Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκλογική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ
Εκλογική επιτροπή από ΠΑΣΟΚ Εκτύπωση E-mail
10.01.09

«Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται ή περιμένει την εξουσία; Ιδού η απορία»! Την απάντηση αναζητούν τα στελέχη του κόμματος, όχι μονάχα από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, που ζητούν από την ηγεσία να παρουσιάσει την ομάδα και το πρόγραμμα της διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες όλοι ρωτούσαν τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου «τι θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ μετά τον ανασχηματισμό;».

«Τίποτα», απαντούσαν μονότονα αυτοί, καθώς φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι το ενδεχόμενο να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στο εσωτερικό του Κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουν κάθε ιδέα αλλαγών στο σχήμα των πολιτικών εκπροσώπων και εστιάζουν στη σταδιακή παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ μέσα από τις στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις του Γ. Παπανδρέου.

Παρά την κατηγορηματική διάψευση, όμως, οι πληροφορίες επιμένουν πως στο παρασκήνιο οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζουν μείζονες παρεμβάσεις σε μία σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με πρόσωπα και πολιτικές. Απλά δεν θέλουν να τα ανοίξουν άναρχα, υπό την πίεση της κυβέρνησης ή του Τύπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες δημιουργήθηκε ένας μικρός πανικός όταν ήρθαν αντιμέτωποι με πρωτοσέλιδο που τους εμφάνιζε να επανεξετάζουν το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου με αφορμή ραδιοφωνική συνέντευξη της αρμόδιας πολιτικής εκπροσώπου, Α. Διαμαντοπούλου. «Αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή του νόμου», αμύνονταν τα κορυφαία στελέχη, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να το θέτει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να το θέτει η κυβέρνηση.

Τόσο οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου όσο και οι συνεργάτες της Α. Διαμαντοπούλου έπαιρναν αποστάσεις από το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «ο τίτλος δεν απηχεί το περιεχόμενο της συνέντευξης». Πολλά στελέχη, όμως, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πετύχει τον στόχο της εξουσίας χωρίς να σπάσει αβγά.

Ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του σήμερα στο «Εθνος» τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αναθεώρησης του πανεπιστημιακού ασύλου επισημαίνοντας πως «καταργείται από τη στιγμή που γίνεται κατάληψη» και επιτίθεται στους πανεπιστημιακούς που «θέλουν να γίνονται αρεστοί στους αλητήριους σε συνεργασία με το ΚΚΕ (συχνά) και τον ΣΥΝ (σχεδόν πάντα)».

«Η απλή αριθμητική υπεροχή μπορεί να εξανεμιστεί σε λίγες ώρες», προειδοποιεί σήμερα -μέσω της «Η»- ο Α. Λοβέρδος και επισημαίνει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τις προτάσεις του στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ προτιμούν να ασχολούνται με τα θέματα της προεκλογικής προετοιμασίας του κόμματος. Το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουν πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου ώστε να ενισχυθεί το πρωθυπουργικό του προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο (ή στα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ) για να παρουσιαστούν οι θέσεις του κόμματος για την πράσινη ανάπτυξη. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και επισήμως οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια, το ευρωψηφοδέλτιο και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ως απάντηση στην πίεση για ανασχηματισμό των πολιτικών εκπροσώπων και παρουσίαση της νέας ηγετικής ομάδας στη Χαριλάου Τρικούπη μελετούν το ενδεχόμενο να ορίσουν εκλογική επιτροπή.

Σε αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Ρέππας, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Χρ. Παπουτσής, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Μ. Χρυσοχοϊδης κ.ά.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ
Διαβεβαιώσεις για νέα πρόσωπα

Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου απορρίπτουν σενάρια που κυριαρχούσαν στο παρελθόν (π.χ. για την επιβολή ορίου ηλικίας) λέγοντας ότι «αυτά γίνονται πιο εύκολα όταν έχεις την εξουσία».

Από εκεί και πέρα, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι στις λίστες των επόμενων εκλογών θα υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα.

Ενα από τα μεγάλα ερωτήματα που υπάρχουν είναι το ποιος θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Κ. Σημίτη στο ψηφοδέλτιο της Α Πειραιά (εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να αποχωρεί οικειοθελώς).

Μέχρι πρότινος πολλοί έδειχναν στην κατεύθυνση του Κ. Λαλιώτη, αλλά όσο καθυστερεί το ραντεβού του με τον Γ. Παπανδρέου έχει αρχίσει να ακούγεται το όνομα του Γ. Ραγκούση.

Στη Β' Αθηνών θα προστεθεί σίγουρα η Λ. Κατσέλη που επέλεξε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και όχι την Α Αθηνών όπου πολιτευόταν ο σύζυγός της Γ. Αρσένης.

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ
«Κλειδί» ο χρόνος των εθνικών εκλογών για το ευρωψηφοδέλτιο

Προτεραιότητα, έχει το ευρωψηφοδέλτιο. Γι αυτό υπάρχουν δύο σενάρια, ανάλογα με τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Αν έχουν προηγηθεί και το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει, ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει τις επιλογές του με μεγάλη άνεση.

Το ζητούμενο είναι ποιοι θα μπουν στη λίστα αν δεν έχουν γίνει εθνικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιά για ένα αποτέλεσμα που θα του δώσει την ευκαιρία να αμφισβητήσει τη δεδηλωμένη της ΝΔ. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ο πρόεδρος του κόμματος έχει μιλήσει για ένα ψηφοδέλτιο κύρους και μάχης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν διέψευσε ποτέ πληροφορίες που έφεραν τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου να σκέφτονται πρόσωπα όπως ο Κ. Σημίτης, ο Θ. Πάγκαλος, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Α. Λοβέρδος.

Ανεξαρτήτως του ποιοι θα προστεθούν υπάρχουν και οι νυν ευρωβουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους θα επιθυμούσαν μία ακόμη θητεία στην Ευρωβουλή.

Εκεί θα μείνει ο Στ. Λαμπρινίδης, εκτός κι αν ο Γ. Παπανδρέου τον καλέσει στην Αθήνα για τη μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και δύο από τις Κ. Μπατζελή, Α. Ποδηματά και Μ. Κοππά. Γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων και υποψήφιοι για τη λίστα θεωρούνται και πρόσωπα από το άμεσο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου, όπως ο διπλωματικός του σύμβουλος, Δ. Δρούτσας, ο Β. Παπαδημητρίου, ο Γ. Στεφάνου, ο Δ. Δόλλης κ.ά.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2854&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote