Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μυστικό το κοκτέιλ Καραμανλή
Μυστικό το κοκτέιλ Καραμανλή Εκτύπωση E-mail
03.01.09

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία του νέου έτους είχε μόλις τελειώσει και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έφυγε για το γραφείο του στο Μαξίμου.

Μαζί του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών και Αμυνας Γιώργος Αλογοσκούφης, Προκόπης Παυλόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και στενοί του συνεργάτες.

Πριν μπουν στο γραφείο του, ένας συνεργάτης του Καραμανλή λέει σ’ έναν υπουργό:

‒ «Πρέπει να πάρει σκούπα!».

‒ «Πώς θα γίνει αυτό;», ρωτά το μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

‒ «Μόνο ο ίδιος ξέρει», ήταν η απάντηση.

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της περασμένης εβδομάδας μέχρι και χθες ο κ. Καραμανλής γίνεται δέκτης εισηγήσεων για μεγάλες ανατροπές. «Πρόεδρε, διώξε τα βαρίδια!», του φώναξε χθες ένας πολίτης έξω από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όταν εκείνος προσερχόταν για τη δοξολογία. Αλλά και οι συνομιλητές του τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές συναντήσεις τον παροτρύνουν:

«Δεν χρωστάς τίποτε σε κανέναν. Μην υπολογίσεις κανέναν, ούτε εμάς, κάνε το καλύτερο για τον τόπο και την παράταξη...». Αυτό μάλιστα του το είπε στενός συνεργάτης του, χωρίς όμως να λάβει απάντηση που να τον διαφωτίζει περί του πρακτέου. Χθες κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι ο κ. Καραμανλής πρότεινε στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας (στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης) αλλά δεν επήλθε συμφωνία. Η πληροφορία αυτή όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά τόσο από το Μαξίμου όσο και από το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη. Αυτό που θεωρείται βέβαιον είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν επιθυμεί την τοποθέτηση Σαμαρά σε υπουργείο πρώτης γραμμής αλλά σε «περιφερειακό υπουργείο». Κι αυτό της το αίτημα αποτελεί σημείο τριβής.

Η δε πρόβλεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι «ενδεχομένως η Ελλάδα θα χρειαστεί τη συνδρομή διεθνών οργανισμών» ερμηνεύθηκε και ως προειδοποιητική βολή εν όψει κατάρτισης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, αλλά από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη διαψεύδεται με κατηγορηματικότητα κάτι τέτοιο:

«Ο πρόεδρος μιλά πάντοτε για την οικονομία με αίσθηση καθήκοντος», είπε στον ΕΤ συνεργάτης του. Οπως και να έχει το πράγμα, φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής «θα σπάσει αβγά», το θέμα είναι «πόσα». Εντονη ήταν χθες η φημολογία ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί να «σπάσει» το υπουργείο Οικονομίας, ώστε ο Γιώργος Αλογοσκούφης να μείνει σε αυτό ως «υπουργός Διαχείρισης Κρίσης». Με βάση αυτό το σενάριο, το υπουργείο Οικονομικών θα αυτονομηθεί και θα το αναλάβει άλλος υπουργός με αντικείμενο την καλύτερη λειτουργία του δημοσιονομικού μηχανισμού.

Για δε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και το όνομα του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Είτε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε ως αναπληρωτής.

Οσον αφορά δε την ημερομηνία πραγματοποίησης του ανασχηματισμού, συνεργάτες του κ. Καραμανλή επιμένουν ότι αυτός θα πραγματοποιηθεί μετά τα Θεφάνια. Ωστόσο, ο συναγερμός για ανασχηματισμό σήμερα 2 Ιανουαρίου ή την Κυριακή 4 Ιανουαρίου δεν έχει λήξει... Σε κάθε περίπτωση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί αυτή τη στιγμή αδημονία, σε ορισμένες δε περιπτώσεις και άγχος, που δεν είναι πάντοτε δημιουργικό.
e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2815&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote