Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ναυτική «συμμαχία» υπό τις ΗΠΑ κατά Σομαλών πειρατών
Ναυτική «συμμαχία» υπό τις ΗΠΑ κατά Σομαλών πειρατών Εκτύπωση E-mail
09.01.09

Ο πέμπτος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, που εδρεύει στο Μπαχρέιν του περσικού κόλπου, ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας.

Επικεφαλής των επιχειρήσεων θα τεθεί το αμερικανικό σκάφος αμφίβιων αποστολών USS San Antonio, το οποίο, σε περίπτωση που λάβει το πράσινο φως, είναι σε θέση να αποβιβάσει 1.200 πεζοναύτες όπου ζητηθεί.

Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών χώρες της Ε.Ε. αλλά και η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έχουν αποστείλει πλοία για την καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή. Χθες, κατά την ώρα της ανακοίνωσης δεν ήταν σαφές ποιες από τις χώρες αυτές επρόκειτο να συμμετάσχουν στον συνασπισμό υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ - αν και θεωρείτο αδύνατο στον συνασπισμό αυτό να ενταχθεί παραδείγματος χάρη το Ιράν. «Για την ώρα πρόκειται μόνο για την αμερικανική δύναμη, αλλά προσδοκούμε να γίνει πιο πολυεθνική» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του 5ου στόλου, υπολοχαγός Στέφανι Μέρντοχ. «Οι κανόνες εμπλοκής δεν αλλάζουν, αλλά όσο προχωράμε, θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την πειρατεία» προσέθεσε. Το αμερικανικό ναυτικό περιπολεί στα στρατηγικής σημασίας στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχονται οι εξαγωγές πετρελαίου της Μέσης Ανατολής από το 2001, ως τμήμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Προ ολίγων ημερών άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή το κινεζικό ναυτικό, ενώ τον περασμένο μήνα άρχισε να περιπολεί και η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τελεί υπό βρετανική διοίκηση. Παράλληλα, επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας διενεργεί και το ΝΑΤΟ από τον Οκτώβριο.

Η συγκέντρωση των ναυτικών δυνάμεων αντανακλά τον στρατηγικό χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και την εντεινόμενη δράση των πειρατών, που βρίσκουν καταφύγιο στην πλήρη ανομία της Σομαλίας. Το 2009 σημειώθηκαν 100 πειρατικές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψη 40 πλοίων. Μεταξύ αυτών που κρατούνται ακόμη, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους, βρίσκεται ένα σαουδαραβικό υπερτάνκερ, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο αξίας 100 εκατ. δολ. και ένα ουκρανικό πλοίο που μετέφερε τανκς και πυρομαχικά. Περίπου 300 μέλη πληρωμάτων παραμένουν όμηροι των πειρατών, αναμένοντας την καταβολή λύτρων από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

 

Οι αεροναυτικές δυνάμεις στην περιοχή επεμβαίνουν για να αποτρέψουν την εκδήλωση πειρατικών επιθέσεων, συχνά συλλαμβάνουν πειρατές, αλλά δεν έχουν εξουσιοδότηση να πλήξουν πειρατικά πλοία ή να διενεργήσουν επιχειρήσεις στην ξηρά.

kathimerini
 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2847&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote