Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μήνυμα στην Αγκυρα
Μήνυμα στην Αγκυρα Εκτύπωση E-mail
13.01.09

Καθώς η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται καθημερινά στην Αθήνα συνήλθε στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε ο City 99,5, στη συνεδρίαση το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε καταγγελίες για υποχωρητικότητα της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, λάθος χειρισμούς, έλλειμμα ενημέρωσης των κομμάτων και έλλειμμα στρατηγικής.

Από το ΠΑΣΟΚ τέθηκε επίσης θέμα επαναφοράς στο προσκήνιο της πρόνοιας εκείνης της συμφωνίας του Ελσίνκι (1999) που προέβλεπε παραπομπή των «μεθοριακών διαφορών» Ελλάδας-Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.. Ο Θ. Πάγκαλος μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει τα ελληνοτουρκικά για εκλογικές σκοπιμότητες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ντ. Μπακογιάννη κράτησε ευδιάκριτες αποστάσεις από την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι για τα Θεοφάνεια, ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η εκτίμησή της ότι παρουσιάζεται βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, πληροφορίες, που μετέδωσε ο City 99,5, αναφέρουν ότι η Αγκυρα με έγγραφο που επιδόθηκε στην ελληνική πλευρά και στο ΝΑΤΟ, επανέφερε τον ισχυρισμό ότι ο Αγιος Ευστράτιος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και συνεπώς δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί ΝΑΤΟϊκή άσκηση εκεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η τουρκική διπλωματία προσανατολίζεται σε νέα διαβήματα προς την Αθήνα για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών και ακταιωρών, με βάση καταγγελίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας της συνεδρίασης η Ντ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες και ότι το 2008 ήταν χρόνος στασιμότητας. Για το 2009 τόνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, λέγοντας ότι μένουμε σταθεροί στο στόχο αυτό, αλλά «περιμένουμε ανταπόκριση και από την Τουρκία». Η υπουργός δήλωσε ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι εμείς οι Έλληνες, όταν έχουμε μεγάλους στόχους -και είναι μεγάλος στόχος η προάσπιση των εθνικών θεμάτων- έχουμε τη δυνατότητα, με πολύ καλό διάλογο, να υπηρετούμε αυτόν τον κοινό στόχο μαζί».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Πάγκαλος, αφού επισήμανε ότι το ΕΣΕΠ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και λειτουργικό όργανο, τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερο δραστήρια την ελληνική κυβέρνηση στις καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ως προς την τουρκική συμπεριφορά, δήλωσε ότι δεν θεωρεί πρωτοφανή την αλλαγή σ' αυτήν, αλλά τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσάρεστη». «Δεν έχω δείγματα ότι αλλάζει συμπεριφορά και θέση η τουρκική ηγεσία και το τουρκικό κατεστημένο» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, πάντως, ότι κακώς εγκαταλείφθηκε η Συμφωνία του Ελσίνκι, η οποία ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη και την οποία θα αναγκαστούμε να ξαναφέρουμε σε πτυχές, όπως αυτή της καλής γειτονίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, τόνισε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετικότητά της και χρειάζεται τακτική και στρατηγική για την αντιμετώπισή της, «στη διαμόρφωση της οποίας προσπαθήσαμε με τη σημερινή (Τρίτη) συνάντηση να συμβάλουμε».

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, για να μην υπάρξει νέα ένταση στο Αιγαίο, αλλά και να μην πέσουμε σε ένα κύκλο στρατιωτικών εξοπλισμών σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης».
Για δε την κρίση στη Γάζα δήλωσε ότι υπάρχει ένας διπλός κίνδυνος, να ενταφιαστεί η πραγματοποίηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να αποσταθεροποιηθεί η ευρύτερη περιοχή. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για απουσία πρωτοβουλιών, ενώ υπάρχει παρουσία της κοινωνίας των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ υποσημείωσε δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι στα σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και του κ. Μεϊμαράκη ότι ο λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος και τόνισε ότι «παρά ταύτα, καλοί είναι οι αγιασμοί, αλλά χρειάζονται και γάτες (για να διώχνουν τα ποντίκια)».

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, Θόδωρος Κασσίμης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής Πάνος Παναγιωτόπουλος, διπλωμάτες και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η υπουργός Ντ. Μπακογιάνν αναφερόμενη στις εξελίξεις στο θέμα της Γάζας είπε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι προσπαθούμε για την εκεχειρία και για την ειρήνευση στην περιοχή.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2875&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote