Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οι μάσκες έπεσαν
Οι μάσκες έπεσαν Εκτύπωση E-mail
11.01.09

Η παγκόσμια κατακραυγή για την παραβίαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, ακόμα και των κανόνων που διέπουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, ανάγκασε τις ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή κατάπαυση του πυρός».

Η στάση της κυβέρνησης Μπους είναι το τελευταίο δώρο της στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, ελπίζοντας ότι θα κάμψει το ηθικό των Παλαιστινίων, που θα ξεσηκωθούν εναντίον της Χαμάς...

Τραγικοί ισχυρισμοί

Αν δεν ξετυλιγόταν καθημερινά αυτή η τραγωδία, θα μπορούσε κανείς να διασκεδάσει με τους ισχυρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν πλήττει αμάχους, αν και γνωρίζει καλά ότι όποιος, έστω και ως αντίποινα, βάλλει με βαρύ πυροβολικό και άρματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές -4.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο-, τότε στοχεύει συνειδητά αμάχους, δηλαδή δολοφονεί.

Η κυβέρνηση Ολμερτ, η δράση της οποίας παραπέμπει πλήρως σε εγκλήματα πολέμου, επιχειρεί να συμψηφίσει τις επιχειρήσεις της με τις ρουκέτες της τρομοκρατικής, όπως την αποκαλεί, Χαμάς. Αρνείται συνεπώς την ιδιότητά της ως εκπροσώπου δημοκρατικού κράτους-μέλους του ΟΗΕ και ταυτίζεται με μια «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ακόμη και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, που σπανιότατα καταγγέλλει κυβερνήσεις, αποκάλυψε ότι το Ισραήλ εμπόδιζε για μέρες την παροχή βοήθειας σε κατοικία -μόλις 80 μέτρα από τις θέσεις του- όπου τελικά βρέθηκαν εξουθενωμένα από την πείνα τέσσερα νήπια, δίπλα σε δώδεκα πτώματα...

Ισραήλ και Χαμάς απέρριψαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένοντας η πολύπλευρη διεθνής μεσολάβηση να καταλήξει σε κατάπαυση πυρός που θα βολεύει και τους δύο: Το Ισραήλ θέλει να σταματήσει η Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες και να ελεγχθούν τα σύνορα Γάζας Αιγύπτου για να μην ανανεωθεί το οπλοστάσιό της. Η Χαμάς θέλει, από την πλευρά της, να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα και να ανοίξουν όλα τα περάσματα προς Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ως τότε, όμως, τα θύματα θα αυξάνονται και οι συνθήκες θα επιδεινώνονται δραματικά.

Οπως αποκαλύπτεται τώρα, το Ισραήλ προετοιμαζόταν για την επιχείρηση αυτή από το Μάρτιο του 2007 και ένα χρόνο αργότερα το είπε ξεκάθαρα ο Εχούντ Μπαράκ σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό. Εκείνο για το οποίο δεν προετοιμάστηκαν, όμως, ποτέ οι ισραηλινοί ηγέτες είναι για τις συνέπειες της κοντόφθαλμης πολιτικής τους με την οποία αρνούνται την αρχή «γη έναντι ειρήνης».

-Τυφλωμένοι από την αλαζονεία που τους δημιουργεί η υπεροπλία τους και η «αιώνια» υποστήριξη από τις ΗΠΑ, προτιμούν αντί για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους να κατέχουν την παλαιστινιακή γη και να αρπάζουν συνεχώς περισσότερη.

-Αδιαφορούν για το ότι από την τραγωδία στη Γάζα, η Χαμάς θα βγει πιο ισχυρή και με το φωτοστέφανο του μάρτυρα.

-Αδιαφορούν για τους μετριοπαθείς Παλαιστίνιους που χάνουν έδαφος και σε λίγο δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν την οργή του λαού στη Δ. Οχθη.

-Αδιαφορούν για τα φιλικά τους αραβικά καθεστώτα που κινδυνεύουν να σαρωθούν από τις λαϊκές μάζες, αφού μόνο η βία και η καταστολή τις εμποδίζει να βγουν στους δρόμους...

Η ισραηλινή ηγεσία θυσιάζει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας της, παίζοντας με τη φωτιά, καθώς προσπαθεί να εμφανίσει τη δράση οργανώσεων ακόμη και κυβερνήσεων ως υποκινούμενη από το Ιράν.

Υπερφυσικό Ιράν

Ετσι, δίνει υπερφυσικές διαστάσεις στις δυνατότητες της Τεχεράνης, βαθαίνει τεχνητά το ρήγμα μέσα στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και εμποδίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία από το νέο αμερικανό πρόεδρο για διέξοδο στην αντιπαράθεση με το Ιράν.

Τι θα κερδίσει, όμως, η ισραηλινή κυβέρνηση ακόμη και αν συνεχίσει το σφυροκόπημα στη Γάζα ή υπάρξει μια νέα άτυπη εκεχειρία; Ούτε η στρατηγική ισορροπία θα αλλάξει, ούτε η ειρήνη θα έρθει. Απλώς, θα μεταβληθεί ελάχιστα η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Αραγε, η νέα αμερικανική ηγεσία θα σπάσει, επιτέλους, αυτό το φαύλο κύκλο της βίας και των αδιεξόδων στη Μέση Ανατολή; Είναι η μόνη που μπορεί. Θα τολμήσει, όμως;

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2855&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote