Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Νέα Υόρκη, η μητρόπολη των μουσείων
Νέα Υόρκη, η μητρόπολη των μουσείων Εκτύπωση E-mail
11.01.09

Είναι τέτοιο το πλήθος απ’ όλο τον κόσμο που ανεβοκατεβαίνει στις κεντρικές λεωφόρους της Νέας Υόρκης αυτόν τον καιρό, που νομίζεις ότι τα μουσεία τους θα ’ναι άδεια.

Κι όμως, είναι γεμάτα, «ξεχειλίζουν» σχεδόν, από τουρίστες από τις πέντε ηπείρους. Αλλά και φοιτητές, μαθητές και χιλιάδες νέους Αμερικανούς. Από τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα στο Μητροπολιτικό Μουσείο και το αφιέρωμα στον Μοντεμπέλο μέχρι τα σύγχρονα χάπενινγκ του Γκούγκενχαϊμ. Aν η αμερικανική μητρόπολη έχει φορέσει τα καλά της προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση, τα μουσεία της έχουν «φορέσει» τα καλύτερά» τους. Χάρηκαν τα μάτια μας με τις ουρές. Παντού αμεσότητα και εξοικείωση. Πολιτιστικοί οργανισμοί που δεν αντιμετωπίζονται με δέος, ως χώροι υψηλών ιδεών, αλλά ως μέρος της καθημερινότητας.

Στο Μητροπολιτικό, στην 5η Λεωφόρο, βλέπεις τους πάντες και τα πάντα. Στο ΜοΜΑ, ένα πιο ιντελεκτουέλ κοινό και πολλούς φοιτητές. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο παράδεισος του παιδιού που τον κυνηγάνε οι μεγάλοι, είναι ο χώρος της οικογένειας. Αλλά και των πιτσιρικάδων, που πάντα μένουν άναυδοι μπροστά στις στολές των Σιου και των Ναβάχο.

Πιάνεται η καρδιά σου όταν μοιραία κάνεις τη σύγκριση με την ελληνική μίζερη πραγματικότητα. Τα μουσεία εκεί έχουν προνοήσει για την καλή σχέση τους με τους επισκέπτες, όχι μόνο με τις συλλογές αλλά και τις δράσεις που προσφέρουν, τα αντικείμενα που πωλούν. Την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα το Guggenheim είναι ανοιχτό από τις 9 το βράδυ ώς τη 1 το πρωί, ενώ άλλα συναφή ιδρύματα καλύπτουν το νυχτερινό ενδιαφέρον του κοινού τις υπόλοιπες ημέρες. Επίσκεψη στις μόνιμες συλλογές και ένα ποτό, ποιος λέει όχι; Ας δούμε την ατζέντα του υποψιασμένου Νεοϋορκέζου, που περιλαμβάνει την επίσκεψη σε πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις:

Μary and Michael Jabaris Calleries for Byzantine Art and the Medieval Europe Callery

Πρόκειται για μόνιμη συλλογή που ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε και πλουτίστηκε με καινούργια αντικείμενα. Περιλαμβάνει περίπου 900 εξαιρετικά δείγματα μεσαιωνικής τέχνης που δημιουργήθηκαν από τον 4ο ώς τον 14 αι. Είναι από τις πρώτες συλλογές που βλέπει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο ΜΕΤ, ο οποίος μαγνητίζεται από το μέγεθος και τα αντικείμενα που περιλαμβάνει. Κυρίως για το σπάνιο χειρόγραφο του 1100, που επιδιώκει να προβάλει το μουσείο στο κοινό.

Οι Μary and Michael Jabaris όχι μόνο το δώρισαν αλλά και συνέβαλαν καθοριστικά στην ανανέωση και αναθεώρηση της λογικής των αιθουσών. Σπάνια θεωρούνται και τα εκθέματα που χρονολογούνται στην εποχή της μεταφοράς της πρωτεύουσας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη, και καλύπτουν όλο το φάσμα μέχρι την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1453.

Beyond Babylon

Εντυπωσιακή έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου (έχει στείλει και η Ελλάδα αντικείμενα) που εστιάζει στην εξαιρετική τέχνη που δημιουργήθηκε μεταξύ βασιλέων, διπλωματών και εμπόρων, της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια όλης της 2ης χιλιετίας μ.Χ. Συνολικά 350 αντικείμενα παρουσιάζονται στις αίθουσες, που έχουν το γαλάζιο χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Αντικείμενα υψηλότατης τέχνης από βασιλικά παλάτια, ιερά, ναούς και τάφους, όπως και από ένα ναυάγιο πλοίου που αφήνει άναυδο το κοινό, προβάλλοντας τις πολιτισμικές ανταλλαγές της περιόδου αυτής. Βασιλικοί οίκοι από Συρία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο, Καύκασο, Ελλάδα, Ιράν κ.ά. δείχνουν το μέγεθος των διεθνών σχέσεων και ανταλλαγών στο εμπόριο νέων υλικών, όπως και οι επιστολές που αντάλλασσαν μεταξύ τους καθώς και τα διπλωματικά δώρα. Νιώθεις να σχηματίζεται ένας γεωγραφικός χάρτης που καταλαμβάνει μια έκταση από την αρχαία Μέση Ανατολή μέχρι τη Μεσόγειο, με εκθέματα που είτε αποκαλύφθηκαν πρόσφατα είτε βγαίνουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

* Η έκθεση είναι ανοιχτή έως τις 15/3/2009.

Αrt and love in Renaissance Italy

Την προτιμούν οι γυναίκες και δη οι ερωτοχτυπημένες. Εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο και εξερευνά τα ποικίλα και μοναδικά αντικείμενα που φιλοτεχνήθηκαν για να δοθούν στο όνομα του έρωτα, της αγάπης και του γάμου, στη διάρκεια της ιταλικής Αναγέννησης. Πρόκειται για 150 εκθέματα, τα οποία χρονολογούνται από το 1400 έως τα μέσα του 16ου αιώνα. Συστήνονται ως εξαιρετικά δείγματα τέχνης, μεταξύ αυτών και πολλά κοσμήματα που δόθηκαν ως δώρα σε διάσημα ζευγάρια. Ζωγραφικοί πίνακες, αντικείμενα, αλλά και τολμηρά γλυπτά που «μιλούν» για την αγάπη, τον αισθησιασμό, τον έρωτα. Μεταξύ των έργων είναι και του μεγάλου Βενετσιάνου καλλιτέχνη Λορέντζο Λόττο.

* Η έκθεση είναι ανοιχτή έως τις 16/2/2009.

Τhe Philippe de Montebello Years

Θέλησαν να γιορτάσουν τα 31 χρόνια της θητείας του Μοντεμπέλο στο μεγαλύτερο μουσείο των ΗΠΑ (και από τα μεγαλύτερα του κόσμου), οι επιμελητές του Μητροπολιτικού Μουσείου μαζί με τους συντηρητές και τους επιστήμονες. Οργάνωσαν λοιπόν μια έκθεση – υπερπαραγωγή. Λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του τον Ιανουάριο και την ανάληψη των καθηκόντων του διευθυντή από τον επιμελητή Thomas Campbell, 300 ετερόκλητα αντικείμενα μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Είναι ένα μόνο μέρος από τα 84.000 έργα που απέκτησε επι της θητείας του το μουσείο. Εδώ όλα έχουν θέση.

Από την κιθάρα του Σεγκόβια και έναν πίνακα του Ντελακρουά, μια εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού νεαρό που κόστισε 45 εκατ. δολάρια, έως το ξύλινο αιγυπτιακό αγαλματίδιο των αρχών της Πτολεμαϊκής Περιόδου, ένα χάλκινο δαίμονα από τη Μεσοποταμία (3000 π.Χ.) και μια γούνα από μετάξι και μαλλί του Paul Poiret.

* Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή έως την 1/2/2009.

Η Γυναίκα στις λατρείες της Κλασικής Αθήνας

Τα αριστουργήματα της κλασικής Αθήνας που είναι αφιερωμένα στη γυναίκα, πάντως, οι Νεοϋορκέζοι μπορούν να τα δουν στους εκθεσιακούς χώρους του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου, στο Olympic Tower. Εκθεση οργανωμένη από τις διεθνείς συλλογές κορυφαίων μουσείων και πάνω απ’ όλα του δικού μας Εθνικού Αρχαιολογικού, περιλαμβάνει περίπου 155 αντικείμενα εξετάζοντας τις αντιλήψεις με τις οποίες σχετίζεται ο αποκλεισμός της γυναίκας από τη δημόσια ζωή στην αρχαία Αθήνα.

Η έκθεση δέχτηκε τη φροντίδα του Νικόλαου Καλτσά (διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) και του Alan Shapiro, καθηγητή της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες: «Θεότητες και Ηρωίδες», «Γυναίκα στη λατρεία», «Γυναίκες και ο κύκλος της ζωής». Παρουσιάζει τις κύριες γυναικείες θεότητες στον εορτασμό των οποίων οι γυναίκες είχαν αποφασιστικό ρόλο, ερευνά τον ρόλο των ηρωίδων –μιας ομάδας που πιστεύεται πως είχε ζήσει στο παρελθόν και όπως η Ιφιγένεια έγιναν πρόσωπα λατρείας μετά θάνατον–, διερευνά τις τελετουργικές πράξεις και τη μετάβαση της γυναίκας στα βασικά στάδια της ζωής της (γέννηση, γάμος, θάνατος).

* Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή έως τις 9/5/2009. Μετά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2856&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 22.02.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote