Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η κυβέρνηση διαψεύδει εκλογικά σενάρια με Σκόπια
Η κυβέρνηση διαψεύδει εκλογικά σενάρια με Σκόπια Εκτύπωση E-mail
22.05.07
Απέκλεισε χθες η κυβέρνηση σύνδεση ενδεχόμενης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, θέμα το οποίο, πάντως, προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ποικίλες αντιδράσεις.

«Θα ήταν αφελές εκ μέρους μας να χρησιμοποιήσουμε ως πρόσχημα για εκλογές ένα θέμα που ταλάνισε τον τόπο επί μακρόν και για το οποίο οι προοπτικές επίλυσης μόνον ευοίωνες δεν είναι», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος χειρισμός θα οδηγούσε για μια ακόμη φορά σε ακρότητες και σε διεθνή απομόνωση της χώρας.

Πάντως, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μετά και τη δήλωση του πρωθυπουργού εν πτήσει προς τη Σιγκαπούρη, ο οποίος δεν μίλησε για εξάντληση της τετραετίας.

 Ενδεικτική είναι και η χθεσινή δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, επέλεξε να απαντήσει ως εξής: «Ο πρωθυπουργός θα κρίνει αν το φθινόπωρο είναι καλή εποχή για εκλογές».

Ο κ. Σουφλιάς τάχθηκε επίσης κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου και υπέρ της υιοθέτησης του γερμανικού συστήματος. «Η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση προσέγγισε και προσεγγίζει τα εθνικά θέματα με τη δέουσα σοβαρότητα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας στον κ. Γ. Παπανδρέου, που ζήτησε να μην εμπλακούν τα εθνικά θέματα σε εκλογικές σκοπιμότητες, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ίσως να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια». 

Την εκτίμηση ότι το Σκοπιανό δεν θα αποτελέσει αφορμή για πολιτικές εξελίξεις προσυπέγραψε χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης. «Επρεπε να έχουμε σκεφτεί την κατάσταση από καιρό» είπε, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ του βέτο σε περίπτωση ένταξης της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» στην Ε.Ε. ή στο ΝΑΤΟ.

 «Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. με το όνομα “Μακεδονία”», είπε.

 Η αιφνίδια ανακίνηση του ζητήματος των Σκοπίων προκάλεσε αιχμηρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Πλην του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος αντέδρασε: «Το θέμα της εξεύρεσης λύσης στην ονομασία της γειτονικής μας Δημοκρατίας της FYROM, μπορεί να προκύψει μέσα από τον ΟΗΕ με διμερείς διαπραγματεύσεις. Από και πέρα, κάθε προσπάθεια να γίνει το θέμα της ονομασίας κεντρικό ζήτημα στην εσωτερική ή στην εξωτερική μας πολιτική, οδηγεί την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον», είπε.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε ότι η χώρα δεν μπορεί από το 1990 μέχρι σήμερα να έχει σε εκκρεμότητα αυτό το θέμα, ενώ χαρακτήρισε πράξη ανευθυνότητας και ηττοπάθειας ενδεχόμενη προκήρυξη εκλογών με αφορμή την ονομασία του κρατιδίου.

  καθημερινή

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=283&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 22.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote