Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Πώς ναυάγησε στο Μαξίμου η μεταφορά των S-300
Πώς ναυάγησε στο Μαξίμου η μεταφορά των S-300 Εκτύπωση E-mail
24.05.07
Το θέμα της μεταφοράς των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο φαίνεται ότι θα απασχολεί για πολύ ακόμη καιρό τους πολιτικούς και την κοινή γνώμη στην Κύπρο και την Ελλάδα.

 Κάθε φορά που οι τότε (1998) κυβερνώντες στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρονται στο θέμα των S-300, αποκαλύπτουν και λεπτομέρειες της δραματικής αυτής ιστορίας, με αποτέλεσμα να συνάγεται ότι τα πραγματικά γεγονότα της εποχής εκείνης δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά στην ολότητά τους. 

Νέες αποκαλύψεις για τους πυραύλους έκαμε στη ΝΕΤ ο τέως πρόεδρος Γλ. Κληρίδης, ο οποίος αναφέρεται σε απόρρητο σχέδιο που προέβλεπε τη μυστική μεταφορά στην Κύπρο, από την Κρήτη, των πυραύλων μέσα σε 48 ώρες.

 Στην εκπομπή έκανε παρέμβαση και ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σ. Χάσικος, ο οποίος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο «επαναφοράς των S-300 εντός 48 ωρών από την Κρήτη, εάν και εφ' όσον παρίστατο ανάγκη».

 Περαιτέρω ο κ. Χάσικος αποκάλυψε ότι η μεταφορά του πυραυλικού συστήματος θα γινόταν με εμπορικά πλοία.

Μάλιστα μέσα από τα όσα είπε ο κ. Χάσικος για το σχέδιο αυτό, δεν φαίνεται να ήταν ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν ήταν θέμα προς συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Χάσικος, αφού αυτό θα έμπαινε σε εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος στο νησί. 

Οι αποκαλύψεις του τέως προέδρου Γλ. Κληρίδη αφορούσαν περισσότερο τη διπλωματική και πολιτική πτυχή τού όλου θέματος και κυρίως τις παρεμβάσεις των τρίτων προκειμένου να μη μεταφερθεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα στην Κύπρο. 

Τα ραντάρ στην Τουρκία Οπως είπε ο κ. Κληρίδης, αυτό που προκαλούσε όλες εκείνες τις αντιδράσεις δεν ήταν το οπλικό σύστημα αυτό καθ' εαυτό αλλά η εμβέλεια των ραντάρ που το συνοδεύουν και τα οποία θα παρείχαν τη δυνατότητα στην Εθνική Φρουρά να παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών αεροπλάνων και μέσα στην ίδια την Τουρκία.

 «Ηρθαν ειδικοί από την Αμερική και με είδαν και μου είπαν ότι δεν είναι οι πύραυλοι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η διείσδυση των ραντάρ σας στις κινήσεις των τουρκικών αεροπλάνων μέσα στην Τουρκία», είπε ο κ. Κληρίδης.

 Ετσι, όταν επισκέφθηκε το νησί η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάντλεν Ολμπράιτ, έθεσε με τη σειρά της πιο επιτακτικά το όλο θέμα.

«Η συμβουλή της ήταν να φέρουμε ραντάρ μικρότερου βεληνεκούς», ανέφερε ο τέως πρόεδρος. Ο κ. Κληρίδης ήταν αποκαλυπτικός και σε ό,τι αφορά την όλη συμπεριφορά των τότε ελληνικών κυβερνήσεων.

 Οπως είπε, την αγορά του οπλικού συστήματος είχε εισηγηθεί το ελληνικό υπουργείο Αμυνας επί υπουργίας Γεράσιμου Αρσένη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα είχαν διαδραματιστεί κατά τη λήψη της απόφασης στην Αθήνα για ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων. 

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, ο τότε υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος είχε πει στον Κύπριο υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου ότι στη σύσκεψη που θα ακολουθούσε στο Μέγαρο Μαξίμου θα υποστήριζε τη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο.

 Στη σύσκεψη όμως και επικαλούμενος τους στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον τέως πρόεδρο, είχε πει να μην έρθουν οι πύραυλοι στην Κύπρο αλλά να πάνε στην Κρήτη. Για να ακολουθήσει αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Σημίτης, ο οποίος επίσης υποστήριξε τη μεταφορά τους στην Κρήτη.

Πρώτος είχε μιλήσει ο κ. Κληρίδης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να έρθουν οι πύραυλοι στο νησί. 

Η ελληνική απόφαση Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Κληρίδη το 1998 ανέφερε ότι ο Γλ. Κληρίδης λέει τη «μισή» αλήθεια στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Εγινε στην Αθήνα σύσκεψη στις 27/8/1998, κατά την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των S-300 στην Κύπρο.

 Στις 27/11/1998, πρόσθεσε, σε νέα σύσκεψη αποφασίστηκε η μη μεταφορά. Στις 29/12/1998, είπε ο κ. Ομήρου, το Εθνικό Συμβούλιο (της Κύπρου) αποφάσισε τη μη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο και υιοθετήθηκε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη.

 Τον Μάιο του 1998, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο κ. Κληρίδης τού ανέθεσε να μελετήσει τρόπους μυστικής μεταφοράς των πυραύλων.

Βρήκε, λέει, τρόπους, αλλά ο τέως πρόεδρος του είπε να σταματήσει τις ενέργειές του, διότι αν αποκαλυπτόταν θα επλήττετο ο τουρισμός του νησιού!    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=290&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote