Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων στη Γάζα
Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων στη Γάζα Εκτύπωση E-mail
04.01.09

 

 Η τσεχική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί στρατιωτικές ενέργειες που πλήττουν μαζικά αμάχους.
 

 

«Η εξαπόλυση χερσαίων επιχειρήσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας δεν προκαλεί έκπληξη, υπήρχαν ενδείξεις (που έδειχναν) ότι το Ισραήλ εξέταζε την ανάληψη της δράσης αυτής», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.
 
«Όμως ακόμη και το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα ενός κράτους να υπερασπιστεί εαυτόν δεν δίδει την άδεια για ενέργειες που πλήττουν μαζικά τους αμάχους», σημειώνει στην ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ: www.EU2009.cz
 
«Ζητούμε τη διευκόλυνση (της πρόσβασης) της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και (...) την εγκαθίδρυση εκεχειρίας», προσθέτει o Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος αναχωρεί σήμερα ως επικεφαλής ευρωπαϊκής αποστολής για περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
 
Νωρίτερα χθες ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ είχε δηλώσει μέσω του εκπροσώπου της τσεχικής κυβέρνησης για την προεδρία της ΕΕ Γίρι Φράντισεκ Ποτούζνικ ότι η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «μάλλον αμυντική, παρά επιθετική» πράξη.
 
«Πρόκειται για το πέρασμα των συνόρων της Γάζας, δεν υπάρχει βία, ούτε θύματα, αναμένουμε επιπλέον πληροφορίες και θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες», είχε δηλώσει.
 
«Μετά τις τελευταίες πληροφορίες που λάβαμε, η επίσημη θέση είναι η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, η οποία αντανακλά τη μέριμνά μας γι'αυτούς που ζουν στην περιοχή», διευκρίνισε αργότερα το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος Ποτούζνικ στο γαλλικό πρακτορείο.
 
Επίσης η εκπρόσωπος του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών Ζουζάνα Οπλετάλοβα εξήγησε ότι η θέση που εξέφρασε η Τσεχία εξ ονόματος της ΕΕ «άλλαξε εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων».
 
  
 
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Σβάρτσενμπεργκ θα ξεκινήσει από σήμερα ως την Τρίτη περιοδεία ως επικεφαλής ευρωπαϊκής αποστολής στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμάν.
 
Εξάλλου, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος τηλεφώνησε χθες, Σάββατο, στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του μετά τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
«Ο υπουργός μίλησε με τον Μαχμούντ Αμπάς για να του εκφράσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών θα εκδώσει σήμερα πλήρη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό.
 
Επιπλέον, ο αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να κάνουν εκεχειρία στην Γάζα, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε μιαν αποστολή διεθνών παρατηρητών για την διατήρηση της ειρήνης.
 
Μπαν Κι Μουν: Να τερματιστεί άμεσα η επιχείρηση
 
Τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε χθες, Σάββατο, το βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
 
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε «την βαθειά του ανησυχία και την απογοήτευσή του» μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Μπαν Κι Μουν.
 
Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι «αυτή η κλιμάκωση θα επιδεινώσει αναπόφευκτα τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού» και «κάλεσε για τον άμεσο τερματισμό της χερσαίας επιχείρησης και ζήτησε από το Ισράηλ να κάνει κάθε τι δυνατό για να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».
 
Επίσης κάλεσε τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους να «ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή για να επιτύχουν τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας και της δυστυχίας».
 
Γκ. Μπράουν: «Πολύ επικίνδυνη στιγμή»
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξή του στο BBC χαρακτήρισε σήμερα την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ως «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
 
«Είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή. Πιστεύω ότι ο κόσμος εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC1, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για εκεχειρία. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε σχεδόν αμέσως είναι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για μια άμεση εκεχειρία», τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν.
 
Η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση εκεχειρία, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική κλιμάκωση θα προκαλέσει «φρίκη και φόβο».
 
«Τα γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί άμεσα εκεχειρία, για την οποία απευθύνουμε έκκληση. Η κλιμάκωση στη σύγκρουση αυτή θα προκαλέσει φρίκη και φόβο», σημειώνει ο Μίλιμπαντ σε ανακοίνωσή του.
 
Απεσταλμένο στέλνει η Ρωσία
 
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι «ανησυχεί πάρα πολύ» για την επίθεση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα και στέλνει έναν απεσταλμένο της στην περιοχή για να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.
 
«Η επικίνδυνη κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα είναι μια πηγή πολύ μεγάλης ανησυχίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε τέρμα, χωρίς καθυστέρηση, στα δεινά του πληθυσμού των αμάχων και από τις δυο πλευρές, να σταματήσουμε το λουτρό αίματος, και να διασφαλίσουμε μια αμοιβαία εκεχειρία», προσθέτει το υπουργείο.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για την Μέση Ανατολή Αλεξάντερ Σαλτάνοφ θα μεταβεί στην περιοχή.
 
kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2822&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote