Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Βραζιλία: παραιτήθηκε ο υπουργός Ενέργειας, ο οποίος φέρεται εμπλεγμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Βραζιλία: παραιτήθηκε ο υπουργός Ενέργειας, ο οποίος φέρεται εμπλεγμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς. Εκτύπωση E-mail
23.05.07
Ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της Βραζιλίας Σίλας Ροντεάου ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι υπέβαλλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, αλλά διέψευσε τις εις βάρος του κατηγορίες, οι οποίες ερευνώνται από την αστυνομία, ότι δέχθηκε δωροδοκίες από εργολήπτες δημοσίων έργων.

Η παραίτηση του Ροντεάου ακολουθεί την λεγόμενη Επιχείρηση Ξυράφι της αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί 50 επιχειρηματίες, μεσάζοντες και πολιτικοί, περιλαμβανομένου ενός κορυφαίου συμβούλου του Ροντεάου, που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κατάχρησης κρατικών κεφαλαίων. 

Η προεδρία έκανε αποδεκτή την παραίτηση και ανακοίνωσε ότι ο εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Νέλσον Ούμπνερ, θα αναλάβει προσωρινά υπουργικά καθήκοντα. 

Ο Ροντεάου δήλωσε, αργά χθες Τρίτη, ότι παραιτείται, αλλά διακήρυξε ότι είναι "απολύτως αθώος" και ότι έπεσε θύμα "ψευδών κατηγοριών". 

Η ομοσπονδιακή αστυνομία τον θεωρεί ύποπτο για δωροληψία 100.000 ρεάις (51.000 δολάρια ΗΠΑ) από μέρους μιας κατασκευαστικής εταιρίας η οποία ανέλαβε ένα κυβερνητικό συμβόλαιο για την ηλεκτροδότηση φτωχών νοικοκυριών. 

Η έρευνα θέτει εν αμφιβόλω το τετραετές πρόγραμμα του προέδρου Λούλα για δημόσιες επενδύσεις ύψους 250 δις δολαρίων σε οδοποιία, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, άλλα δημόσια έργα καθώς και ένα αμφιλεγόμενο πλάνο για την δημιουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην περιοχή του Αμαζονίου.

Στελέχη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι ενδέχεται να καθυστερήσουν την ψήφιση αρκετών κυβερνητικών σχεδίων.

 Ο Ροντεάου θα έλεγχε, εάν παρέμενε στο θώκο, πάνω από το 50% του προϋπολογισμού για τα έργα υποδομής, τα οποία, θεωρητικά, σχεδιάσθηκαν για να εντείνουν την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψουν τις απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, ο Ροντεάου ήταν ο υπεύθυνος για την χάραξη πολιτικής όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, ενώ μετείχε και στο διοικητικό συμβούλιο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, Petrobras.  

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=288&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 23.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote