Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Σαν υπνοβάτες βαδίζουμε στην κοινωνία της απόλυτης παρακολούθησης»
«Σαν υπνοβάτες βαδίζουμε στην κοινωνία της απόλυτης παρακολούθησης» Εκτύπωση E-mail
22.05.07
 Με ταχύτατα βήματα φαίνεται ότι ο Μεγάλος Αδερφός εγκαθιδρύει την κυριαρχία του στη Μ. Βρετανία, καθώς ενισχύεται η χρήση των συστημάτων παρακολούθησης, τα ηλεκτρονικά φακελώματα, και απελευθερώνεται η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου οδικής κυκλοφορίας. 

 Για τα οργουελικά σενάρια προειδοποιεί ο Βρετανός επίτροπος Πληροφοριών, Ρίτσαρντ Τόμας, με αρμοδιότητες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και ανώτατοι αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας.

 «Σαν υπνοβάτες βαδίζουμε στην κοινωνία της απόλυτης παρακολούθησης», είπε ο Τόμας παρουσιάζοντας ειδική έκθεση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων.

 Το «τριπλό χτύπημα» στο ιδιωτικό απόρρητο ανέλυσε ο Τόμας υποστηρίζοντας ότι πλέον η παρακολούθηση συντελείται 24 ώρες το 24ωρο και έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα των Βρετανών λόγω του συνδυασμού: συστήματα παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV) ορατά αλλά και κρυφά, συστήματα ελέγχου ταχύτητας και καταγραφή/χρήση προσωπικών δεδομένων των πολιτών από σειρά εταιρειών, επιχειρήσεων, ακόμη και δημόσιων οργανισμών. 

Το γραφείο του Τόμας, ανάμεσα σε άλλα, διερευνά δύο καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβίαση απορρήτου και κώδικα επιχειρηματικής δεοντολογίας, στις οποίες εμπλέκονται η τράπεζα Barclays και διαδικτυακός τόπος που σχετίζεται με το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάλληλοι της Barclays είχαν πρόσβαση, χωρίς την απαραίτη έγκριση, σε αρχεία με προσωπικά στοιχεία πελατών, τα οποία και μελετούσαν προκειμένου να προωθήσουν τραπεζικά προϊόντα.

  Οσον αφορά την καταγγελία για την ιστοσελίδα την οποία χρησιμοποιούσαν φοιτητές Ιατρικής για να κάνουν αιτήσεις για ειδικότητα, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, και να διεκδικήσουν οικονομική ενίσχυση, υποστηρίζεται ότι η επιτροπή του NHS, που επεξεργάζεται τις αιτήσεις είχε πρόσβαση και σε προσωπικά δεδομένα, όπως η θρησκεία, το ποινικό μητρώο και ο ερωτικός προσανατολισμός των χρηστών.

 «Δεν ερχόμαστε μόνο αντιμέτωποι με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συνέπειες είναι τρομακτικές για την κοινωνία μας, γιατί ο πολίτης χάνει την εμπιστοσύνη στο κράτος», είπε ο Τόμας.

 Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της χρήσης συστημάτων παρακολούθησης ειδικά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας ο επίτροπος Πληροφοριών υπογράμμισε ότι δεν ελέγχεται πλέον η χρήση «όλου αυτού του όγκου προσωπικών πληροφοριών των ατόμων» και ξεπερνά το θεμιτό πλαίσιο. «Καλλιεργείται κλίμα φόβου και καχυποψίας», είπε. 

Η επίμονη δράση του Τόμας σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των οργανώσεων προστασίας ατομικών ελευθεριών, όπως η Liberty, οδήγησαν επιτροπή της βουλής των Λόρδων να ανακοινώσει διεξαγωγή έρευνας για το θέμα της παρακολούθησης και της χρήσης προσωπικών δεδομένων.

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=281&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 22.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote