Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επεισόδια στο συλλαλητήριο
Επεισόδια στο συλλαλητήριο Εκτύπωση E-mail
09.01.09

Επεισόδια σημειώθηκαν με την ολοκλήρωση της πορείας των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, στο κέντρο της Αθήνας.

Διαδηλωτές, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έριξαν μπογιές και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που ήταν παραταγμένοι μπροστά από τη Βουλή, και εκείνοι «απάντησαν» με τη ρίψη δακρυγόνων.

Στη συνέχεια, η ομάδα κινήθηκε προς τα Προπύλαια, όπου τα μέλη της άρχισαν να «ξηλώνουν» πεζοδρόμια, ενώ οι αστυνομικοί, για να τους διαλύσουν, έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Το συλλαλητήριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα, που έχασε τη ζωή του σε επεισόδια, στην Πάτρα, πριν από 18 χρόνια.

Οι διαδηλωτές, φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν προς τη Βουλή, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ο Τεμπονέρας ζει. Διαρκής αγώνας για ειρήνη, δημοκρατία, παιδεία και εργασία».

Τα μηνύματα των διαδηλωτών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα καταστολής της βίας, παιδείας, αλλά και στη δοκιμασία του παλαιστινιακού λαού. Επικεφαλής της πορείας ήταν κλιμάκιο της ΠΟΣΔΕΠ, τα μέλη του οποίου έφεραν φωτογραφίες του Τεμπονέρα.

Υπό τη σκιά της δολοφονικής απόπειρας κατά του νεαρού αστυνομικού στα Εξάρχεια, οι φοιτητικές παρατάξεις και οι πρυτανικές αρχές έλαβαν απόφαση για περιφρούρηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια και φθορές από άτομα εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας και για να διαφυλαχθεί το άσυλο.

Το σώμα της πορείας έφτασε έξω από τη Βουλή, όπου βρίσκονταν παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία της αστυνομίας και στους πέριξ της Βουλής δρόμους.

Πριν ο κορμός της πορείας φτάσει στο κτήριο του Κοινοβουλίου, το μπλοκ των εκπαιδευτικών αποσπάσθηκε και στράφηκε προς την Ομόνοια.

Αναστάτωση επικράτησε όταν, σε παρτέρι μπροστά στο εμπορικό κέντρο Attica, στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκε αεροβόλο πιστόλι, ύστερα από σχετική καταγγελία της περιφρούρησης της πορείας. Φοιτητής βρήκε το όπλο τυλιγμένο σε εφημερίδα και ειδοποίησε την αστυνομία, άνδρες της οποίας το παρέλαβαν.

Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι πρόκειται για πλαστικό αεροβόλο, που εκτοξεύει αμπούλες. Είναι, όμως, μη λειτουργικό, καθώς του λείπουν εξαρτήματα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Τεμπονέρα και με οικονομικά αιτήματα για την αναβάθμιση της Παιδείας.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου με μηνύματα υπέρ της προάσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και κατά της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα.

To πρώτο για το 2009 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων.

Η κινητοποίηση έγινε μετά από απόφαση της ΟΛΜΕ, η οποία αποφάσισε να κηρύξει την 9η Ιανουαρίου, ημέρα που δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας το 1991, ως ημέρα παιδείας και αγώνα.

Εν τω μεταξύ, στις 23 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή, με θέμα την Παιδεία, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί αρχικά για την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, διαπιστώθηκε κώλυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2849&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote