Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αιφνιδιασμός Καραμανλή
Αιφνιδιασμός Καραμανλή Εκτύπωση E-mail
05.01.09

Με δύο εκπλήξεις, σε ό,τι αφορά το εύρος και την ποιότητα, αλλά και τον χρόνο πραγματοποίησής του, φαίνεται πως πλησιάζει ο πολυσυζητημένος πλέον ανασχηματισμός.

Τελευταίες πληροφορίες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, από συνομιλητές μάλιστα του Κ. Καραμανλή, από ελάχιστους που γνωρίζουν όχι τις τελικές του προθέσεις αλλά εν πάση περιπτώσει το βασικό περίγραμμά τους, επέμεναν στα εξής:

- Ο ανασχηματισμός θα είναι τελικά ανατρεπτικός, ρηξικέλευθος, θα «ανασκολοπίζει» ισορροπίες και θα αναδιατάσσει παραλυτικούς συσχετισμούς, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε συνομιλητής του. Με δυο λόγια, θα περιέχει πολλές εκπλήξεις.

- Ακόμα και ο χρόνος της πραγματοποίησής του θα συνιστά έκπληξη…

Ειδικότερα το τελευταίο παραπέμπει σε εκτιμήσεις ότι δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και τις επόμενες ώρες ή έστω αμέσως μετά τα Φώτα, αν και κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για «κρίσιμο Σαββατοκύριακο 10-11 Γενάρη».

Αν πάντως ο Κώστας Καραμανλής θελήσει πράγματι να «αιφνιδιάσει» (αν και κάτι τέτοιο είναι σχετικό, αφού ο ανασχηματισμός συζητείται εδώ και μήνες…), τότε το διήμερο 4-5 Γενάρη (δηλαδή σήμερα-αύριο) ενδείκνυται…

Είναι πάντως γεγονός ότι, σε αντίθεση με τον ένα και μοναδικό ανασχηματισμό που έχει κάνει ο Καραμανλής στην πεντάχρονη πρωθυπουργική του θητεία (στις 14 Φλεβάρη του 2006, περίπου δηλαδή στο μέσον της πρώτης θητείας), αυτήν τη φορά δεν έχει αποκαλύψει σε κανέναν τις προθέσεις του, ούτε έχει «διαπραγματευτεί» με κανένα.

Και αυτό λέει πολλά.

Επιπλέον είναι μόνο δύο αυτοί οι οποίοι έχουν γίνει κοινωνοί του γενικού περιγράμματος των προθέσεών του (ο ένας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στη Ραφήνα τις μέρες των γιορτών…). Οπότε τα όσα διαρρέουν είτε για πρόσωπα είτε για υπουργεία (ενοποιήσεις ή «σπασίματα» υπουργείων) αποτελούν είτε ευσεβείς πόθους όσων τα διοχετεύουν, είτε έμμεσες «πιέσεις» στον Καραμανλή, και πάντως δεν απηχούν τις –πραγματικές– προθέσεις του. Χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να φέρουν και τα αντίθετα απ' τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αφού ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλα αυτά και… κουνάει το κεφάλι του…

Ωστόσο έχει ακούσει ο πρωθυπουργός εισηγήσεις ορισμένων κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών (Παυλόπουλου, Μπακογιάννη, Αλογοσκούφη, Σουφλιά, Αβραμόπουλου, Μεϊμαράκη, Ζαγορίτη), καθώς και του προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα.

Έχει ακούσει, χωρίς απ' την άλλη να έχει φανερώσει το τι θέλει ο ίδιος ή το τι έχει αποφασίσει, έστω κατ' αρχήν, να κάνει.

Ενδεικτικό –κι αυτό– του ότι θα ακούσει «μόνο το μαξιλάρι του», όπως μας υπογράμμισε ένας εκ των συνομιλητών του. Είναι δε χαρακτηριστικό πως αυτοί που πράγματι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό τού έχουν εισηγηθεί:

=Να «σπάσει αυγά» αυτήν τη φορά.

=Να προβεί σε μια «ριζική επανεκκίνηση», έως και «επανάσταση», επειδή αν κάνει τελικά μια απλή ανακύκλωση προσώπων και –κυρίως– αν υποκύψει σε λογικές ισορροπιών και συσχετισμών, τότε άλλη μια ευκαιρία, ίσως η ύστατη, θα πάει χαμένη…

Όλα δείχνουν ότι ο Καραμανλής έχει προσχωρήσει σε αυτήν τη λογική.

Γνωρίζει πως το τι θα κάνει με την επόμενη κυβέρνησή του είναι έως και οριακό. Τα περιθώρια κάποιας ανάκαμψης έχουν στενέψει απελπιστικά. Κι αν ο κόσμος απογοητευτεί απ' τον ανασχηματισμό, στον οποίο εκ των πραγμάτων έχουν επενδυθεί πάρα πολλές προσδοκίες, τότε θα έχει οριστικά ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.

Γνωρίζει ακόμα ο πρωθυπουργός ότι πλέον οι επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνηση έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης ανά την επικράτεια, αλλά και στους πολιτικούς κύκλους, και ειδικότερα μεταξύ των γαλάζιων στελεχών. Σε όλα τα γεύματα, εορταστικά και μη, των τελευταίων ημερών, αυτό το θέμα κυριαρχούσε…

Τα παιχνίδια

των «κορυφαίων»…

Βέβαια δεν λείπουν τα παιχνίδια των κορυφαίων (κι όχι μόνο…) κυβερνητικών (κυρίως) και κομματικών στελεχών. Κυρίως με τη μορφή διαρροών για το τι θέλουν και το… τι δεν θέλουν. Έτσι νομίζουν ότι στέλνουν μηνύματα ή ασκούν έμμεσες πιέσεις, που θα καρποφορήσουν…

Για παράδειγμα, η Ντ. Μπακογιάννη διοχετεύει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί απ' το ΥΠΕΞ στο Οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και η πρόσφατη παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, με τα όσα πρόβλεψε περί επικείμενης αναγκαστικής προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ, εντάσσονται ακριβώς σ' αυτήν τη στρατηγική της «οικογένειας»…

Επίσης, και σύμφωνα με άλλη πληροφορία, Ντόρα και Μητσοτάκης πιέζουν προκειμένου να μην τοποθετηθεί ο Αντ. Σαμαράς σε υπουργείο «πρώτης γραμμής», ώστε να μη συμμετάσχει στην Κυβερνητική Επιτροπή…

Άλλες διαρροές φέρουν τον Γ. Σουφλιά να έχει διαμηνύσει ότι δεν συζητά ούτε τη μετακίνησή του απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά ούτε και το «σπάσιμο» του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος (κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Κ. Καραμανλής) για να μην ερμηνευτεί κάτι τέτοιο σαν… νίκη του Στ. Δήμα, με τον οποίο δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις, το αντίθετο μάλιστα!

Έχουν ακόμα εξαιρετικό ενδιαφέρον οι μάχες που δίνουν ορισμένα ΜΜΕ προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ο Γ. Αλογοσκούφης (ακόμα και ο… Κακαουνάκης βγήκε υπέρ της παραμονής Αλογοσκούφη στο ΥΠΟΙΟ!), κάτι που θεωρείται ενδεικτικό «διευκολύνσεων» και διαπλοκών…


Εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο ίδιος ο Καραμανλής δεν έχει πει τίποτα στον Γ. Αλογοσκούφη γύρω απ' το τι θα κάνει μ' αυτόν.

Γνωρίζουμε επίσης ότι κάποιες εισηγήσεις στον πρωθυπουργό επιμένουν ότι αν δεν μετακινηθεί ο Αλογοσκούφης, τότε ο ανασχηματισμός θα χαρακτηριστεί «μια απ' τα ίδια». Μάλιστα, σύμφωνα με μια εισήγηση, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να ξεκινήσει απ' τη μετακίνηση του Αλογοσκούφη!

Επίσης, άλλος κορυφαίος υπουργός διοχετεύει ότι θα φύγει απ' το υπουργείο που σήμερα κατέχει και θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, το οποίο θα «σπάσει», ενώ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει!

…και οι προθέσεις

του Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός είναι γνώστης και των παιχνιδιών και των διαρροών. Και –επαναλαμβάνουμε– προτίθεται να αγνοήσει όλα αυτά τα παρασκηνιακά.

Θεωρείται ως εκ τούτου περίπου βέβαιο ότι και την τράπουλα θα «ανακατέψει» και σε ανατροπές θα προχωρήσει. Έτσι πλην μιας-δυο εξαιρέσεων, οι πρωτοκλασάτοι θα μετακινηθούν. Ακόμα θα απομακρυνθούν απ' την κυβέρνηση οι καθ' οιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Από την άλλη θα εισρεύσει αρκετό «νέο αίμα», που θα σηματοδοτήσει ανανέωση. Εκτός του Αντ. Σαμαρά, στην κυβέρνηση θα μπουν βουλευτές της νεώτερης γενιάς, όπως ορισμένοι εκ των Μ. Χαρακόπουλου, Μ. Σαλμά, Ν. Δένδια, Κ. Γκιουλέκα, Κ. Αγοραστού, Γ. Μπούγα, Θ. Καράογλου, Φ. Πατριανάκου και Σ. Κεδίκογλου. Έντονα φημολογείται και η επιστροφή στην κυβέρνηση των Γερ. Γιακουμάτου, Γ. Καλατζή και Χρ. Μαρκογιαννάκη.

Σημειώνουμε επίσης ότι μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν σαρωτικές αλλαγές και σε επίπεδο διοικητών ΔΕΚΟ, Οργανισμών, νοσοκομείων, γενικών γραμματέων κ.λπ. Μεταξύ αυτών που θα απομακρυνθούν είναι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΤ Χρ. Παναγόπουλος.

Αντίθετα, και παρά τα λεγόμενα και γραφόμενα, δεν θα αλλάξει ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ. Ο Λ. Ζαγορίτης θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Έτσι ακυρώνονται και τα σενάρια περί της διαδοχής Ζαγορίτη ή απ' τον Μεϊμαράκη ή απ' τον Στυλιανίδη ή απ' τον Λυκουρέντζο.

Αναμένεται να απομακρυνθεί απ' τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί σε άλλη θέση. Ειδικά δε για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου… ερίζουν πολλοί. Μάλιστα έχουν αρχίσει και οι σχετικές διαρροές, που πάντως δεν έχουν καμιά βάση…

Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, η αρμοδιότητα των ΜΜΕ θα παραμείνει στον Πρ. Παυλόπουλο.

Τέλος, δεν φαίνεται να ευσταθούν οι «πληροφορίες» περί ενοποίησης (και «σπασίματος», όπως προαναφέραμε) υπουργείων, πλην οριακής περίπτωσης…
paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2826&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote