Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αποφεύγουν τη Βουλή JP Morgan και North Asset
Αποφεύγουν τη Βουλή JP Morgan και North Asset Εκτύπωση E-mail
22.05.07
Η άρνηση του Γ. Παπαμαρκάκη να προσέλθει - επικαλούμενος το απόρρητο της διαδικασίας που μετέχει ως μάρτυρας- και η αναβολή που ζήτησαν τα στελέχη της JP Morgan, τα οποία είχαν κληθεί για το σκάνδαλο των ομολόγων, οδήγησαν στη ματαίωση της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τη στάση της και στελέχη έκαναν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά σε βάρος της Βουλής. 

Νωρίς χθες το απόγευμα και μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής Παπαμαρκάκη που ανέφερε ότι δεν θα προσέλθει στην κοινοβουλευτική επιτροπή, διέτρεξαν και οι πρώτες φήμες για ενδεχόμενη αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης. 

 Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν αργά το απόγευμα όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι και τα στελέχη της JP Morgan που είχαν προσκληθεί ζήτησαν ουσιαστικά να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση, αν και δήλωσαν πρόθυμοι να ενημερώσουν τη Βουλή σε νέα συνεδρίαση. Εκπρόσωπος της JP Morgan επισκέφθηκε τον κ. Σκρέκα στη Βουλή και αιτήθηκε η ενημέρωση εκ μέρους της τράπεζας να γίνει στο διάστημα μεταξύ 5 και 15 Ιουνίου.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών δεν διευκρίνισε τους λόγους, τους οποίους η JP Morgan επικαλέστηκε για την αναβολή. Βουλευτές της αντιπολίτευσης σχολίαζαν πάντως ότι η JP Morgan «παίζει» την καθυστέρηση ώστε πριν προσέλθουν τα στελέχη της στη Βουλή να έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη, η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.λπ.  ΚλήσηΥπενθυμίζεται ότι ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ είχαν κληθεί σήμερα το απόγευμα προκειμένου να παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία για το σκάνδαλο των ομολόγων ο επικεφαλής των τμημάτων συμμόρφωσης και νομικού συμβούλου του Ομίλου της JP Morgan Chase & Co Stefen Cutler, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Λονδίνου Alessandro Barnaba, ο υπεύθυνος της JP Ελλάδας Χάρης Αδαμόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκης. 

 Η δικαιολογία πίσω από την ένορκη κατάθεση που υποστηρίζει ότι έκανε την προηγούμενη Πέμπτη στην Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος «οχυρώνεται» ο εκπρόσωπος της North Asset Management κ. Γ. Παπαμαρκάκης, προκειμένου να μη δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα. 

 «Οφείλουν όλοι να σέβονται τους θεσμούς και πάνω από όλα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ιδίως σε μία υπόθεση η οποία απασχολεί την κοινή γνώμη και πρέπει να διερευνηθεί πλήρως», ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, που επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση «ενοχλήθηκε» δήθεν από την άρνηση Παπαμαρκάκη να καταθέσει στη Βουλή.

Νωρίτερα στην επιστολή που έστειλε ο κ. Παπαμαρκάκης στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Θ. Σκρέκα επισήμανε ότι «για την υπόθεση αυτή κλήθηκα και εξετάστηκα ενόρκως ως μάρτυρας από τα αρμόδια όργανα της Εθνικής Αρχής του άρθρου 7 του Ν. 3424/2005 την 17η Μαϊου 2007».

 «Σεβόμενος τον απόρρητο χαρακτήρα της διαδικασίας στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκα ως μάρτυρας, δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας, μολονότι θα επιθυμούσα να συμβάλω με την παρουσία μου στο σημαντικό έργο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων», κατέληξε.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να ελέγξει τις συναλλαγές επί των ομολόγων στις οποίες προέβησαν οι τράπεζες, εγχώριες και ξένες, υπό το βάρος του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.  

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό του υπουργείου Οικονομίας. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, του οποίου προϊσταται ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, με την οποία επιδιώκει για μία ακόμη φορά να «πείσει» ότι το υπουργείο Οικονομίας «δεν είχε καμία απολύτως γνώση και πολύ περισσότερο συμμετοχή σε αναγραφόμενες κάθε είδους διαδρομές και συνεννοήσεις». 

Financial Times:

Γνώριζαν τη διαδρομή «Λάδι στη φωτιά» του πολιτικού σκανδάλου με τα δομημένα ομόλογα απειλούν να βάλουν οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της North Asset Management (ΝΑΜ) Γ. Παπαμαρκάκη ότι η JP Morgan είχε γνώση των υπόγειων διαδρομών του επίμαχου δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε υπερτιμολογημένο στα ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζουν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα στο χθεσινό της φύλλο φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Η JP Morgan κατηγορείται ότι γνώριζε για την αλυσίδα του ελληνικού ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ». 

 Οι συντάκτες του θέματος Kerin Hope και Gillian Tett σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «από έγγραφα που είδαν οι «FΤ» -και τα οποία αφορούν αρκετά από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη- προκύπτει ότι τα στελέχη της JP Morgan γνώριζαν για την «αλυσίδα» αγοραπωλησιών του ομολόγου (σ.σ. JP Μorgan-ΝΑΜ-Ηypovereinsbank-Ακρόπολις ΑΧΕ-ασφαλιστικά ταμεία), αν και πιθανόν τα εν λόγω στελέχη ίσως να μη γνώριζαν ότι οι τελικοί αποδέκτες θα ήταν τα ασφαλιστικά ταμεία...».

«Η JP Morgan παραπλάνησε την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όσον αφορά το πολυσυζητημένο δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει hedge fund που εμπλέκεται στο θέμα», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο «αναπαράγει» εν πολλοίς τους ισχυρισμούς του Γ. Παπαμαρκάκη. 

 «Σύμφωνα με τη North Asset Management, o διεθνής επενδυτικός οίκος γνώριζε ότι το ομόλογο θα ακολουθούσε προσχεδιασμένη διαδρομή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανακοίνωσή του ότι δεν είχε γνώση των συμφωνιών αυτών».

 Οι «FΤ» αναφέρονται και στην επιστολή που έστειλε πριν από επτά εβδομάδες η JP Morgan στην ελληνική κυβέρνηση και όπου ισχυριζόταν ότι πώλησε ολόκληρη την έκδοση στη North Asset, θεωρώντας ότι επρόκειτο για επενδυτή που θα διακρατούσε τους τίτλους επί μακρόν. 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=282&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 22.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote