Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η Ελλάδα προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ
Η Ελλάδα προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ Εκτύπωση E-mail
08.01.09

Την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη [ΟΑΣΕ], ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα, με επικεφαλής την υπουργό εξωτερικών της χώρας μας.

Η Ελληνίδα διπλωμάτης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της εν λόγω προεδρίας στις 15 Ιανουαρίου στο Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού στη Βιέννη.

Τη μοναδική ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα να προεδρεύσει στο μεγαλύτερο περιφερειακό Οργανισμό, έχοντας αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία του ΟΑΣΕ, τόνισε η αρχηγός της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην έδρα του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, πρέσβης Μάρα Μαρινάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησής της με σειρά εκπροσώπων των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην άτυπη ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ, η Ελληνίδα διπλωμάτης αναφέρθηκε στους επίκαιρους προβληματισμούς και αποστολές του ΟΑΣΕ, καθώς και στην επικείμενη πανηγυρική ομιλία, που πρόκειται να εκφωνήσει στις 15 Ιανουαρίου η Ντ. Μπακογιάννη, λόγω της ανάληψης της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Ελλάδα, οπότε η Ελληνίδα υπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της προεδρίας.

Η κ. Μαρινάκη επισήμανε το γεγονός πως, μετά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, "ο ΟΑΣΕ είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός -με τα 56 μέλη του περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρώπης, όλες τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες -μέχρι την Κεντρική Ασία- καθώς επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά- προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες, αλλά και περιορισμούς, καθ'ότι μοναδικός τρόπος λήψης αποφάσεων παραμένει η πλήρης ομοφωνία, γεγονός, που στηρίζεται και υποστηρίζεται από την Ελλάδα".

Όπως πρόσθεσε δε, η ίδια, "η Ελλάδα υποστηρίζει τον απόλυτο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και το αδιαπραγμάτευτο της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας".

Η Ελληνίδα διπλωμάτης στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως "θεωρείται μεγάλη η συνεισφορά της Ελλάδας με την προεδρία της στον ΟΑΣΕ, για την αντιμετώπιση διενέξεων, που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται όλες «καυτές», κι αυτό, εξ αιτίας της τεράστιας εμπειρίας που διαθέτει η χώρα μας, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, εδώ και 60 χρόνια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Στον ΟΑΣΕ η Ελλάδα ανήκει ήδη από την ίδρυση της προκατόχου του, της ΔΑΣΕ [Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη], πριν από σχεδόν 34 χρόνια".

Η κ. Μαρινάκη διευκρίνισε πως στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ "σηματοδοτούνται βήματα προόδου, ώστε να διαγράφεται αισιοδοξία επίλυσης της διένεξης επί ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ, ενώ σημαντικά θετικά βήματα διαπιστώνονται και στο θέμα Τρανζιστερίας-Μολδαβίας, που θα μπορούσε να έχει μια ευτυχή κατάληξη".

Ως προς τη Γεωργία, ανέφερε πως "τα νέα δεδομένα θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για οποιαδήποτε εμπλοκή του ΟΑΣΕ για μελλοντική διευθέτηση, ενώ σημείωσε την διαδικασία κλεισίματος τής εκεί αποστολής του, λόγω έλλειψης νέας εντολής, που έπρεπε να είχε δοθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου".

Πρόσθεσε ακόμη πως, "στο πλαίσιο της προεδρίας της στον ΟΑΣΕ, η Ελλάδα προτίθεται να ενισχύσει την παρουσία του Οργανισμού στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του στην περιοχή".

Η αρχηγός της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ ανέδειξε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για διεθνή παρουσία της Ελλάδας, εάν υπάρξει συμμετοχή Ελλήνων υποψηφίων σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων διεθνών υπαλλήλων, τόσο στη γραμματεία του ΟΑΣΕ και τους άλλους θεσμούς του, όσο και στις αποστολές του που ανέρχονται σήμερα σε δεκαεννέα σε διάφορες περιοχές, από την Ανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Καυκασία και την Κεντρική Ασία.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009 την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντάς την από την προηγούμενη προεδρεύουσα, τη Φινλανδία και θα την παραδώσει στο τέλος του έτους στο Καζακστάν, γεγονός βαρύνουσας σημασίας για τον Οργανισμό, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη χώρα στην ιστορία του, ανατολικά της Βιέννης, που θα αναλάβει την προεδρία.

Οι βάσεις του ΟΑΣΕ είχαν τεθεί πριν σχεδόν 34 χρόνια, την 1η Αυγούστου 1975, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -για την Ελλάδα, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και για την Κύπρο, ο πρόεδρός της Αρχιεπίσκοπος Μακάριος- από 35 χώρες [33 χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση την Αλβανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά], υπέγραφαν στη φινλανδική πρωτεύουσα την ιστορική «Τελική Πράξη του Ελσίνκι».

Η Τελική Πράξη ήταν το αποτέλεσμα της δρομολογημένης από το 1972 διαδικασίας της ΔΑΣΕ [Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη], που έμελε να σημαδέψει -αν όχι και να προκαλέσει ακόμη- τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη το τέλος της δεκαετίας του 1980, που σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στο διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ [Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη], εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2838&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote