Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για το αέριο
Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για το αέριο Εκτύπωση E-mail
08.01.09

Η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους προειδοποίησε τη Ρωσία, ότι δε δέχεται χειραγωγήσεις σε θέματα ενέργειας.

Η αμερικανική ηγεσία με κείμενο-διαμαρτυρία μίας υψηλά ιστάμενης πηγής επέλεξε να καταστήσει σαφές ότι θέλει «να αναμετρηθεί» στο θέμα αυτό με την Μόσχα.

Η κυβερνητική πηγή είναι ο κ. Στέφεν Χάντλεϊ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, για θέματα εθνικής ασφάλειας. Η ομιλία του, με τις «αιχμές» έναντι της ρωσικής κυβέρνησης πάνω σε θέμα ενεργειακής πολιτικής, δόθηκε στον Τύπο πολύ πριν να εκφωνηθεί.

Από τους πολιτικούς παρατηρητές, η κίνηση του συμβούλου Χάντλεϊ ερμηνεύεται και ως «μία πολιτική διευκόλυνση» της απερχόμενης προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του κ. Χάντλεϊ, στηλιτεύονται τόσο «η επιθετικότητα», όσο και οι «αβέβαιες προθέσεις» της Μόσχας στα ζητήματα της εμπορίας των ενεργειακών προϊόντων της με την Ευρώπη.

«Διαπιστώνουμε ότι, χωρίς να γίνονται σεβαστές οι αληθινές δημοκρατικές αξίες, δεν μπορεί να ήμαστε εταίροι», τονίζεται σ ένα άλλο σημείο της ίδιας ομιλίας, με αποδέκτη την ρωσική κυβέρνηση.

«Όσο η Ρωσία δεν σέβεται ελευθερίες του λαού της και των γειτονικών με αυτήν, τόσο θα συρρικνώνεται η εταιρική σχέση μας μαζί της», προστίθεται.

Συνάντηση των επικεφαλής Gazprom-Naftogaz την Πέμπτη

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz Αλιέγκ Ντούμπινα θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον ρώσο ομολογό του της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες Τύπου της εταιρείας.

Πάντως ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε στον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιούσενκο, στη διάρκεια τηλεφωνική τους συνδιάλεξης, πως η τροφοδοσία σε φυσικό αέριο θα επαναληφθεί προς το Κίεβο όταν οι δύο πλευρές υπογράψουν ένα νέο συμβόλαιο, με τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Ζητά διεθνείς παρατηρητές για το φυσικό αέριο ο Πούτιν

Μόνο μετά από συμφωνία για την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών θα ξαναρχίσουν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο διέρχεται δια μέσου της Ουκρανίας προς την Ευρώπη δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «αν η Ουκρανία δεν επιτρέψει γρήγορα τη διέλευση από το έδαφός της του ρωσικού φυσικού αερίου και η Ρωσία υποχρεωθεί να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού, που διέρχεται απο τη χώρα αυτή, η Gazprom θα ξαναρχίσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη μόνον μετά την επιβολή μηχανισμών ελέγχου με την συμμετοχή διεθνών παρατηρητών».

Νωρίτερα ο ίδιος είχε δώσει εντολή στην Gazprom να σταματήσει όλες τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται απο την Ουκρανία για να σταματήσει την «κλοπή» ρωσικού αερίου από το Κίεβο.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου πρωθυπουργού, η Ουκρανία επωφελείται από τη θέση της, ως χώρα απ' όπου διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο, για να κάνει «εκβιασμό» στην Ευρώπη.

«Η Ουκρανία χρησιμοποιεί την θέση της, ως χώρα απ' όπου διέρχεται το ρωσικό φυσικό αέριο, για να κάνει εκβιασμό στους ευρωπαίους πελάτες», του αερίου, κατηγόρησε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεφωνική του συνέντευξη τύπου.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2842&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote