Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις Εκτύπωση E-mail
03.01.09

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και οι κύριοι υπουργοί της κυβέρνησής του πραγματοποιούν σύνοδο για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Στη σύνοδο, η οποία άρχισε γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, μετέχουν εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, όπως και αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλμερτ Μαρκ Ρεγκέβ.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το βράδυ πολλά σημεία στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν τέσσερις, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Από την αεροπορική επιδρομή επλήγη ένα σπίτι στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Ράφα, τραυματίζοντας σοβαρά έναν Παλαιστίνιο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως τα αεροσκάφη F16 εξαπέλυσαν τρεις πυραύλους εναντίον του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, από την Ένωση Ξένου Τύπου(FPA) ανακοινώθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε οκτώ ξένους δημοσιογράφους να μεταβούν στην Λωρίδα της Γάζας. Η μετάβαση των ξένων δημοσιογράφων εκεί ήταν απαγορευμένη από την έναρξη των ισραηλινών επιδρομών στην Λωρίδα της Γάζας κατά της Χαμάς.

Προηγήθηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να επιτρέψει σε ομάδα οκτώ ξένων δημοσιογράφων να μεταβούν στην Λωρίδα της Γάζας, προστίθεται στην ανακοίνωση της (FPA).

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για το πρώτο στέλεχος της Χαμάς που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ισραηλινών, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσοτέρων από 400 Παλαιστινίων.

Ο Νιζάρ Ράιαν, κληρικός που θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης, είχε πρόσφατα ζητήσει να γίνουν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακές πηγές, που ανέφεραν ότι από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν επίσης δύο από τις τέσσερις συζύγους του και επτά από τα παιδιά του.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ερείπια του σπιτιού του ζητώντας εκδίκηση για το θάνατο του Νιζάρ Ράιαν.

«Το αίμα του σεϊχη Νιζάρ Ράιαν και το αίμα των άλλων μαρτύρων δεν θα σπαταληθεί και ο εχθρός θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Αϊμάν Ταχά.

Ο 49χρονος Ράιαν ήταν κληρικός στο «τέμενος των μαρτύρων» στη Τζαμπαλίγια και πολλές φορές περιπολούσε ένοπλος, μαζί με μέλη της Χαμάς στους δρόμους του καταυλισμού.

Αργά το βράδυ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το τέμενος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που καταστράφηκε ολοσχερώς, με το αιτιολογικό ότι ήταν σημείο συνάντησης στελεχών της Χαμάς.

«Νομίζω ότι ακόμα και τώρα, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση έχουμε επιφέρει αλλαγές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. «Χτυπήσαμε τις υποδομές της τρομοκρατίας εντός της Λωρίδας της Γάζας και το ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι αρκετό εξετάζεται σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε η Λίβνι.

Σε ετοιμότητα τα ισραηλινά τεθωρακισμένα

Στο μεταξύ ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένουν γύρω από τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, έτοιμα για πιθανή χερσαία επέμβαση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Τουρκία, που ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ προτίθεται να επιτρέψει σε 400 ξένους που βρίσκονται στη Γάζα να εγκαταλείψουν την περιοχή, σήμερα Παρασκευή, γεγονός που ερμηνεύεται ως πιθανή προετοιμασία για χερσαία επέμβαση.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε τη γαλλική πρόταση για εκεχειρία 48 ωρών ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, άρα δεν υπάρχει ανάγκη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 420 Παλαιστίνιοι και 1850 έχουν τραυματιστεί. Περίπου το ένα τέταρτο των νεκρών είναι άμαχοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2814&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 04.01.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote