Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ψάχνουν τη συνταγή προγράμματος και αντιπολιτευτικού λόγου...
Ψάχνουν τη συνταγή προγράμματος και αντιπολιτευτικού λόγου... Εκτύπωση E-mail
04.01.09

Δύο σχολές σκέψης «λειτουργούν» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ -και στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου- σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η εκλογική νίκη.

Η επίσημη γραμμή θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση να μένει στα βασικά. Να εστιάζει τη δραστηριότητά της στην κριτική στην κυβέρνηση, η οποία -άλλωστε- της δίνει άπειρες ευκαιρίες, και να αποφεύγει να ανοίξει ακανθώδη εσωκομματικά θέματα, πολιτικής ή προσώπων.

 Από την άλλη πλευρά, είναι πολλοί όσοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για την τακτική τα προβλήματα να σπρώχνονται κάτω από το χαλί. «Αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας», υποστηρίζουν και προειδοποιούν ότι «αν ο Καραμανλής αρχίσει να ανοίγει θέματα στο ΠΑΣΟΚ, θα ξεσπάσει εσωστρέφεια».

Βέβαια, όσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό, η προοπτική της εξουσίας αποτρέπει τη δημιουργία «περιττών θεμάτων», καθώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει πρώτος τον εσωκομματικό «χορό». Οι δημοσκοπήσεις που κάποτε φούντωναν τα πάθη, τώρα λειτουργούν καταπραϋντικά.

Τακτική
Η πρώτη προσέγγιση αποτυπώθηκε στην πράξη με τον περιορισμό των δημόσιων παρεμβάσεων του προέδρου του κόμματος και την πιο συχνή απουσία του στο εξωτερικό από τον Σεπτέμβριο και μετά. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι επιτελείς του δεν δίστασαν να αφήσουν τον πρώτο ρόλο σε κρίσιμες υποθέσεις (όπως το Βατοπέδι) στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος χειρίστηκε την παρτίδα σκάκι με τον Δ. Σιούφα στην ψηφοφορία για την Προανακριτική.

Σήμερα, όσοι κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ιδέα για συγγραφή του προγράμματος από μηδενική βάση και αποτρέπουν τον Γ. Παπανδρέου από το να υποκύψει στον πειρασμό να αλλάξει τα όργανα του Κινήματος, επ ευκαιρίας του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται όσοι ζητούν από τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα θέματα που εκκρεμούν με δική του πρωτοβουλία. Γιατί στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που αν αρχίσουν να διατυπώνονται, ενδέχεται να οδηγήσουν σε κρίση με βάση τη θεωρία περί υπονόμευσης. Από την ημέρα της πορείας προς την 11η Νοεμβρίου οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου έχουν αναγορεύσει κάθε δήλωση εκτός γραμμής σε κίνηση υπονόμευσης της εκλογικής προοπτικής του κόμματος.

Στις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών, άλλωστε, απέδωσαν και το κύριο μέρος της ευθύνης για την ήττα του 2007. Τώρα, όμως, στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εκλογές βλέπουν ότι η επιλογή τους αυτή έχει αντενδείξεις. Ειδικά αν η ευθεία τραβήξει πολύ, αν δηλαδή ο πρωθυπουργός αποφασίσει να συνεχίσει την κυβερνητική θητεία που κέρδισε πριν από ενάμιση χρόνο.

Στο παρασκήνιο
Η σφοδρότητα της αντιπαράθεσης για το άρθρο 16 -η αναθεώρηση του οποίου παραμένει ανοιχτή, όπως και η σχετική συζήτηση- δεν προοιωνίζεται τίποτα το θετικό για το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που στο τραπέζι μπουν θέματα για την αντιμετώπιση των οποίων διαφωνούν τα στελέχη του. Χαρακτηριστικό της ιδεολογικής σύγκρουσης που συντελείται στο παρασκήνιο είναι ότι ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το βάθος και η έκταση της λεγόμενης «επικαιροποίησης» του προγράμματος του 2007.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού μεταξύ των κυρίαρχων τάσεων, εκσυγχρονιστών και κοινωνιστών (αν δανειστούμε τους όρους του παρελθόντος εν αναμονή της νέας σχηματοποίησης και προσωποποίησης).

Σήμερα, άλλοι ζητούν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα αποδείξει την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει και άλλοι ενίσχυση των φιλολαϊκών εξαγγελιών, προκειμένου το Κίνημα να αποδείξει ότι ξαναβρήκε την ψυχή και τις ρίζες του.

Η ταλάντευση από τις φιλολαϊκές εξαγγελίες μέχρι τις ρεαλιστικές προσεγγίσεις μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για το οικοδόμημα που θέλει να δημιουργήσει ο Γ. Παπανδρέου και, κυρίως, για την επίτευξη του στόχου της εκλογικής νίκης.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΛΑΛΙΩΤΗ
Γρίφος τα ψηφοδέλτια

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασαν στη Χαριλάου Τρικούπη τις πληροφορίες του «Εθνους» πως ο Κ. Σημίτης δεν «καίγεται» να είναι ξανά υποψήφιος στην Α Πειραιά και πως δεν ενδιαφέρεται για το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου θεώρησαν πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να λάβει χώρα το πολυπόθητο τηλεφώνημα ανάμεσα στον νυν και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, σκέφτηκαν πως είναι μια καλή ευκαιρία να κλείσει και το θέμα του Κ. Λαλιώτη, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί για την... Α Πειραιά! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άκουσε τις απόψεις τους, αλλά τηλέφωνο δεν σήκωσε. Τουλάχιστον όχι μπροστά τους.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του (και στο e-mail του) αρκετές ιδέες για την αξιοποίηση των δύο ιστορικών στελεχών, καθώς και για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και η επεξεργασία του ευρωψηφοδελτίου (πρώτες προσεγγίσεις, καθώς θα έχει άλλη μορφή αν έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές) για το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι θα είναι «σχήμα μάχης με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα». Το γεγονός αυτό καθιστά πολλά κορυφαία στελέχη (Κ. Σημίτης, Ευ. Βενιζέλος, Δ. Ρέππας κ.ά., σύμφωνα με τα e-mail που στέλνονται στον Γ. Παπανδρέου) για τη θέση του επικεφαλής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Βαρύ όνομα αντί της Λ. Κατσέλη

Δεδομένης της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ο πιο κρίσιμος παράγοντας αξιοπιστίας για όποιον θέλει να κυβερνήσει είναι η οικονομία και το πρόσωπο που θα κληθεί να τη διαχειριστεί.

Ο Γ. Παπανδρέου στηρίζει τη Λ. Κατσέλη, αλλά είναι πολλοί όσοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένα πιο βαρύ όνομα. Οι περισσότεροι προσανατολίζονται σε πολιτικό πρόσωπο της παλαιάς ή της ανερχόμενης γενιάς (Ευ. Βενιζέλος, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Παπακωνσταντίνου κ.ο.κ), ενώ υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν τη λύση ενός τεχνοκράτη υπεράνω υποψίας (όπως ο Λ. Παπαδήμος, που όμως έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται, για την ώρα τουλάχιστον).

ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Φόβοι για το αύριο των εκλογών

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η ΝΔ με τη σκανδαλολογία που είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση υπονόμευσε τη δυνατότητά της να κυβερνήσει. «Εστειλε λάθος μηνύματα στην κοινωνία και στα στελέχη της», λένε χαρακτηριστικά και παραδέχονται πως «αυτός ο φόβος υπάρχει και για μας».

Οι διαφορετικές φωνές στο θέμα του Βατοπεδίου (που πνίγηκαν) υπάρχουν και είναι δυνατές. Πρόκειται για φωνές που ανήκουν σε κορυφαία στελέχη, τα οποία σιώπησαν απλά και μόνο για να μην κατηγορηθούν ότι υπονόμευσαν το κόμμα την ώρα της δημοσκοπικής του ανόδου.

Πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να υποκύψει στον πειρασμό της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Φοβούνται ότι μετά τις εκλογές (στην περίπτωση της νίκης) το Κίνημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με μία λαϊκίστικη αντιπολίτευση, τόσο από τα δεξιά, όσο και από τα αριστερά του.

«Ο,τι υπογραφή και να βάζουμε η αντιπολίτευση θα μιλά για σκάνδαλο και θα ζητά Εξεταστική», σημειώνουν και αναρωτιούνται «τότε τι θα κάνουμε με βάση τα όσα λέμε τα τελευταία χρόνια ως αντιπολίτευση»;

Και σε αυτό το θέμα υπάρχει και δεύτερη προσέγγιση. Καταρχάς, στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου δεν αποδέχονται την κατηγορία περί ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. «Η ΝΔ ζητούσε ειδικά δικαστήρια για τα μεγάλα έργα, ενώ εμείς ζητάμε την απόδοση ευθυνών για όσους βάζουν το χέρι στο μέλι», υποστηρίζουν και ξεκαθαρίζουν ότι «η ηθική για τον Γιώργο είναι πολιτική επιλογή».

Το δόγμα, όπως το διατυπώνει ο Μ. Καρχιμάκης που πρωταγωνιστεί στις αποκαλύψεις, είναι ότι «η ηθική είναι προϋπόθεση της αλληλεγγύης: μόνο αν σέβεσαι το δημόσιο χρήμα θα έχεις μετά τη δυνατότητα να ασκήσεις κοινωνική πολιτική».

ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ
«Παρών» από το Ρεύμα για το καλό του κόμματος

Ως κακόγουστο αστείο από... κολλημένους με την 11η Νοεμβρίου εξέλαβαν τα στελέχη του ρεύματος τα δημοσιεύματα περί διάλυσης της τάσης που στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο στη μάχη για την ηγεσία.

Θεωρούν ότι οι «πληροφορίες» που διακινήθηκαν τις ημέρες των εορτών απηχούν «ευσεβείς πόθους όσων εκλαμβάνουν την πολιτική ως υπόθεση συσχετισμών» και μιλούν για «προσπάθεια συσκότισης του πραγματικού ρόλου που διαδραματίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην πολιτική ζωή».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν πως:

Μετά την 11η Νοεμβρίου απέφυγαν τη σύγκρουση, όταν αποκλείστηκαν από τα όργανα που συνέστησε μονομερώς ο Γ. Παπανδρέου.

Στο συνέδριο συνέβαλαν στη διαμόρφωση των μεγάλων στρατηγικών επιλογών του Κινήματος. Απέκλεισαν τον μεγάλο σχηματισμό ως αλλοίωση της δημοκρατικής πολιτικής ζωής, προέβαλαν τον στόχο της νίκης στις ευρωεκλογές, της αυτοδυναμίας στις εθνικές και έβαλαν το πλαίσιο της μετεκλογικής συνεργασίας με την Αριστερά.

Στη συνέχεια, τα στελέχη του ρεύματος που κλήθηκαν να αναλάβουν ρόλους το έκαναν χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τον... Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έδωσε δεκάδες επιτυχημένες μάχες για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Από το άρθρο 16, το Βατοπέδι μέχρι και την οικονομική κρίση συνέβαλε στη χάραξη και στην εκτέλεση της στρατηγικής που έφερε το Κίνημα στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Σημειώνουν ακόμη και τη στάση του στο θέμα του ομίλου, όπου έκανε πίσω παρότι πίστευε και πιστεύει ότι η ύπαρξή του θα λειτουργούσε σε όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεδομένης της απήχησής του σε κόσμο εκτός ΠΑΣΟΚ, ο όμιλος θα άθροιζε δυνάμεις σε όφελος του κόμματος», λένε χαρακτηριστικά.

Ο Ευ. Βενιζέλος, όμως, δεν είναι ο μόνος. Στελέχη του ρεύματος που έχουν ρόλο, ακόμη και στελέχη που δεν έχουν, πρωταγωνιστούν στην ανάδειξη αντιπολιτευτικών θεμάτων και στην υπεράσπιση των θέσεων του κόμματος στα μέσα ενημέρωσης. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζουν ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Φλωρίδης, η Μ. Αποστολάκη, ο Χρ. Βερελής καθώς και τα τέσσερα στελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο (Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντωνίου, Σ. Ράπτη και Ν. Ανδρουλάκης).

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι «είμαστε ρεύμα ιδεών και δίκτυο ανθρώπων με κοινές αξίες και όχι φράξια» και διαμηνύουν ότι «οι πολιτικοί, ηθικοί και συναισθηματικοί δεσμοί που μας ένωσαν πριν από ενάμιση χρόνο δεν έχουν διαρραγεί».

«Η σχέση που δημιουργήθηκε τότε ξεπερνά τις ανάγκες και τις σκοπιμότητες της συγκυρίας», λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι «το γεγονός πως σεβόμαστε το εσωκομματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι αρκούμαστε σε έναν τυπικό λόγο»!

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αγκάθια η απροθυμία μελών και η δυσπιστία πολιτών

Οι εκλογές απαιτούν προετοιμασία. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται χιλιάδες εκλογικούς αντιπροσώπους και στελέχη για τις εφορευτικές επιτροπές και πολλά χρήματα για τους ετεροδημότες και την προεκλογική του καμπάνια.

Για το πρώτο έχει στείλει εγκύκλιο στις οργανώσεις ο γραμματέας του κόμματος, Γ. Ραγκούσης, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανταπόκριση των μελών. Βέβαια, αν το ΠΑΣΟΚ διατηρήσει το εκλογικό του προβάδισμα, τότε θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν αρκετοί πρόθυμοι να φορέσουν την κονκάρδα του εκλογικού αντιπροσώπου την ημέρα των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στα χρήματα η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηριχθεί στο ποσό της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ στα ταμεία της θα εισρεύσουν και τα ευρώ που θα δώσουν τα μέλη και οι φίλοι της για να παραλάβουν τα κάρτα που θα εκδώσει σύντομα η Χαριλάου Τρικούπη.

Με τα επικοινωνιακά ασχολείται ο Π. Γερουλάνος που έχει ήδη συγκροτήσει ένα επιτελείο ειδικών που συγκεντρώνουν υλικό και ιδέες για τα μηνύματα, τα φυλλάδια και τα τηλεοπτικά σποτ που θα ριχτούν στη μάχη των εκλογών.

Αρρυθμίες
Παρόλο αυτά, η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες. «Πάμε καλά, αλλά ακόμη κάτι λείπει και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ρεύμα νίκης», παραδέχεται κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οι οργανώσεις της περιφέρειας δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό που δίνει το κέντρο και να δημιουργήσουν τοπικά γεγονότα», λέει χαρακτηριστικά. Οι πολίτες συνεχίζουν να βλέπουν τα κομματικά στελέχη με δυσπιστία, καθώς η ανανέωση και το άνοιγμα των οργανώσεων στην κοινωνία έχει μείνει στα χαρτιά και στα στατιστικά στοιχεία.

Σε αυτή τη φάση, όμως, είναι πολύ δύσκολο για τον Γ. Παπανδρέου να στρέψει την πλάτη στη ΝΔ και να ασχοληθεί ξανά με τα εσωτερικά του κόμματός του. «Αυτό έχουμε, με αυτό θα πάμε στις εκλογές», δηλώνουν οι επιτελείς του.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ
Στοίχημα η νέα ηγετική ομάδα

Συναφές με τη δημιουργία οικονομικού επιτελείου είναι το θέμα της συγκρότησης νέας ηγετικής ομάδας με την ευκαιρία του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου έχει επιβάλει τους όρους του μετά το συνέδριο του περασμένου Μαρτίου και δεν δείχνει διατεθειμένος να διαπραγματευθεί με κανέναν.

Τι θα γίνει, όμως, αν αλλάξει κάτι στις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην πραγματικότητα ενωμένο; Πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη που αισθάνονται ριγμένα, αν τους δοθεί η ευκαιρία να πουν το «περίφημο»... «εμείς τα λέγαμε»;

Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν πως πρέπει πολύ γρήγορα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει ένα νέο ηγετικό σχήμα που θα αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και την απήχηση των στελεχών στο κόμμα και στην κοινωνία.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμφανιστεί ο Γιώργος ότι επιστρέφει στη λογική των εσωκομματικών συσχετισμών», υποστηρίζουν ότι αποστρέφονται την ιδέα των αλλαγών. «Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε πίσω στη μιζέρια των οργανωτικών αλλαγών και των προσώπων», είναι η επωδός τους.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2820&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote