Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ολα στο φως, κ. Κεδίκογλου...
Ολα στο φως, κ. Κεδίκογλου... Εκτύπωση E-mail
23.05.07
Αν και συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει την υπόθεση Κεδίκογλου, εμφανίζοντας ως επαρκείς τις εξηγήσεις του στη Βουλή, πληθαίνουν αντίθετα οι αντιδράσεις του νομικού κόσμου της χώρας με τους δικαστές, τους εισαγγελείς και δικηγόρους να αξιώνουν έλεγχο και πλήρη διαφάνεια.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) τάχθηκε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας και καθαρότητας των περιουσιακών στοιχείων όλων των κρατικών λειτουργών χωρίς απόρρητα, για να μη μένουν σκιές, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντιπρόεδρος του ΑΠ Δ. Κυριτσάκης, που ζητώντας έλεγχο σε βάθος έδωσε «σκληρή» απάντηση στις αιτιάσεις του προέδρου ΑΠ Ρ. Κεδίκογλου εναντίον του, υπενθυμίζοντας ότι κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.

 «Tακτική σπίλωσης»

Απαντώντας σε όσα προσβλητικά είπε εναντίον του ο Ρ. Κεδίκογλου στη συνέντευξή του στην «Απογευματινή», επειδή ζήτησε τον έλεγχο από θεσμικά όργανα και για τυχόν μετοχές - φούσκες, ο Δ. Κυριτσάκης «άδειασε» τον πρόεδρο ΑΠ επισημαίνοντάς του ότι:

«Η τακτική σπίλωσης, όσο αποτελεσματική και αν θεωρείται, ασφαλώς δεν προσιδιάζει στη θέση του. Το θέμα δεν είναι καθόλου προσωπικό. Είναι θέμα αρχών, θέσεων και επιλογών.

Ο καθένας μας κάνει τις δικές του επιλογές και με βάση αυτές και κρίνεται»... Από την πλευρά του το Δ.Σ. της ΕΕΕ, που συνήλθε με αφορμή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον πρόεδρο ΑΠ, επαναδιατυπώνει παλαιότερες προτάσεις του για εντελώς διάφανο «πόθεν έσχες» χωρίς απόρρητα.

 Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΕ αντεισαγγελέας Εφετών Σ. Μπάγιας και η γεν. γραμματέας εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευσ. Καπαγιάννη, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λειτουργική και η οικονομική κατάσταση όλων των κρατικών λειτουργών θα πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και καθαρότητα, ώστε να μην καταλείπονται οποιαδήποτε ερωτηματικά και σκιές». 

Γι' αυτό τον λόγο η ΕΕΕ επαναφέρει την πρόταση που έχει διατυπώσει αναλυτικά από το 2004, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς παραμένει αναπάντητη από το σύνολο των αρμόδιων πολιτικών φορέων» και τάσσεται υπέρ του «ουσιαστικού και πλήρους ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους και κατάργηση γι αυτούς κάθε είδους οικονομικού απορρήτου έναντι οποιουδήποτε τρίτου». 

Δυσμενή σχόλια

Παράλληλα η ΕΕΕ εκφράζει «τη βαθιά λύπη της για το γεγονός ότι με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα η δικαιοσύνη γίνεται και πάλι αντικείμενο δημοσίων δυσμενών σχολίων με αρνητικές συνέπειες για το κύρος και την αξιοπιστία της».

Η διαπίστωση αυτή εκθέτει ουσιαστικά και την κυβέρνηση, που έσπευσε να θεωρήσει επαρκείς τις εξηγήσεις, χωρίς να έχουν κατατεθεί καίρια στοιχεία (παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις), παρόλο που στις απαντήσεις προς τη Βουλή δίνονταν διαφορετικά και αντικρουόμενα μεταξύ τους στοιχεία για την προέλευση των εισοδημάτων (από σκάφος, από χρηματιστήριο, από μισθώματα) και την κάλυψη κάποιων αγορών (με γονική παροχή κατά τον πατέρα, με τα εισοδήματά του κατά τον γιο). 

Τέλος η ΕΕΕ θεωρεί επιβεβλημένα στο πλαίσιο της δημοκρατίας την καλόπιστη κριτική και τον έλεγχο όλων των λειτουργών του κράτους, σημειώνοντας ότι, όταν έχουν επιπτώσεις στο κύρος θεμελιωδών θεσμών, πρέπει να ασκούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να συνοδεύονται με σαφή αποδεικτικά στοιχεία.

 Από την πλευρά του ο Δ. Κυριτσάκης σε απάντησή του προς τη συνέντευξη Κεδίκογλου στην «Απογευματινή», χαρακτηρίζει προσβλητικές τις απόψεις του προέδρου ΑΠ για τον ίδιο, γιατί του καταλόγισε μεγάλες απρέπειες, αντισυνταγματικότητες, λέγοντας ότι μπορεί να ήταν και ασθενής, με αφορμή το αίτημά του για έλεγχο.

 «Αποτελεί άραγε απρέπεια ή κατηγορία προς το πρόσωπο ή τον θεσμό που κατέχει ο πρόεδρος - αναρωτιέται ο Δ. Κυριτσάκης - η διατυπωθείσα θέση μου ότι κανείς δικαστικός λειτουργός, ούτε ο ίδιος, δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και ότι κάθε δημόσιο πρόσωπο, όπως επίσης και ο ίδιος, δεν έχει ανάγκη επίκλησης προσωπικών δεδομένων προ του κινδύνου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θέλει κάτι να κρύψει, αφού δεν έχει τέτοιο λόγο;». 

Αναρωτιέται ακόμα ο αντιπρόεδρος ΑΠ αν αποτελούν απρέπεια ή κατηγορία «η επισήμανση ότι πρέπει να διαλευκανθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα αν έγινε επένδυση του υιού Κεδίκογλου σε μετοχές φούσκες, για να μην αιωρούνται τυχόν αβάσιμες αιτιάσεις» ή η άλλη επισήμανση ότι «στα αρμόδια θεσμικά όργανα πρέπει να παραδίδονται όλα τα υπάρχοντα στοιχεία για την αντικειμενική τους έρευνα και να αποφεύγονται τηλεοπτικές παρουσιάσεις».

 ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ 

Για «άνωθεν εντολές» προς τις αρμόδιες oικονομικές υπηρεσίες να μη διενεργήσουν ελέγχους νομιμότητας για τη χρήση της επαγγελματικής άδειας του πολυτελούς σκάφους που ανήκει στον υιό του προέδρου του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου, Φαίδωνα, κάνουν λόγο σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομίας εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο υπογράφοντα τον Μ. Καρχιμάκη.

 Οι ερωτώντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι για το δεκάμετρο πολυτελές σκάφος που αγόρασε ο υιός Κεδίκογλου τον Μάιο του 2002, θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά τα απαιτούμενα ναυλοσύμφωνα και τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που να αποδεικνύουν την επαγγελματική χρήση του σκάφους, αλλά και να δικαιολογούν τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπει ο νόμος όταν αυτό αγοράστηκε, όπως την εξαίρεση του από το ΦΠΑ, τις μειωμένες τιμές καυσίμων, αλλά και τις απαλλαγές από τα λιμενικά τέλη.  

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ελέγξουν αν έχουν κατατεθεί από τον κ. Κεδίκογλου τα απαραίτητα παραστατικά ή αλλιώς κατέχει παρανόμως την άδεια επαγγελματικού σκάφους, ενώ ζητούν την κατάθεση στη Βουλή των συγκεκριμένων εγγράφων τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι επί τουλάχιστον 60 μέρες ετησίως το πολυτελές σκάφος έχει ναυλωθεί, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να απολαμβάνει τις παροχές που του παρέχει ο νόμος.

ΕΘΝΟΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=287&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote