Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τρίωρη εκεχειρία
Τρίωρη εκεχειρία Εκτύπωση E-mail
07.01.09

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα διακόπτει τους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας επί τρεις ώρες κάθε ημέρα (από τη 1 έως τις 4 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος)

ενώ δέχθηκε επίσης το άνοιγμα ενός διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η περιοχή εξακολουθεί να δέχεται μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων σε σχολείο του ΟΗΕ. Το πρωί της Τετάρτης, οι ισραηλινές μονάδες πεζικού και τα άρματα μάχης αποχώρησαν από τον τομέα της πόλης Χαν Γιούνις, όπου είχαν διεισδύσει την Τρίτη, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά της Χαμάς.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν θα εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κατά το χρονικό διάστημα που το εβραϊκό κράτος θα διακόπτει προσωρινά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, τουλάχιστον 660 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και περισσότεροι από 2.950 έχουν τραυματισθεί.

Ο ΟΗΕ μάλιστα επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι περίπου το 50% των νεκρών Παλαιστινίων, κατά τις 12 ημέρες των ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίων μαχών στη Γάζα, είναι γυναίκες και ανήλικοι.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων μπορεί να είναι υψηλότερος, επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, επειδή οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταφέρει να πιστοποιήσουν πόσοι από τους άνδρες νεκρούς ήταν άμαχοι.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή μία ειδική σύνοδο για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, κατόπιν αιτήματος ισλαμικών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και της Ρωσίας.

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός ενισχύονται.

Στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και πολλές αραβικές πρωτεύουσες θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο οι διπλωματικές πρωτοβουλίες να θέσουν ένα τέλος στην κρίση στη Γάζα. Ο Μπαν Γκι Μουν ωστόσο με δηλώσεις του υπογράμμισε την αναγκαιότητα να τελειώσει η σύρραξη πριν την άφιξή του στην περιοχή.

Επίσης, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε επείγουσα συνάντηση.

Προσκάλεσε επίσης τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ την Τετάρτη στο Κάιρο, έπειτα από τις συζητήσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και παροχή εγγυήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται «η εξασφάλιση των συνόρων, το άνοιγμα σημείων συνοριακών σημείων διέλευσης και η άρση της πολιορκίας».

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα, όπως δήλωσε η ισραηλινή απεσταλμένη στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ και η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις δήλωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πρόταση του αιγυπτίου προέδρου για κατάπαυση του πυρός.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέφθηκε προηγουμένως τη Δαμασκό και τη Λιβύη, ζήτησε από τη Συρία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Χαμάς με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα θα συνεχίσει στο Κάιρο τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ενωσης, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία.

Ο ίδιος ο κ. Σολάνα εκτίμησε ότι η αιγυπτιακή πρόταση για την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, «θα αποδώσει καρπούς εντός των προσεχών ωρών».

Ταυτόχρονα, η τσεχική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» και αμφότερες τις πλευρές να θέσουν σε εφαρμογή μια εκεχειρία.

Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για «άμεσο και πλήρη τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης και την άρση της πολιορκίας» που πνίγει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Λιβύη έθεσε προς συζήτησιν ενός σχέδιο απόφασης το οποίο «καλεί σε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής ενέργειας», περιλαμβανομένων των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων και της εκτόξευσης ρουκετών.

Η κυβέρνηση του Εχούντ Ολμερτ ανακοίνωσε την πρόθεσή της για το άνοιγμα διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να το προσδιορίσει χρονικά.

Παράλληλα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεισφέρει με στρατεύματα σε μια ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους παλαιστίνιους μαχητές συνεχίζονται και την Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές στο νότιο τμήμα.

Εν τω μεταξύ, Σουδανοί διαδηλωτές κάλεσαν σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και άλλων ξένων υπηκόων που ζουν στο Χαρτούμ, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2836&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote