Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αδιάκοπο σφυροκόπημα
Αδιάκοπο σφυροκόπημα Εκτύπωση E-mail
06.01.09

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι, πλησιάζουν τα 1.000 τα θύματα μεταξύ των αμάχων και ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας από γη, θάλασσα και αέρα συνεχίζεται...

Από τις νέες ισραηλινές επιθέσεις το πρωί της Δευτέρας, πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τρία παιδιά και η μητέρα τους έχασαν τη ζωή τους από οβίδα άρματος μάχης στη συνοικία Ζεϊτούν και άλλα δύο όταν το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό βομβάρδισε τον καταυλισμό προσφύγων Σάτι. 

Μια άλλη οικογένεια Παλαιστινίων ξεκληρίστηκε μετά από βομβαρδισμό της κατοικίας όπου διέμεναν στον καταυλισμό Μπιτς. Επτά μέλη της οικογενείας σκοτώθηκαν σύμφωνα με Παλαιστινιους γιατρούς. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν εξάλλου ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άμαχοι, ανάμεσά στους οποίους πέντε παιδιά.

Την Κυριακή τουλάχιστον 63 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 22 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ αυτών, 5 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από οβίδα που έριξε στο αυτοκίνητό τους ένα από τα άρματα μάχης που έχουν πάρει θέση σε απόσταση 3 χιλιομέτρων νότια της πόλης της Γάζας. Επίσης σκοτώθηκαν 3 τραυματιοφορείς ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε θύματα στο ανατολικό τμήμα της Γάζας, διευκρίνισε ο Χασάνεϊν.

Πάνω από 512 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, το ένα τέταρτο από αυτούς άμαχοι, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 87 παιδιά και δεκάδες γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.450.

Από την πλευρά του το Ισραήλ μετρά τέσσερις νεκρούς από ρουκέτες αφ’ότου ξεκίνησε η επίθεση. Εξάλλου ένας ισραηλινός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο και 48 άλλοι τραυματίσθηκαν μετά την εξάπλωση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.

Χτυπούν αστικές περιοχές

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε 130 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύκτας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Οι αεροπορικές δυνάμεις μας επιτέθηκαν σε 130 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τη χθεσινή νύκτα. Η αεροπορία έπληξε ιδίως ένα τέμενος στη Τζαμπαλίγια, όπου βρίσκονταν κρυμμένα όπλα, καθώς και κατοικίες που χρησιμοποιούνταν ως οπλοστάσια, οχήματα που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών, καθώς κι ενόπλους», πρόσθεσε. «Οι χερσαίες δυνάμεις εξάλλου συνέχισαν την προώθησή τους, επικουρούμενες από τους βομβαρδισμούς του πολεμικού ναυτικού».

Οι ισραηλινοί στρατιώτες μετακινήθηκαν σε μία ζώνη στα βόρεια και ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην πληγούν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πολλές οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινά σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και της αεροπορίας, προωθήθηκαν την Κυριακή σε βάθος σε πολλούς τομείς του παλαιστινιακού εδάφους που ελέγχεται από τη Χαμάς, στο οποίο εισέβαλαν το Σάββατο.

Μάχες σημειώθηκαν στην Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η οποία εκκενώθηκε το 2005 από το Ισραήλ, και στη συνοικία Ζεϊτούν στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

Παρά τη χερσαία επίθεση, 32 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί από το Σάββατο το βράδυ στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ελαφρύ τραυματισμό σε μία γυναίκα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Την ίδια στιγμή δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν με αυτοκίνητα ή φορτηγά τομείς όπου διεξάγονται επιχειρήσεις για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς ζώνες.

Στο μεταξύ το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει στους ξένους δημοσιογράφους να περάσουν σήμερα από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την απόφαση δικαστηρίου.


"Η επιχείρηση συνεχίζεται"

"Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς και θα συνεχιστούν μέχρι οι γειτονικές ισραηλινές κοινότητες να κριθεί ότι είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ.

"Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα από εμάς, αλλά ακόμη δεν έχουμε επιτύχει το στόχο μας και επομένως η επιχείρηση συνεχίζεται", δήλωσε ο Μπάρακ στην ισραηλινή ραδιοφωνία προτού ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του κοινοβουλίου.

"Ο βασικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την πραγματικότητα της ασφάλειας στον νότο", είπε ο Μπάρακ, αναφερόμενος στις ισραηλινές πόλεις που έχουν δεχτεί επιθέσεις με ρουκέτες από ένοπλους παλαιστινίους στη Γάζα.

"Η πόλη της Γάζας είναι μερικώς περικυκλωμένη", πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με ισραηλινούς ηγέτες στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια;

Στο μεταξύ αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δέκατη ημέρα των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον της Χαμάς, ανακοίνωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

"Ογδόντα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια διέρχονται από το συνοριακό σταθμό του Κέρεμ Σαλόμ", δήλωσε ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του Συντονιστή των ισραηλινών δραστηριοτήτων στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκη, από την Ελλάδα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, από ιδιωτικές εταιρίες και διεθνείς οργανισμούς.

Ο Λέρνερ είπε ακόμα πως το πέρασμα του Ναχάλ Οζ είναι ανοικτό για να μπορέσουν να μεταφερθούν στη Γάζα 200.000 λίτρα καυσίμων και 120 τόνοι φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

 

Τέλος, ο ισραηλινός αξιωματούχος επισήμανε πως σε 200 Παλαιστίνιους με διαβατήρια άλλων χωρών δόθηκε η άδεια να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος του Ερέζ.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2829&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote