Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Υπέγραψαν Πρωτόκολλο
Υπέγραψαν Πρωτόκολλο Εκτύπωση E-mail
10.01.09

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέγραψαν το Σάββατο ένα πρωτόκολλο σχετικά με τον έλεγχο της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμφωνία που περιέχει τις λεπτομέρειες για τον έλεγχο της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη υπεγράφη από ρωσικής πλευράς από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σετσίν και τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και από την πλευρά της Ευρώπης από τον τσέχο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Μαρτιν Ρίμαν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ.

Η υπογραφή αυτή έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης το τσέχου πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ, προέδρου της ΕΕ, στον ρώσο ομολογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ, αναμένεται στο Κίεβο για νέες συνομιλίες σχετικά με την κρίση στο φυσικό αερίο με την ουκρανή ομόλογό του Γιούλια Τιμοσένκο, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στο Νόβο Ογκαρεβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απο την ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός ελέγχου της μεταφοράς μέσω της Ουκρανίας,αλλά θα τις διακόψει και πάλι εάν διαπιστωθεί εκ νέου ότι γίνονται «κλοπές»φυσικού αερίου.

Νωρίτερα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η κρίση με το φυσικό αέριο που έπληξε την Ευρώπη «επιδεινώθηκε» παρά τις προσπάθειες για διευθέτησή της.

Από την πλευρά του ο τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τόνισε προς τους ουκρανούς ηγέτες πως «θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να επαναληφθεί η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Η εταιρεία Gazprom κατηγόρησε το Σάββατο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο ότι εμποδίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ανάπτυξη των παρατηρητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη διέλευση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία, που αποτελεί αναγκαίο όρο για την επανάληψη των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Το πρωτόκολλο για τη δημιουργία πολυμερούς επιτροπής για την επιτήρηση της διέλευσης μέσω του ουκρανικού εδάφους δεν έχει υπογραφεί. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται, ότι η απόφαση ή η απουσία απόφασης του ουκρανού προέδρου εμποδίζει για μια ακόμη φορά την αποστολή του φυσικού αερίου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Pervyi Kanal, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ηδη την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις πρωταγωνιστές της διένεξης του φυσικού αερίου - Ρωσία-Ουκρανία-Ευρωπαϊκή Ενωση- σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου απέτυχαν.

Το βράδυ, ο ασκών χρέη προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ δήλωσε ότι η Ρωσία και τη Ουκρανία συμφωνούν στην ανάπτυξη παρατηρητών των δύο χωρών που θα ελέγχουν τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους προς την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η Αλγερία είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τους πελάτες της στην Ευρώπη εάν το επιτρέπουν τα συμβόλαια , δήλωσε το Σάββατο ο αλγερινός υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Σακίμπ Κελίλ, σύμφωνα με το πρακτορείο APS.

Μετά από την συνάντηση που είχε με ολλανδή υπουργό Οικονομικών Μαρία βαν ντερ Χέβεν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αλγερία, ο Κελίλ ανέφερε ότι «εάν τα συμβόλαια δεν το επιτρέπουν δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις παραδόσεις μας»και πρόσθεσε ότι η κρίση για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι «εμπορική και όχι πολιτική».

Η Αλγερία προμηθεύει την ΕΕ με το 12% των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που καταναλώνει με δύο αγωγούς μέσω Ιταλίας και Ισπανίας.

Στην Βουδαπέστη, ο ούγγρος υπουργός Ενέργειας Κσάμπα Μολναρ δήλωσε ότι η χώρα του θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο όχι μόνο την Σερβία αλλά και την Κροατία και την Βοσνία-Ερζεβοβίνη που έχουν πληγεί από την διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας. Όπως είπε, η ποσότητα προς την Σερβία θα κυμανθεί στα 4 με 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, στα 1 με 1,5 προς την Σερβία-Ερζεγοβίνη και προς την Κροατία στο 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα από την Αυστρία στο πλαίσιο μίας ουγγρο -γερμανικής συνεργασίας.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2850&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote