Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Συναίνεση για τον Πρόεδρο, χωρίς αστερίσκους
Συναίνεση για τον Πρόεδρο, χωρίς αστερίσκους Εκτύπωση E-mail
19.01.09

Ούτε λάθος ούτε τυχαία ήταν η δημοσιοποίηση της θέσης του ΠΑΣΟΚ «πρώτα εκλογές και μετά συμφωνία στο πρόσωπο του Παπούλια».

Υπηρετεί μια σειρά πολιτικών και εκλογικών στόχων για την αξιωματική αντιπολίτευση και το ότι δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μιλά για παιχνίδι με τους θεσμούς χαρακτηρίζεται από κορυφαίους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ «εφήμερο και έλασσον».

Πίσω από τις γραμμές, ο σχεδιασμός ξεπερνά τη συζήτηση των εντυπώσεων. Είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ μετρά τι πολιτικά οφέλη μπορεί να προσδοκά, αν συναινέσει για δεύτερη φορά στο πρόσωπο του κ. Παπούλια. Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη έχει καταλήξει στα εξής:

Πρώτον, μια νέα συναινετική στάση στο πρόσωπο του κ. Παπούλια δεν θα έδινε και πολλά πράγματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έδωσε ούτε την πρώτη φορά, ενώ ένα νέο «ναι» σε μια επιλογή της Κεντροδεξιάς, ακόμα και αν πρόκειται για ένα πρόσωπο απολύτως συνδεδεμένο με το ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Παπούλιας, εκτιμάται ότι δεν θα αποτιμηθεί θετικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Δεύτερον, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, στόχος ήταν να μη «παγιδευτούν» όπως «παγιδεύτηκε» ο κ. Καραμανλής ως πρόεδρος της Ν.Δ. που έκανε έξι μήνες να απαντήσει στο δίλημμα που του έβαλε το ΠΑΣΟΚ το 2000 «Στεφανόπουλος ή εκλογές». Είναι σημαντικό ότι στη Χαριλάου Τρικούπη είναι βέβαιοι ότι ο κ. Καραμανλής πολύ σύντομα θα έκανε μια τέτοια ντρίπλα, με σκοπό να εγκλωβίσει το ΠΑΣΟΚ, αν μέχρι τότε δεν έχει αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Παπούλιας διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Παπανδρέου, με τακτικές συνομιλίες τις οποίες δεν δημοσιοποιούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί επικοινωνία και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στελέχη με τα οποία τους δένει πολύχρονη προσωπική σχέση. Αρα και σχέση εμπιστοσύνης. Ολα αυτά σημαίνουν ότι και ο κ. Παπούλιας γνωρίζει σε μεγάλo βαθμό τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει -έστω και σε μικρότερο βαθμό- τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά καιρούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του, για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εμπλοκή σε μικροκομματικά παιχνίδια, διαφυλάσσοντας το πρόσωπό του αλλά και το θεσμό. Το βέβαιο είναι ότι κανείς από τους συνομιλητές του κ. Παπούλια σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επιθυμεί ή όχι να είναι ξανά υποψήφιος. Το κλίμα που μεταφέρουν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει λάβει ακόμα τις αποφάσεις του. Ισως γι’ αυτό στις παρεμβάσεις τους, που τόσο συζητήθηκαν εντός αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος, όταν αναφέρεται στις εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μιλά για «τον ά ή το β’ υποψήφιο» αλλά και ο κ. Ρέππας υποσημειώνει «αν επιθυμεί ο κ. Παπούλιας να είναι υποψήφιος, θα τον στηρίξουμε κ.λπ.». Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εκτός πραγματικότητας η άποψη ότι σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Παπούλιας έχει ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο πολιτικών πρωτοβουλιών, ο οποίος μάλιστα έχει κριθεί και επιτυχημένος. Διατηρεί μία υγιή και ισχυρή σχέση με την ελληνική κοινή γνώμη και πολλές φορές έχει παρέμβει εκφράζοντας το κοινό αίσθημα.

Δέλεαρ για την παραμονή του στο αξίωμα είναι η πιθανότητα να δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του μια ευρύτερη συναίνεση, καθώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο ΛΑΟΣ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξουν πιθανή δεύτερη υποψηφιότητα Παπούλια. Και αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που θα καταγραφεί τόσο ευρεία συναίνεση γύρω από έναν υποψήφιο για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό της χώρας.

Οσοι δε γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση του κ. Παπούλια βεβαιώνουν ότι θα επιλέξει ο ίδιος τι θα κάνει και δεν θα ακολουθήσει το ρεύμα. Και επειδή η μυστικοπάθειά του είναι παροιμιώδης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το παρασκήνιο θα το μάθουμε, αν το μάθουμε, πολύ αργότερα. Οπως έγινε και το 2005, οπότε και οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα…


Οκτώ στους δέκα «ψηφίζουν» Παπούλια

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Κάρολο Παπούλια -με συντριπτικά ποσοστά σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για τον ΕΤ.Κ- δίνουν οι πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο δείχνουν σαφώς ικανοποιημένοι από την έως τώρα θητεία του, αλλά επιθυμούν και την παραμονή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έως το 2015. Ενδεικτικό του κλίματος συναίνεσης που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη είναι και το γεγονός ότι αποδοκιμάζεται η δήλωση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος τόνισε ότι «στηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ. Παπούλια, αυτό όμως μπορεί να γίνει αφού μεσολαβήσουν εκλογές».

• Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση το 82,4% των ερωτηθέντων αξιολογούν θετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του. Ιδιαίτερη σημασία έχει, μάλιστα, ότι τον κ. Καρ. Παπούλια επιδοκιμάζουν το 86,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 90,5% του ΠΑΣΟΚ.

• Οσον αφορά στην επανεκλογή του κ. Καρ. Παπούλια, το 77,7% της κοινής γνώμης -82,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., 81,1% του ΠΑΣΟΚ- δηλώνει πως επιθυμεί την παραμονή του στην Ηρώδου Αττικού και για την επόμενη πενταετία.

• Οι πολίτες, τέλος, δεν επιθυμούν τη σύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και κομματικές σκοπιμότητες, συζήτηση που πυροδότησε η δήλωση του κ. Δ. Ρέππα. Η άποψη του στελέχους του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζεται από το 52,2% των ερωτηθέντων, αλλά το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι πως δεν βρίσκει καθολική αποδοχή ούτε ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Το 30,3% των πολιτών που στηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδηλώνει την αντίθεσή του στην παραπάνω πρόταση, ενώ και το -απολύτως φυσιολογικό- 71,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δεν συμφωνεί με το γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2897&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote