεράστια προσέλευση στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον για την τελετή ορκωμοσίας είπε: «Αυτήν την ημέρα συγκεντρωθήκαμε εδώ διότι επιλέξαμε την ελπίδα αντί του φόβου, τη βούληση να δράσουμε έναντι της διχόνοιας και της σύγκρουσης», τόνισε ο Ομπάμα, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου.

Ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι την ημέρα αυτή «διακηρύττουμε το τέλος των πονηρών απαιτήσεων και των ψευδο-υποσχέσεων, των διακρίσεων και των δογματισμών, που επί πολλά χρόνια λυμαίνονταν την πολιτική μας».

Ταυτόχρονα προειδοποίησε τους εξτρεμιστές σε όλο τον κόσμο ότι δεν μπορούν να αποδυναμώσουν τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν «νικήσει».

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι οι «ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο», λέγοντας: «θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στον λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να σφυρηλατήσουμε μια ειρήνη που θα κερδhθεί σκληρά στο Αφγανιστάν».

Απευθυνόμενος στον Μουσουλμανικό κόσμο ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έζησε αρκετά από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία, υποσχέθηκε μία καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «θα αναζητήσουμε ένα νέο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά, ο οποίος θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό».

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε για «τολμηρή και ταχεία δράση», ώστε να αποδυναμωθεί η παρούσα οικονομική κρίση, διεθνώς, απότοκη «των δύο πολέμων, στους οποίους οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν», αλλά και της «εξασθενημένης αμερικανικής οικονομίας».

«Είναι πραγματικές οι απειλές στην οικονομία μας, που αντιμετωπίζουμε, είναι δε σοβαρές αλλά και πολλές», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. «Τοιουτοτρόπως, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε (αυτές τις απειλές) μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα». Πάντως ο Μπ. Ομπάμα διακήρυξε: «Αμερική, γνώριζε τούτο: θα αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές».

Ο Μπ. Ομπάμα απέδωσε την οικονομική κρίση «τόσο στην ανευθυνότητα, όσο όμως και στην απληστία ορισμένων» χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της οικονομίας ως πρόκληση «για να αναλάβουμε ταχεία, τολμηρή δράση».

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ συνέδεσε άμεσα την μελλοντική πορεία της οικονομίας της χώρας του με τον διεθνή αντι-τρομοκρατικό αγώνα, που αυτή διεξάγει, καλώντας ευθέως τους Μουσουλμάνους σε ένα νέο τρόπο συμβίωσης με τις ΗΠΑ «που να κτίζει, και όχι να καταστρέφει», προειδοποιώντας τους ότι η βούληση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης «είναι ισχυρή, όσο ποτέ» και διασφαλίζοντας, έτσι, ότι «οι ΗΠΑ θα επιζήσουν» και «όχι οι τρομοκράτες».

Το πρόγραμμα της τελετής

Το γενικό πρόσταγμα είχε η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Σαν Φρανσίσκο Νταϊάν Φενστάιν, η οποία έχει οριστεί πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για την τελετή. Η μέρα για τον κ. Ομπάμα, το νέο αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν και τις συζύγους τους ξεκίνησε με προσευχή στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, δίπλα από το Λευκό Οίκο. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν το Λευκό Οίκο και στη συνέχεια ο κ. Ομπάμα και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναχώρησαν μαζί για το Καπιτώλιο. Ο Αβραάμ Λίνκολν, τον οποίο λατρεύει ο κ. Ομπάμα, ήταν ο μοναδικός πρόεδρος στην Ιστορία που δεν τήρησε αυτό το πρωτόκολλο. Από νωρίς το πρωί πήγε μόνος του στο Καπιτώλιο και μέχρι την τελευταία στιγμή μελετούσε διατάγματα και προτάσεις.

Αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή που έκανε ο πάστορας Ρικ Γουόρεν, την εκδήλωση άνοιξε η μεγάλη ντίβα της soul μουσικής Aρίθα Φράνκλιν.

Πρώτος ορκίστηκε ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν ενώπιον του ανωτάτου δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ουάσιγκτον. Ακριβώς στις 12.00μ. (19.00 ώρα Ελλάδος), ο Μπ. Ομπάμα έδωσε τον όρκο ενώπιον του δικαστού του Ανώτερου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς και εκφώνησε την ομιλία ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του.

Προσδοκίες ελπίδες αλλά και επιφυλάξεις για την προεδρία Ομπάμα

Η προεδρία Ομπάμα, συνοδεύεται από τεράστιες προσδοκίες και έχει γεννήσει πλήθος ελπίδες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Το κλίμα αισιοδοξίας το οποίο εμπεριέχεται στη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα «τα πάντα είναι δυνατά στην Αμερική», αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις αρκετών ηγετών.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2904&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 20.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote