Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν
Αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
17.01.09

Δύο αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 23 τραυματίστηκαν όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας και είχε ως αποτέλεσμα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή, να τυλιχτούν στις φλόγες.

Ήταν 09:45 το πρωΐ [τοπική ώρα] όταν η έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκίνητο έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.
Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο αμερικανοί στρατιώτες και τέσσερις Αφγανοί πολίτες.
Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 35.

"Υπήρχε συνωστισμός, οδηγούσα το αυτοκίνητο μου, ένα βυτιοφόρο ήταν ακριβώς μπροστά μου. Όταν έφτασα στην πλατεία άκουσα μια ισχυρή έκρηξη και είδα τις φλόγες. Μετά δεν θυμάμαι τίποτα...", είπε αργότερα ένας τραυματίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε δρόμο κοντά στη γερμανική πρεσβεία και σε αμερικανική στρατιωτική βάση.
Διάφορα οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή τυλίχτηκαν στις φλόγες.
Επί τόπου, στο σημείο όπου έκλαβε χώρα ο τραγικό αυτό συμβάν, έσπευσαν ασθενοφόρα για την μεταφορά των τραυματιών.

"Όταν έγινε η έκρηξη, οι τραυματίες κείτονταν στους δρόμους και φώναζαν για βοήθεια", είπε ένα αυτόπτης μάρτυς.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και ανακοίνωσαν ότι στο στόχαστρο του βομβιστή ήταν δύο οχήματα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες μετέφεραν γερμανούς αξιωματούχους.
Η Γερμανία έχει περίπου 3.200 στρατεύματα ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν, ιδιαιτέρως στο βόρειο τμήμα της πολύπαθης αυτής χώρας.
Τα αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν τις 32.000 και αναμένεται να διπλασιαστούν εντός του 2009.
Όμως, δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν για την υποστήριξη των επιχειρήσεων τους στο Αφγανιστάν την αεροπορική βάση του Μανάς, στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν Μπισκέκ, που υπό τις πιέσεις της Ρωσίας, θα δώσει τις επόμενες ημέρες εντολή για το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο έδαφός του, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της χώρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
"Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα σχέδιο να κλείσουν τη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Κιργιστάν", δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, απαντώντας στις απειλές του Κιργιστάν ότι έχει ήδη ετοιμάσει προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, σχετικά με την αεροπορική βάση του Μανάς, η οποία χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για έλλειψη θέσεων για το μεταπολεμικό Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου η χώρα του έχει αποστείλει στρατεύματα, και έκανε έκκληση για "να κερδηθεί η ειρήνη".
"Τα γεγονότα στο Ιράκ καθώς και στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι το να κερδίζεις τον πόλεμο δεν είναι αρκετό για μια ολοκληρωτική νίκη. Πρέπει επίσης να κερδίσουμε και την ειρήνη", δήλωσε ο κ. Παρβάνοφ σε σύσκεψη με θέμα την εθνική ασφάλεια, "κι αυτοί που έδωσαν το σύνθημα για την στρατιωτική επίθεση δεν δείχνουν ότι ήταν αρκετά έτοιμοι να σκεφτούν την ανάπτυξη μετά το τέλος του πολέμου στις χώρες", όπου έχουν επέμβει στρατιωτικά.

Η Βουλγαρία έχει αποστείλει 470 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.
"Είναι σημαντικό να πούμε στους συμμάχους μας ότι είναι λάθος να θέλουν να εισάγουν εκδημοκρατισμό δυτικού τύπου χωρίς να λαβαίνουν υπ' όψιν τους τις τοπικές παραδόσεις και τις εθνικές και περιφερειακές ιδιομορφίες", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2886&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote