Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Παύση πυρός στη Μέση Ανατολή
Παύση πυρός στη Μέση Ανατολή Εκτύπωση E-mail
18.01.09

Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει τη σταδιακή απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο στρατός αποσύρεται σταδιακά από την Γάζα» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ ανακοίνωσε την αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της χώρας του στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η οργάνωση της Χαμάς δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τόσο σε υποδομές, όσο και σε επίπεδο διοίκησης και πρόσθεσε ότι η εκεχειρία ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής. Ο κ. Ολμερτ υπογράμμισε ωστόσο ότι «εάν οι εχθροί μας αποφασίσουν να μας επιτεθούν, ο ισραηλινός στρατός θα είναι ελεύθερος και έτοιμος να απαντήσει με πυρά».

Εξάλλου, θετική ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ προς την έκκληση του Αιγύπτιου πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, σε τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Παράλληλα, το Ισραήλ εξετάζει την περίπτωση να προτείνει στην Αίγυπτο να αυξήσει τον αριθμό των φρουρών της στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες αποτροπής επανεξοπλισμού της Χαμάς, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ παρέθεσε την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας με την Αίγυπτο κατά την ανακοίνωση του για την μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους, το ζήτημα της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στα αιγυπτιακά σύνορα προέκυψε παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βοηθήσει στην ευημερία των Παλαιστίνιων στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξέφρασε την λύπη του Ισραήλ για τους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους στην Γάζα. «Εκ μέρους του κράτους, της κυβέρνησης και των πολιτών του Ισραήλ εκφράζω την βαθιά λύπη μου για τις ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε ο κ. Ολμέρτ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ακόμη στους Ευρωπαίους ηγέτες που τον επισκέφτηκαν στο Ισραήλ ότι για να διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός, πρέπει να αποτραπεί ο στρατιωτικός επανεξοπλισμός της Χαμάς μέσω του λαθρεμπορίου των όπλων από τη Συρία και το Ιράν.

Διορία δίνει η Χαμάς στο Ισραήλ

Η Χαμάς και οι υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν άμεση κατάπαυση του πυρός και δίνει στο Ισραήλ διορία μίας εβδομάδας για να αποσύρει τα στρατεύματά του. «Η Χαμάς και οι υπόλοιπες οργανώσεις ανακοινώνουν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δίνουν στο Ισραήλ μία εβδομάδα διορία για να αποσύρει τα στρατεύματά του», όπως δήλωσε από το Κάιρο ο Άιμαν Τάχα, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς.

Η Χαμάς ζητά επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή τροφίμων και λοιπών αγαθών, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του λαού».

Ωστόσο, δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμό.

«Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δε σημαίνει και το τέλος της ισραηλινής επίθεσης και το τέλος του αποκλεισμού μας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου κάτι που αυτονόητα σημαίνει ότι η αντίστασή μας δεν τελειώνει» ανέφερε σε ξένα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρχούμ.

Χανίγιε: Η Χαμάς πέτυχε μια μεγάλη νίκη

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός προχώρησε «σε μια μεγάλη νίκη» κατά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ο Θεός μας πρόσφερε μια μεγάλη νίκη, όχι για μια οργάνωση ή ένα κόμμα, αλλά για ολόκληρο το λαό μας» τόνισε ο κ. Χανίγιε που μίλησε σήμερα για πρώτη φορά αφότου το Ισραήλ προχώρησε το Σάββατο στην ανακοίνωση της μονομερούς εκεχειρίας. «Σταματήσαμε την ισραηλινή επίθεση και ο εχθρός δεν κατάφερε να εκπληρώσει ούτε έναν από τους στόχους του» πρόσθεσε ο κ. Χανίγιε.

«Η αντίσταση αποφάσισε να σταματήσει τις επιθέσεις ώστε να μπορέσει ο εχθρικός ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί πλήρως από το παλαιστινιακό έδαφος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Χαμάς. «Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η αντίσταση είναι καλή και υπεύθυνη και ότι ενεργεί προς όφελος του λαού μας» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Χανίγιε.

Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ δήλωσε από τη Δαμασκό ότι «ο ισραηλινός εχθρός απέτυχε να επιβάλει τις απαιτήσεις του».

Μ. Αμπάς: «Να ακολουθήσει συμφωνία»

Η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να ακολουθηθεί και από μια επίσημη συμφωνία ειρήνης και από την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από το έδαφός της, δήλωσε εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς.

«Η απόφαση αυτή για κατάπαυση του πυρός είναι ένα πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια συμφωνία ειρήνης, από τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και από την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του κ. Αμπάς, Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ικανοποίηση για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και δηλώνουν ότι αναμένουν και από τα δύο μέρη να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ανακούφισή του.

Το Ιράν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή και ότι επιβάλλεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ η Τουρκία προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν δέσμευση της Χαμάς και ο Πάπας προέτρεψε τον κόσμο να προσευχηθεί για την ειρήνη στη Γάζα και τους εκατοντάδες νεκρούς.

Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του Ισραήλ και σκοπεύει να κάνει περισσότερες δηλώσεις για την κατάσταση στη Γάζα, ύστερα από την ανάληψή των καθηκόντων του την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων, η άμεση παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο τερματισμός του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων στερλίνων στους Παλαιστινίους και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την ανακούφισή του που το Ισραήλ αποφάσισε κατάπαυση του πυρός και κάλεσε το εβραϊκό κράτος να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα «το συντομότερο δυνατό».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους αρχηγούς των κρατών που συμμετέχουν στη συνάντηση κορυφής στο Σαρμ Ελ-Σέιχ ότι απέκλεισαν την Χαμάς από την ειρηνευτική διαδικασία, παρότι «είναι ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό κόμμα». Προειδοποίησε επίσης ότι η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να πάρει μία τελείως διαφορετική διάσταση, εάν οι «δυτικές χώρες» δεν δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία προς τη Χαμάς.

«Το πολιτικό κόμμα Χαμάς κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό περίπου 75%. Η Δύση, η οποία δεν έδειξε κανένα σεβασμό σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2895&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote