Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Oικονομικά μέτρα για Τουρκοκυπρίους Εκτύπωση E-mail
23.05.07
Στην απόφαση να διαθέσει κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ έως το 2010 για την προώθηση της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων της νήσου στον οικονομικό τομέα προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση.

Την απόφαση έλαβε την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης στο πλαίσιο πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στοχεύει δε στην ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και στην απόκρουση των πιέσεων που δέχεται η Λευκωσία για την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα. 

Δύο μέτρα ανακοίνωσε επίσης ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Μιχ. Σαρρής τα οποία αφορούν σχέδιο επιχορήγησης μικρών κοινοπραξιών, οι οποίες θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν στις περιοχές της Κύπρου όπου εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 Περιλαμβάνουν επίσης ενίσχυση για τεχνολογική αναβάθμιση κοινοπραξιών στον τομέα της ανάπτυξης εμπορίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. 

Για την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων θα συσταθούν δύο επιτροπές με πρόβλεψη να μετέχουν και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων.

 Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσο η ηγεσία των κατεχομένων θα επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται με τα μέτρα ή θα επιμείνει στην υπονόμευση οποιασδήποτε προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Εως τώρα, υπενθυμίζεται ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία παρεμβάλλει ουσιαστικά εμπόδια στην άσκηση του εμπορίου της πράσινης γραμμής, όπως έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. 

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, τέλος, ότι πάνω από 100 εκατ. λίρες διοχετεύονται ετησίως στα κατεχόμενα, είτε μέσα από τις επισκέψεις των Ελληνοκυπρίων είτε μέσα από τους μισθούς Τουρκοκυπρίων που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή ακόμα και από τις κρατικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=285&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 23.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote