Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στις ΗΠΑ η Λίβνι
Στις ΗΠΑ η Λίβνι Εκτύπωση E-mail
16.01.09

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, θα μεταβεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία που θα αποτρέπει τον επανεξοπλισμό της Χαμάς

ένα σημείο που για την ισραηλινή πλευρά αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ, η Λίβνι θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να προωθηθεί για έγκριση η συμφωνία που αφορά το λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Χτυπά αδιακρίτως το Ισραήλ στη Γάζα

Περίπου 100 άνθρωποι, μέλη του ιατρικού προσωπικού, εγκλωβίστηκαν σε νοσοκομείο που επλήγη από οβίδες και στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Στο νοσοκομείο στεγάζεται η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο ισραηλινός στρατός, επίσης, «χτύπησε» κτήριο όπου στεγάζονται το πρακτορείο Reuters και άλλα μέσα ενημέρωσης και την Υπηρεσία Αρωγής για τους Παλαιστινίους του ΟΗΕ,

«Απλά απαράδεκτη» χαρακτηρίστηκε από την προεδρία της ΕΕ η επίθεση στο κτίριο που στεγάζονται υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης, σκοτώθηκε ο υπουργός εσωτερικών της Χαμάς, Σαΐντ Σιάμ. Την είδηση επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, η οποία, σε ανακοίνωσή της, υπόσχεται εκδίκηση για το θάνατο του Σιάμ.

Η Χαμάς δήλωσε στην Αίγυπτο ότι θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία διάρκειας ενός έτους που θα ανανεώνεται, αν το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του μέσα σε μια εβδομάδα και ξανανοίξει τα συνοριακά περάσματα αμέσως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, ο εξόριστος της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε ότι το κίνημα δεν δέχεται το σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης στην Γάζα, καθώς δεν προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση του ισραηλινού στρατού, την άρση του αποκλεισμού και το άνοιγμα των σημείων διέλευσης.

Η αμερικανίδα απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» για την «φρικτή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σε τηλεφωνική συνομιλία με ισραηλινούς ηγέτες, μετά από τον βομβαρδισμό του συγκροτήματος του ΟΗΕ στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός κτιριακών εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα προκλήθηκε από πυρά που ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από Παλαιστίνιους ενόπλους που βρίσκονταν εκεί.

«Είναι απόλυτα αληθές ότι δεχθήκαμε επίθεση από το μέρος εκείνο. Αλλά οι συνέπειες προκαλούν μεγάλη λύπη και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό» ανέφερε.

«Σοκαρισμένος» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό του συγκροτήματος της UNRWA δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος συναντήθηκε με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Χαρακτήρισε «αφόρητο» τον απολογισμό των νεκρών, τονίζοντας πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να σταματήσουν οι μάχες «τώρα» στη Γάζα και στη συνέχεια να συζητηθούν συνθήκες για μια διαρκή εκεχειρία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και του είπε πως ήταν ένα «σοβαρό λάθος». «Διαβίβασα την έντονη διαμαρτυρία μου και την οργή μου στον υπουργό Άμυνας και την υπουργό Εξωτερικών και ζήτησα πλήρεις εξηγήσεις», δήλωσε ο Μπαν Κι-Μουν. «Ο υπουργός Άμυνας μου είπε ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος και ότι το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί επιπλέον προσοχή στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και στο προσωπικό του και ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Το Παρίσι καταδίκασε τους βομβαρδισμούς. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστικη βοήθεια Λουί Μισέλ δήλωσε «συγκλονισμένος», ενώ στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν καταδίκασε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτιρίων του ΟΗΕ στη Γάζα, θεωρώντας τους «απαράδεκτους».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δήλωσε ότι η επιβολή ενός πετρελαϊκού εμπάργκο στους υποστηρικτές του Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια «καλή πρόταση», αλλά μια τέτοια ιδέα δεν είναι ακόμη στην ατζέντα.

Η UNRWA ανακοίνωσε πως το κτήριό της, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 700 Παλαιστίνιοι, επλήγη δύο φορές από πυρά και τρία μέλη του προσωπικού της τραυματίστηκαν.

Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρίστοφερ Γκάνες δήλωσε μετά το βομβαρδισμό του κτιριακού συγκροτήματος ότι η υπηρεσία ανέστειλε την κυκλοφορία των οχημάτων της, αλλά δεν διακόπτει τις επιχειρήσεις αρωγής.

Νωρίτερα, ισραηλινός πύραυλος έπληξε κτηριακό συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία του πρακτορείου Reuters και άλλους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στην Πόλη της Γάζας, τραυματίζοντας ένα δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου του Αμπου Ντάμπι και δύο παλαιστινίους εικονολήπτες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις μαρτυρίες των δικών του δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονταν στα γραφεία του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, στον 12ο όροφο του κτηρίου, η έκρηξη προκλήθηκε στον 13ο όροφο, στην δυτική πλευρά του κτιρίου Al-Shurouq, στο κέντρο της πόλης.

Στον όροφο που επλήγη από τα ισραηλινά πυρά στεγάζονται τα γραφεία μιας τοπικής εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων. Τηλεοπτικά πλάνα εμφανίζουν πυκνό καπνό να βγαίνει από την οροφή του κτηρίου. Από τον ισραηλινό στρατό ανακοινώθηκε ότι ελέγχονται οι αναφορές σχετικά με το περιστατικό.

Στο Ισραήλ δημοσκόπηση δείχνει ότι το 78% των Ισραηλινών θεωρεί επιτυχημένες τις επιχειρήσεις στην Γάζα. Σύμφωνα με ένα απολογισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν σκοτωθεί 1.070 Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων 355 παιδιά και εκατό γυναίκες και πάνω από 5.000 έχουν τραυματιστεί.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και γραφήματα

 

Ο Μιγκέλ Εσκότο, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγόρησε ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος το Ισραήλ ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» στο πλαίσιο της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία τουλάχιστον χίλιοι Παλαιστίνιοι, πολλά γυναικόπαιδα ανάμεσά τους, έχουν σκοτωθεί.

 

 

e-tipos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2880&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 16.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote